Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Za šest meseci 2017. banke u Srbiji zaradile 290 mil EUR
Dobit bankarskog sektora pre poreza u prvoj polovini godine iznosila je rekordnih 290 mil EUR. To je za čak 43% više nego u istom periodu prošle godine. Zanimljivo je da su glavni izvor profita banaka bili mnogo manji rashodi po osnovu otpisanih zajmova nego prethodnih godina.

U prvih šest meseci ove godine banke su smanjile vrednost kredita u iznosu od svega 16 mil EUR, naspram prošlogodišnjih 107 mil EUR u prvoj polovini prošle ili 174 mil EUR u prvih šest meseci pretprošle godine.

Po svemu sudeći banke su većim delom završile otpise loših zajmova, mada iskustvo ranijih godina pokazuje da se najviše NPL-ova otpisuje u poslednjem tromesečju godine.

Što se tiče osnovnog biznisa banaka, a to je kreditiranje, zabeležen je rast aktive od 5% u evrima i svega 3% u dinarima (dinar je u odnosu na evro na dan 30. jun 2017. bio jači nego godinu dana ranije za 2%). Još preciznije, rast kredita odobrenih građanima i stanovništvu povećan je za 4% u odnosu na prvu polovinu prošle godine (u evrima).

Zanimljivo je da su banke inkasirale 2,4 mil EUR manje prihoda od kamata u prvoj polovini ove u odnosu na isti period prošle godine. Neto prihodi od kamata su iznosili 504,4 mil EUR u odnosu na 506,8 mil EUR u prvoj polovini 2016. Zato su to nadoknadile većim taksama i naknadama. Za šest meseci ove godine naplatile su u neto iznosu 151,5 mil EUR, naspram 139 mil EUR naplaćenih u istom periodu prošle godine, što je rast od 9%. Bankama je naruku išlo i kretanje kursa, pa su ostvarile neto prihode od kursnih razlika od skoro 35 mil EUR.

U prvom polugodištu ove godine nastavljen je trend preuzimanja banaka i konsolidacije. U aprilu je Alpha banka koju je preuzela AIK banka Miodraga Kostića promenila ime u Jubanka, a u junu je Marfin banka promenila ime u Expobanku nakon što ju je preuzela istoimena češka banke u vlasništvu ruskog biznismena Igora Kima.

Ovih dana je konsolidacija nastavljena pa je Direktna banka objavila preuzimanje grčke Piraeus banke koje bi trebalo da bude kompletirano u prvom kvartalu sledeće godine. Na ovaj način je povećano učešće domaćeg privatnog kapitala u bankarskom sektoru.

AIK i Jubanka u vlasništvu Miodraga Kostića sada zauzimaju 7,4% tržišta mereno učešćem u ukupnoj aktivi, dok Direktna, Findomestic i Piraeus banka u vlasništvu Andreja Jovanovića i Bojana Milovanovića zauzimaju 2,2% tržišta. S druge strane, državna Komercijalna banka je za godinu dana smanjila tržišno učešće sa 13% na 11,6%, ali je ipak zadržala drugo mesto po veličini. Ukupno državne banke Komercijalna, Poštanska i Srpska banka imale su zajedno 16% tržišnog učešća.

Ipak, Komercijalna banka je u prvoj polovini godine predvodila ceo sektor po visini dobiti sa 5,6 milijardi dinara, što je posebno značajno s obzirom na to da je u istom periodu prošle godine prikazala gubitak od 2,6 milijardi dinara. Iza nje su bile Intesa (4,7 milijardi dinara), AIK banka sa 4,5 milijardi dinara, UniCredit i Raiffeisen banka.
 


Aelius jedini dostavio sva dokumenta za privatizaciju Galenike - Otvaranje ponude 26. oktobra
Komisija za sprovođenje postupka prodaje kapitala Galenika AD Beograd donela je Odluku kojom predlaže Ministarstvu privrede da odobri dalje učešće u postupku kompaniji Aelius Luxemburg i odbaci prijavu Amicus SRB doo Beograd, saopštilo je u petak (20. oktobra 2017. godine) ovo ministarstvo.

Kako se dodaje, otvaranje finansijske ponude kompanije Aelius Luxemburg predviđeno je za četvrtak, 26. oktobra 2017. godine.

- Komisija je odluku donela na današnjoj sednici, nakon što je pregledala dopunjenu dokumentaciju i konstatovala da ponuđač Aelius Luxemburg (povezano lice Kompanije EMS S/A Brazil) ispunjava kvalifikacione uslove u skladu sa Javnim pozivom, dok ponuđač Amicus SRB doo Beograd (povezano lice Investicionog fonda HBM Švajcarska) nije dostavio traženu dokumentaciju - navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, ove dve komapnije jedine su dostavile ponude na tenderu koji je Ministarstvo privrede Srbije 1. septembra raspisalo za prodaju 93,7% kapitala Galenike, po početnoj ceni od 1 EUR uz obavezu kupca da uplati i 25 mil EUR za pokriće bankarskih dugova te kompanije.

Pokušaj privatizacije Galenike propao je početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovax, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje Galenika ima prema komercijalnim bankama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta