Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vueling uvodi letove od Barselone do Beograda već od kraja marta 2018.
Španska niskotarifna aviokompanija Vueling odlučila je da pojača svoju liniju između Barselone i Beograda. Planirano je da letovi počnu već od 27. marta, kada zvanično počinje letnji red letenja, prenosi Aviatica.

Vueling leti do Beograda od leta 2014. i ova linija je sve do sada bila sezonska sa letovima samo u udarnim letnjim mesecima. Od naredne godine, linija će biti održavana sve od 27. marta, pa do 27. oktobra, kada se završava letnji red letenja. Letovi će se odvijati dva puta nedeljno.

Od uvođenja linije Vueling je oprezno povećavao broj letova uvođenjem dodatnih letova mimo objavljenog redovnog reda letenja i to u vreme novogodišnjih i uskršnjih praznika.

Vueling je niskotarifna aviokompanija iz Barselone, gde održava veoma veliku bazu. Iako posluje sa niskotarifnim karakteristikama Vueling putnicima omogućava da sami izaberu željenu uslugu preko kompleksnog tarifnog sistema, koji im nudi najjeftinije karte bez prtljaga i dodatnih usluga tokom leta, ali i tarife sa punom uslugom i fleksibilnošću.

Još jedna važna karakteristika Vuelinga je mogućnost vezivanja letova, što omogućava veliki izbor mogućnosti uz presedanje na njihovom glavnom aerodromu u Barseloni. Osim putnika koji lete direktno do ovog grada veoma su popularna i presedanja ka drugom španskim destinacijama, posebno ka Balearskim i Kanarskim ostrvima.


PPT Namenska kupila osam novih mašina
PPT Namenska iz Trstenika od Vlade Srbije dobila je 3,5 mil EUR koje je uložila u modernizaciju mašina.

- Kupljeno je osam novih mašina, a u proceduri je nabavka još dve. Verovatno ćemo kupiti i još jednu od preostalih para. Novac koji nam je preostao ne pokriva cenu, ali smo u kontaktu sa proizvođačem, kako bismo iz sopstvenih sredstava dopunili do tražene sume – izjavila je Anđelka Atanasković, direktorka PPT Namenska.

Ova fabrika oko 80% proizvodnje plasira na inostrano tržište, a njihovi najtraženiji proizvodi su minobacači, ručni bacači, granate i protivtenkovski raketni bacači.

U toku su pregovori za potpisivanje velikog ugovora, koji bi za PPT Namenska obezbedio posao u naredne dve godine.

PPT Namenska učestvuje i u razvoju i modernizaciji borbenih sistema Miloš, Bofors, Morava i Oganj.

U PPT Namenska trenutno je angažovano 630 radnika čija je prosečna plata 49.000 dinara. Plate bi bile još i više kada preduzeće ne bi bilo opterećeno dugovima. Dug za neisplaćene poreze i doprinose iz prethodnog perioda je oko 300 miliona dinara, dok se stečajnim upravnicima Petoletkinih privrednih društava duguje dodatnih 100 miliona dinara, piše list Blic.

U PPT Namenska se nadaju da će se nagomilanih dugova rešiti u toku naredne godine što će stvoriti uslove i za povećanje plata zaposlenih.


PPT Namenska buys eight new machines
PPT Namenska from Trstenik received EUR 3.5 million from the Government of Serbia and invested the money in modernizing the machines.

– Eight new machines have been bought, and the procurement of another two is in progress. We will probably buy another one with the remaining money. The money that remains does not cover the price, but we are in contact with the producer and we would use our own funds to cover the difference – stated Andjelka Atanaskovic, director of PPT Namenska.

The factory exports around 80% of its products, the most demanded of which are mortars, bazookas, shells and anti-tank artillery.

Negotiations about the signing of a large number of contracts, which would secure jobs for PPT Namenska over the next two years, are in progress.

PPT Namenska also participates in the development and the modernization of combat systems Milos, Bofors, Morava and Oganj.

PPT Namenska currently employs 630 workers whose average salary is RSD 49,000. The salaries would be even higher if the company were not burdened with debts. The tax and contribution debts from the past period amount to around RSD 300 million, whereas the bankruptcy trustees of Petoletka"s companies are owed an additional RSD 100 million, Blic reports.

PPT Namenska hopes that the issue of the accumulated debts will be solved in the next year, creating the conditions for the salaries to be raised.


Mostogradnja oslobođena tereta dugova - Grad Novi Sad konvertuje potraživanja u vlasništvo
U nameri da pomogne u procesu restrukturiranja i privatizacije Građevinskog preduzeća Mostogradnja a.d. Beograd, Grad Novi Sad će veći deo svojih potraživanja pretvoriti u udeo u kapitalu, dok će manji deo tog duga potpuno otpisati. Tom odlukom koju je Skupština grada usvojila na prošloj sednici, precizirano je da se kao jedna od mera reorganizacije Mostogradnje, potraživanja Novog Sada po osnovu poreza na zarade u ukupnom iznosu od 23,5 miliona dinara, kao i ostala potraživanja Grada i njegovih javnih komunalnih preduzeća od 17,8 miliona dinara, konvertuju u udeo grada u kapitalu tog građevinskog preduzeća.

Prema zaključku Vlade Srbije od marta prošle godine, Grad Novi Sad, kao jedan od državnih poverilaca, dužan je da iznos tih potraživanja od ukupno 41,3 miliona dinara, utvrđen do 31. avgusta 2015. godine, konvertuje u trajni ulog u kapitalu Mostogradnje.

Odlučeno je, u skladu sa istim propisom, da se otpišu dugovanja preduzeća po osnovu poreza na zarade i ostala potraživanja grada u periodu od 1. septembra do kraja 2015. godine, koja ukupno iznose 2,6 miliona dinara.

- To je vid pomoći koju Novi Sad kao lokalna samouprava pruža Mostogradnji u procesu privatizacije. Na taj način smo pomogli i ZGOP-u, Obući Beograd i drugim preduzećima koja su u sličnoj situaciji - kaže, za Novosti, Milorad Radojević, član novosadskog Gradskog veća zadužen za privredu.

On objašnjava da se tom Vladinom odlukom praktično ispravljaju mnogi propusti iz ranijeg perioda i otvaraju mogućnosti da se u preduzeću koje je u postupku privatizacije sačuvaju radna mesta.

Kako je navedeno na sednici Skupštine Mostogradnje, održane povodom izveštaja o poslovanju, merama konverzije i otpisu dugovanja prema državnim poveriocima, stvaraju se uslovi za dalje poslovanje tog preduzeća, koje je između ostalog angažovano i kao podizvođač radova na novom Žeželjevom mostu u Novom Sadu.

Odluka o konverziji i otpisu dugovanja prema državnim poveriocima u iznosu većem od pet milijardi dinara, suštinski je značajna za sprovođenje usvojenog plana za nastavak rada Mostogradnje, istaknuto je na sednici Skupštine preduzeća.


Saradnja aerodroma Nikola Tesla i crnogorskih aerodroma
Aerodrom "Nikola Tesla" pružiće kolegama u Crnoj Gori pomoć u edukaciji i obukama stručnog osoblja, dogovoreno je danas na satanku v.d.generalnog direktora beogradskog aerodroma Saše Vlaisavljevića sa izvršnim direktorom kompanije Aerodromi Crne Gore Danilom Orlandićem.
BEOGRAD - Aerodrom "Nikola Tesla" pružiće kolegama u Crnoj Gori pomoć u edukaciji i obukama stručnog osoblja, dogovoreno je danas na satanku v.d.generalnog direktora beogradskog aerodroma Saše Vlaisavljevića sa izvršnim direktorom kompanije Aerodromi Crne Gore Danilom Orlandićem.

U izradi je Sporazum o poslovno-tehničkoj sardanji između dve komanije koji će početkom novembra biti potpisan u Crnoj Gori.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta