Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pozitivan signal za investitore
 
Osiguravajuća kuća Coface pomerila je posle 10 godina rejting Srbije i ekonomskog okruženja iz visokog rizika "C", na stabilan rejting "B".

- Popravljanje rejtinga poslovne klime u Srbiji posle 10 godina je izuzetno dobra vest za našu zemlju i snažan pozitivan signal za strane direktne investicije, te razvoj naše ekonomije - ocenio je Đorđe Živanović, Country manager kompanije Coface za Srbiju i Crnu Goru.

Ekspertiza kompanije Coface, kako dodaje Živanović, zasniva se na globalnom prisustvu u više od 100 zemalja širom sveta i iskustvom preko 70 godina na polju procene rizika. U ovom trenutku više od 40.000 kompanija u svetu koristi uluge Coface-a i trenutno osiguravaju potraživanja u vrednosti preko 450 mlrd EUR.

Nakon Konferencije o riziku zemalja 2017, Coface je saopštio da će uprkos nedavnom ekonomskom oporavku, neizvesnost i ove godine biti dominantan element u globalnoj ekonomskoj klimi.

Politički rizici biće razlog za zabrinutost i u 2017. Među razvijenim ekonomijama, Evropa je ta koja se suočava sa najvećom političkom neizvesnošću, jer čeka ishod većeg broja odlučujućih izbornih bitaka, kao i detalje o tačnim uslovima Bregzita. Tokom prošle godine, evropski pokazatelj političkog rizika kompanije Coface porastao je u proseku za 13 poena za Nemačku, Francusku, Italiju, Španiju i Veliku Britaniju. Ako bi se pojavio još jedan veliki politički problem, razmera sličnih britanskom referendumu, evropski rast bi se mogao usporiti u proseku za 0,5 bodova.

Politički rizici u zemljama u usponu veći su nego ikada, vođeni socijalnim nezadovoljstvom i povećanim bezbednosnim rizikom. CIS (zbog Rusije, sa rezultatom od 63% od 100% u 2016.) i regiona Severne Afrike / Bliskog istoka (sa Turskom i Saudijskom Arabijom, obe na 62%) pokazuju najveće rizike među velikim ekonomijama u usponu. Povećanje političkih i socijalnih frustracija u Južnoj Africi delimično je krivo za sniženje rejtinga na C, u atmosferi veoma lošeg rasta, dodaje se u saopštenju.

Kreditni rizici: visok nivo duga je pretnja za bankarski sektor u zemljama u usponu

Ovaj povećani kreditni rizik može se pojaviti u različitim oblicima, u zavisnosti od zemlje.

Kako je navedeno, nivo nesolventnosti kompanija trebalo bi da nastavi da opada u razvijenim ekonomijama. Negativan aspekt je, međutim, da je količina kreiranja kompanija često niža od nivoa pre krize (varijacija od -19,8% u Nemačkoj, -5,1% u Sjedinjenim Američkim Državama i -4,1% između 2015. i najvišeg nivoa pre krize). Krediti visoko zaduženih kompanija troše sredstva koja su na raspolaganju za brzo razvijajuće mlađe kompanije.

Prezaduženost kompanija je još jedan problem za zemlje u usponu. Kompanije u Kini imaju najviši nivo duga (ekvivalentno više od 160% BDP-a), a taj dug je porastao za 12 BDP poena između drugog kvartala 2015. i drugog kvartala 2016. godine. Stopa lošeg duga u bankarskom sektoru raste oštro u Rusiji, Indiji, Brazilu i Kini, a uslovi kreditiranja su sve strožiji.

Povećanje rejtinga u Evropi i podsaharskoj Africi

Ovo je prvi put od sredine 2015. godine da je Coface dodelio više povećanja od pogoršanja rejtinga u svojim procenama rizika zemlje.

Kako navode, Španija je unapređena na A3, dok su Island i Kipar (gde se rizici vezani za kapitalne kontrole smanjuju), sada dobili ocenu A2 i B. Zemlje centralne Evrope nastavljaju sa poboljšanjem u rangiranju, među 160 zemalja procenjenih od strane kompanije Coface. U Estoniji (A2), Srbiji (B) i Bosni i Hercegovini (C) došlo je do poboljšanja u poslovnim okruženjima i rast u ovim zemljama dostiže zadovoljavajući nivo. Bugarska (A4) je potvrdila svoj oporavak, zahvaljujući umerenom rastu i nastavku konsolidacije bankarskog sektora.

U podsaharskoj Africi, manje zemlje su odmakle dalje nego veće ekonomije. Dve najuspešnije zemlje u regionu su Gana (B), koji je položila test svoje demokratsku zrelosti u decembru, a sada ima dobar nivo upravljanja javnim finansijama, i Kenija (A4), kod koje se vidi podsticaj u turizmu i povećanju javnih investicija.


Prodaje se 99,34% udela Takovo osiguranja u Televiziji Kanal 9 iz Kragujevca
Agencija za osiguranje depozita oglasila je prodaju 99,34% udela koje Takovo osiguranje u likvidaciji poseduje u kragujevačkoj Televizija Kanal 9. Pretežna delatnost navedenog društva je proizvodnja i emitovanje televizijskog programa, a osim toga može obavljati i emitovanje radijskog programa, delatnost reklamnih agencija, medijsko predstavljanje, proizvodnju i emitovanje kinematografskih dela, istraživanje tržišta, ispitivanje javnog mnjenja i spoljnotrgovinsku delatnost.

Kako je navedeno u oglasu, u 2016. godini sa stanjem na dan 30.09.2016. navedeno društvo poslovalo je sa gubitkom u iznosu od 9.131.462,45 dinara, a 2016. završili su sa 16 zaposlenih.

Društvo poseduje dve licence za obavljanje registrovane delatnosti: dozvola Regulatornog tela za elektronske medije za pružanje medijske usluge sa periodom važenja do decembra 2023, zona pokrivanja: Jagodina, Gornji Milanovac, Kragujevac, Paraćin, Velika Plana, Aranđelovac, Smederevska Palanka, Ćuprija, Lapovo, Batočina, Petrovac za "zemaljsko" emitovanje programa, kao i dozvolu za kablovsko emitovanje programa sa rokom važenja do jula 2024.

Ponude se dostvljaju do 24. februara, kada će se održati i javno otvaranje istih.


Na poslovnom forumu u Beču 14 kompanija iz Srbije
Na poslovnom forumu koji se održava u Beču, povodom predsedavanja Austrije OEBS-om, učestvuju i srpski privrednici koji su u glavni grad Austrije došli sa Privrednom komorom Srbije (PKS).

- PKS je u Beč dovela 14 kompanija iz Srbije koje će imati mogućnosti da, kroz organizovane sastanke, sklapaju nove poslovne dogovore i predstave se na najbolji mogući način - rekla je Miljana Srejić, savetnik u sektoru za ekonomske odnose - bilateralna saradnja PKS.

Poslovni forum pod nazivom "Partnerstvo i inovacije u održivim ekonomijama" organizuju Ministarstvo privrede, nauke i istraživanja, kao i Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, a otvorili su ga šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc i predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl.

Kako objašnjava Miljana Srejić, poslovni forum se organizuje u okviru evropske mreže preduzetništva, a tema je zelena tehnologija, primena novih tehnologija u zaštiti životne sredine i informacione tehnologije kao ključ uspeha privrede.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta