Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dogovorena prodaja Alpha banke Miodragu Kostiću - Završetak transakcije čeka regulatorna odobrenja
Grčka Alpha Bank postigla je dogovor sa MK grupom o prodaji 100% akcija u akcijskom kapitalu Alpha Bank Srbija a.d. objavljeno je na sajtu Londonske berze. Napominje se da će se završetak transakcije obaviti nakon dobijanja relevantnih regulatornih odobrenja.

Od transakcije se očekuje da će imati pozitivan uticaj na kapital i likvidnosti banke, i ostvarivanju njenog plana restrukturiranja, dodaje se u saopštenju Alpha banke.

Kako je saopštila kompanija MK Group, očekivane prednosti ove transakcije se ogledaju u koncentraciji i zajedničkom nastupu na tržištu sa bankom koja već posluje u okviru sistema MK Group - AIK bankom.

AIK banka, inače, zauzima šesto mesto na srpskom bankarskom tržištu po udelu u neto bilansnoj sumi, u iznosu od 1,5 mlrd EUR na kraju 2016. godine.


Sale of Alpha Bank to Miodrag Kostic agreed
Greece"s Alpha Bank reached an agreement with MK Group on the sale of 100% stake in the share capital of Alpha Bank Srbija a.d, it was reported on the London Stock Exchange site.

It is noted that the transaction will be completed once the relevant regulatory approvals are acquired.

The transaction is expected to have a positive impact on the bank"s capital and solvency and the accomplishment of its restructuring plan, the report adds.


Srbijagasu odobreno preuzimanje preduzeća Toza Marković
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je Srbijagasu preuzimanje preduzeća Toza Marković iz Kikinde, pa sada Srbijagas ima većinske ili stopostotne udele u devet preduzeća u Srbiji, a suvlasnik je u pet kompanija.

Srbijagas je po osnovu duga za gas postao vlasnik 65,9% kapitala preduzeća Toza Marković koje se bavi proizvodnjom crepa i keramičkih pločica.

Po podacima Komisije za zaštitu konkurencije, Srbijagas sa dve milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje snabdeva velike industrijske potrošače i distributere, povezane na transportni i distributivni gasovodni sistem.

Zavisna društva Srbijagasa su Prirodni gas iz Pančeva, Gas iz Bečeja, HIP Azotara iz Pančeva, Loznica-gas iz Loznice, Metanolsko-sirćetni kompleks iz Kikinde, Transportgas i Distribucijagas iz Novog Sada, Specijalna luka iz Pančava i Toza Marković.

Povezana društva Srbijagasa su Progresgas-Trejding, Yugorosgas i Informatika iz Beograda, Podzemno skladište gasa Banatski Dvor i Sogas iz Novog Sada.


Acquisition of Toza Markovic by Srbijagas approved
The Commission for Protection of Competition of Serbia has approved the acquisition of Toza Markovic Kikinda by Srbijagas, which now has majority or 100% ownership in nine enterprises in Serbia and co-owns five companies.

Srbijagas became the owner of 65.9% of the assets of the roof and ceramics tile company Toza Markovic based on its gas debt.

According to the data by the Commission for Protection of Competition, Srbijagas supplies big industrial consumers and distributors, connected to the transport and distribution pipeline system, with two billion cubic meters of natural gas a year.

Srbijagas" subsidiaries include Prirodni Gas from Pancevo, Gas from Becej, HIP Azotara from Pancevo, Loznica-gas from Loznica, Metanolsko-Sircetni Kompleks from Kikinda, Transportgas and Distribucijagas from Novi Sad, Specijalna Luka from Pancevo and Toza Markovic.

Its affiliates include Progresgas-Trejding, Yugorosgas and Informatika from Belgrade, Banatski Dvor underground gas storage and Sogas from Novi Sad.


NBG, EFG i Piraeus banka ne napuštaju srpsko tržište
Vest da su sve banke koje posluju u Srbiji a osnovane su grčkim kapitalom na prodaju, malo je koga iz finasijskih krugova ostavila ravnodušnim. U našim grčkim bankama su kategorični da ne odlaze.

To da su sve banke u Srbiji na prodaju nedavno je rekao nekadašnji guverner NBS-a Radovan Jelašić, koji je danas član Hellenic Financial Stability Fund-a. Oni imaju 40% vlasništva u Nacionalnoj banci Grčke, u čijoj grupaciji posluje Vojvođanska banka, i 20% u Piraeus banci. On je najavio i prodaju EFG i Alpha banke. Po njegovim rečima, ne samo da se grčki kapital povlači iz naše zemlje već pomenute banke planiraju da odu i iz susednih zemlja, Rumunije i Bugarske.

U bankama u kojima je većinski kapital grčki ne malo su iznenađeni tim najavama. U Vojvođanskoj banci kažu da banka NBG nije najavila prodaju Vojvođanske banke. U 2016. ostvaren je neto profit od 4,6 mil EUR i Vojvođanska banka nastavila je sa pozitivnim rezultatima u svim segmentima poslovanja.

U EFG banci, koja je po svim parametrima u top-deset na našem tržištu tvrde da ne planiraju da pakuju kofere. Kažu da se ta kuća povukla iz Ukrajine i Poljske, a Srbiju ne napuštaju ni u najavama.

Slično je i u Piraeus banci. Oni ovih dana potpisuju ugovor s Košarkaškim savezom Srbije. U naredne dve godine biće njihova zvanična banka, kao i jedan od sponzora Kupa Radivoja Koraća. To sasvim izvesno znači da ne putuju.

Alpha banka odlazi iz Srbije, a novi vlasnik biće MK grupa, odnosno preuzeće ih AIK banka.

O tome kako treba gledati na predstojeće najave dr Vladimir Medan s Beogradske bankarske akademije kaže se da nijedna od tih banaka neće sigurno povući s ovog tržišta preko noći i po bilo kojoj ceni.

– Ako se odluče na takav korak, pažljivo će razmotriti cenu i uslove. Mislim da je u ovom trenutku baš cena limitirajući faktor, odnosno biće teško naći kupca koji je spreman da plati cenu koja bi strani koja prodaje odgovarala – naglašava Medan.

Vojvođanska banka bila je ubedljivo najskuplja koju je država prodala. Grci su za nju platili 385 mil EUR. Druga po ceni je bila Alpha banka: prodata za 152 mil EUR, takođe grčkog kapitala. Italijani su za Panosku izdvojili 140 mil EUR, a austrijanci za Novosadsku – danas Erste – samo 73 mil EUR. Koliko su se cene pale najbolje govori činjnica da je turska Halk banka kupila Čačansku banku za 10 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta