Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Rio Tinto" otvara rudnike u TRI GRADA u Srbiji
Multinacionalna kompanija "Rio Tinto" planira da otvori tri rudnika u Srbiji, saznaje "Blic".
Kako saznajemo, kanadska kompanija "Nevsun", koja je objavila rezultate preliminarne ekonomske studije po kojoj za otvaranje rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora treba uložiti oko 1,5 milijardi dolara - nema toliki novac.

Kanađani, u čijem je vlasništvu rudnik cinka "Biša" u afričkoj državi Eritreja, na računu imaju oko 200 miliona dolara, što znači da će ili morati da potraže pomoć banaka za otvaranje rudnika kod Bora ili, što je verovatnije, da nađu strateškog partnera, kako bi taj rudokop bio otvoren 2021. godine, kako je predviđeno.

Poznavaoci prilika ističu da ne bi bilo čudno ako bi "Nevsunu" partner u tom poslu bio baš "Rio Tinto", jer te dve kompanije partnerski već imaju licence za istraživanje u nastavku ležišta "Čukaru Peki". Smatra se da se to nalazište, na još 20 lokacija, prostire do Zaječara i da su na tim mestima rezultati početnog istraživanja, u koje je uloženo blizu pet miliona dolara, još impresivniji od onog koji su pronašli Kanađani.
Podsetimo, Vlada Srbije i "Rio Tinto" formirali su nedavno radnu grupu koja će se baviti pripremama za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, u Jadarskom basenu. Ova multinacionalna kompanija bi, uz 50 miliona evra, koliko je potrošila na geološka istraživanja, za početak investirala 90 miliona evra.

Rezerve rude u Jadarskom basenu procenjuju se na 136 miliona tona i, kako se pretpostavlja, to nalaziše krije neverovatnih 10 odsto svetskih rezervi litijuma - metala koji se koristi u najmodernijim tehnologijama - prilikom izrade mobilnih telefona, u medicini... A kanadska geološka kompanija "Erin ventures" pronašla je, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru, u Raškoj, nalazišta rude bora, procenjenih na skoro osam miliona tona. Nezvanično, ova kompanija sada vodi pregovore sa "Rio Tintom" oko otvaranja rudnika u toj oblasti, a prve računice govore da bi se to ležište moglo eksploatisati 20 godina, uz projektovani prihod od dve milijarde evra.

"Rio Tinto" ima rudnike bakra, zlata, uglja, litijuma, bora, uglja i dijamanata na pet kontinenata, u kojima radi oko 200.000 ljudi.


Atlantic Grupa u prvih devet meseci 2017. ostvarila 31,9 mil EUR neto dobiti - Rast prihoda 4,4%
Atlantic Grupa ostvarila je u prvih devet meseci 2017. ukupni prihod od prodaje u iznosu od 531,1 mil EUR, što u odnosu na isto razdoblje 2016. godine predstavlja rast od 4,4%.

Kako je saopšteno iz ove grupacije, dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 59,2 mil EUR i veća je za 5,1%, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla za 2,8%, na 31,9 mil EUR. Do kraja godine kompanija očekuje dodatno proširenje distributivnog portfolija i nastavak stabilnog rasta ukupnog poslovanja.

Uz odlične poslovne rezultate, prvih devet meseci obeležilo je dezinvestiranje proizvodnog segmenta sportske prehrane i fokusiranje na razvoj brendiranog poslovanja. U obe fabrike - u nemačkom Blekedeu, kao i u Novoj Gradišci, koje je preuzela belgijska kompanija Aminolabs, biće nastavljena ugovorena proizvodnja Atlanticovog asortimana sportske prehrane.

Na ukupan rast prihoda od prodaje Atlantic Grupe najviše su uticala strateška poslovna područja: "pića" sa rastom od 8,1%, "delikatesni namazi" sa rastom od 7,9%, "zdravlje i nega" sa rastom od 6,8% i "slatko i slano" sa rastom od 5,7%, kao i strateška distributivna područja - Hrvatska, koja je rasla 7,2% i Srbija sa rastom od 3,7%, navodi se u saopštenju.

Kafa se sa 20,1% učešća u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 106,5 mil EUR prihoda od prodaje. Sopstvene robne marke Atlantic Grupe učestvuju u prodaji sa 67,6%, distribucija proizvoda robnih marki principala sa 20,8%, apotekarski lanac Farmacia sa 7,3%, a proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu sa 4,4%.

Problemi u kojima se našao Agrokor u potpunosti su anulirani proširenom saradnjom sa drugim maloprodajnim partnerima, navode iz Atlantica. Naplata potraživanja od preduzeća iz sistema Agrokor u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj je redovna, sa izuzetkom dela tzv. graničnog duga u Hrvatskoj (koji je obuhvaćen delovanjem tzv. Lex Agrokora). Nenaplaćeni ostatak tog duga će se, prema iskazanoj nameri vanrednog poverenika, podmiriti u potpunosti, što Atlantic i očekuje.

- Atlantic Grupa je u prvih devet meseci ove godine nastavila da ostvaruje zavidne poslovne rezultate, primarno unapređenjem prihoda i profitabilnosti, pri čemu je rast ostvaren u gotovo svim poslovnim segmentima i na svim najvećim tržištima. Strateško partnerstvo s belgijskom kompanijom Aminolabs omogućilo nam je dodatni fokus na sopstvene robne marke i nastavak restrukturisanja strateškog poslovnog područja "sportska i aktivna prehrana", a pokrenute su i brojne aktivnosti na profitabilnijem i fokusiranijem pristupu zapadnoevropskim tržištima. Rast ukupnog poslovanja, odlično upravljanje likvidnošću i kontinuirano smanjenje zaduženosti pružaju nam odličnu osnovu za još brži i snažniji rast - rekao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.


Galen Pharm zakupio Apoteke Sombor - Za 18 objekata 1,44 miliona dinara
U apotekama ustanove Apoteka Sombor pacijenti će lekove na recept i druge farmaceutske proizvode ubuduće uzimati i kupovati od Zdravstvene ustanove Galen Pharm iz Beograda, koja je zakupila sve apoteke.

Na javnoj licitaciji učestvovala su tri zainteresovana zakupca, a cena je tokom licitacije uvećana za čak milion dinara.

Najpovoljniju ponudu za zakup svih 18 apoteka u gradu i somborskim selima dala je Zdravstvena ustanova Galen Pharm iz Beograda. Početna cena bila je 364.113 dinara, a izlicitirana 1.200.000 dinara. Ta cena uvećana je za 20% na ime korišćenja opreme u apotekama, pa je ukupan iznos 1.440.000 dinara bez PDV-a. Ova cena je iznenadila i najpovoljnijeg ponuđača, ali kažu da im je Sombor strateški važan.

- Mi već imamo apoteku u Apatinu i Somboru, uzeli smo u zakup i apoteke u Apatinu koje pripadaju Domu zdravlja, tako da je nama ovo strateški važna pozicija - kaže Biljana Proković, direktorka ZU Galen Pharm iz Beograda.

Apotekarska ustanova Apoteka Sombor neće se gasiti i nastaviće da radi u objektu Centralna apoteka. Što se tiče zaposlenog farmaceutskog kadra, njega je obavezan da preuzme novi zakupac.

- Zaposleni koji imaju ugovore o radu u organizacionim jedinicama koje se izdaju prelaze na rad kod novog poslodavca. Tako će rad nastaviti svi zdravstveni radnici - farmaceuti i farmaceutski tehničari - kaže Desanka Vitas, direktorka Apoteka Sombor.

- Mi ćemo preuzeti sve ono što smo obavezni po ugovoru, a ja smatram da će nam biti potrebno i više od postojećeg broja zdravstvenih radnika - kaže Bojana Proković.

Objekti somborske apotekarske ustanove izdati su na 15 godina, a zakupac ima obavezu da se u tom periodu bavi isključivo trgovinom farmaceutskim proizvodima. Novi zakupac ZU Galen Pharm najavljuje produženje radnog vremena apoteka i povećanje broja farmaceutskog kadra.


Privredni rast Srbije 2,1 odsto u trećem kvartalu
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2017. godine iznosio je 2,1 odsto na godišnjem nivou, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.
BEOGRAD - Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2017. godine iznosio je 2,1 odsto na godišnjem nivou, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Obračun kvartalnog BDP-a za treće tromesečje, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja metodom deflacije, biće objavljen 30. novembra, navodi se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta