Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kravčenko: Investicije NIS-a milijardu evra u naredne tri godine

Direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko najavio je danas da će ta kompanija investirati u vrednosti milijardu evra u naredne tri godineKravčenko je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem razgovarao o budućim poslovnim projektima NIS-a i istakao da očekuje i nove investicije partnera sa kojima NIS radi.

On je informisao Nikolića o poslovanju NIS u prošloj godini i naveo da je, uprkos niskim cenama nafte na svetskim tržištima, ta kompanija ostvarila neto dobit na istom nivou kao 2015. godine.

NIS, kako je saopštila pres služba predsednika Srbije, redovno isplaćuje poreske obaveze, što je Nikolić ocenio izuzetno bitnim.

Suvlasnici NIS-a su ruska kompanija Gaspronjeft, koja poseduje 56,15 odsto kapitala, i Republika Srbije, sa udelom od 29,87 odsto, a 13,98 odsto vlasništva poseduju manjinski akcionari.Tehnogas skočio 50%, hoće li biti dividende?
I protekle sedmice je nastavljen umereni silazni trend domaćeg tržišta akcija, dok je promet bio solidan zahvaljujući državnim obveznicama
 
 
 
Ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,5 milijardi dinara (12,2 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio dodatnih 0,4 odsto na 712,3 poena.

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja se spustila na nedeljnom nivou 0,8 odsto na 742 dinara, nakon što je početkom sedmice stizala do novog višegodišnjeg maksimuma od 770 dinara. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 20 miliona dinara. Uprkos ovom padu, NIS od početka godine beleži lagani rast vrednosti, nakon što je u poslednjem tromesečju 2016. registrovao skok od čak 25 procenata.

Komercijalna banka (KMBN) je registrovala promet od 10,9 miliona dinara, u uskom cenovnom rasponu od 1.690 do 1.700 dinara. Očekuje se, prema navodima uprave, da će Komercijalna drugu godinu zaredom iskazati negativan finansijski rezultat za 2016, u prvom redu kao posledica nastavka otpisa nenaplativih kredita.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je oslabio 1,2 odsto na 1.127 dinara uz realizaciju od pet miliona dinara. Mediji su protekle sedmice špekulisali da bi eventualna koncesija za ovu kompaniju mogla da se sprovodi u dve faze pa bi se nakon neobavezujućih ponuda, u drugom krugu nadmetali samo oni ponuđači koji su ispunili propisane uslove.

Gornjomilanovački holding Metalac (MTLC) nastavio je uspešni start godine. Akcije ove kompanije porasle su dodatnih 3,9 odsto na 1.807 dinara uz realizaciju od nepuna četiri miliona dinara.

Među prometnijim papirima bio je i Messer Tehnogas (TGAS) koji je porastao 0,6 odsto na 13.086 dinara uz realizaciju od 2,7 miliona dinara. Ova hartija je bila najveći dobitnik iz indeksne korpe protekle godine sa rastom od skoro 50 procenata, nakon što je kompanija nenadano odlučila da isplati celokupnu dobit putem dividende. Kretanje ove akcije u prvoj polovini godine odrediće u najvećoj meri predlog uprave za raspodelu dobiti iz 2016, a ovu informaciju investitori mogu očekivati tek tokom aprila ili maja.

Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa plam (ALFA), oslabio je protekle sedmice 5,4 odsto na 33.100 dinara uz promet od 1,7 miliona dinara, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) nastavio dobar trend u tekućoj godini dostigavši nivo od 651 dinar uz neveliki promet. Akcije valjaonice aluminijuma, Impol Seval (IMPL), blago su porasle na 2.681 dinar, takođe uz neveliku realizaciju od 0,6 miliona dinara.
Evropske akcije u plusu, Nasdaq na rekordnom nivou

Američke akcije okončale su trgovanje u petak mahom rastom vrednosti nakon objave rezultata američkih banaka. Dow Jones je neznatno oslabio na 19.885,7 poena, dok je na nedeljnom nivou ovaj pokazatelj izgubio na vrednosti 0,4 odsto . Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dostigao je u petak novi istorijski maksimum, ojačavši skoro pola procenta na 5.574 poena. S&P 500 je blagim rastom pao na 2.274,6 poena, dok su lideri bile finansijske akcije i industrijski sektor. Na nedeljnom nivou Nasdaq je ojačao skoro jedan odsto dok je S&P oslabio 0,1 odsto. JP Morgan, Bank of America i PNC Financial objavili su u petak profit bolji od očekivanog za prethodni kvartal, dok je samo JP Morgan premašio procene prihoda.

Svi glavni evropski indeksi u petak su zabeležili pozitivnu promenu. Nemački DAX je ojačao skoro jedan odsto na 11.629,2 poena, a Deutsche bank i Commerzbank su bili vodeći dobitnici. Francuski CAC je porastao 1,2 odsto na 4.922 poena dok je britanski FTSE dostigao 7.337,8 poena. Auto sektor se oporavio nakon pada izazvanog vešću o potencijalnim novim istragama u ovoj industriji. Akcije Renault-a oslabile su 2,9 odsto, nakon potvrde francuskog tužioca da će vršiti istragu u kompaniji, dok su akcije Fiat-a u petak porasle 4,6 odsto nakon oštrog pada prethodnog dana.

Nafta tipa WTI i Brent oslabile su u petak skoro jedan odsto , okončavši trgovanje na 52,5 dolara odnosno 55,5 USD po dolara.


Kravchenko announces new NIS investments worth 1 bln euros

Serbian President Tomislav Nikolic on Monday spoke with Oil Industry of Serbia (NIS) General Manager Kirill Kravchenko, who announced new investments that would total 1 bln euros over the next three years

 

BELGRADE - Serbian President Tomislav Nikolic on Monday spoke with Oil Industry of Serbia (NIS) General Manager Kirill Kravchenko, who announced new investments that would total 1 bln euros over the next three years.

Kravchenko briefed Nikolic on NIS operations in 2016."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta