Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
I američki Exide zainteresovan za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor
Kompanija Exide zainteresovana je da se uključi u pregovore za kupovinu imovine Fabrike akumulatora iz Sombora, prenosi SO info. Lokalni portal navodi da im je predstavnik ove kompanije rekao da je o tome 10. novembra zvanično obavešten i stečajni upravnik Predrag Ljubović.

Predstavnik kompanije je obrazložio da Exide nije mogao ranije da pokrene proces, jer je stečajni upravnik jasno naznačio da se neće pregovarati sa drugim subjektima, dok zainteresovanom kupcu ne istekne bankarska garancija.

- S obzirom na to da je garancija istekla i da više nema pravnih smetnji, Exide hoće i želi da se uključi u kupovinu imovine Fabrike akumulatora Sombor - potvrdio je sagovornik iz ove multinacionalne kompanije, prenosi So info.

Exide planira ozbiljna ulaganja u remont proizvodnih pogona Fabrike akumulatora Sombor, kako bi ostvario maksimalnu bezbednost radnika, kao i da uradi neophodne ekološke zahvate u fabričkom krugu. Takođe, predočeno je da nakon toga sledi proširenje proizvodnih kapaciteta.

Američka kompanija je jedan od najznačajnijih svetskih proizvođača akumulatora, a osim osnovnog programa za sve tipove vozila, proizvode baterije za brodove, radne mašine, industriju, pa čak i podmornice američke mornarice.

Kompaniji Exide pripadaju robne marke Marathon, Tudor, Tensor, Sonnenschein, Absolyte, Powerfit...

Kompanija je osnovana pre gotovo 130 godina, a danas posluje na svim kontinentima u više od 80 zemalja. Transportno-poizvodne centre imaju u Misisipiju, Ajovi, Kanzasu, dva u Španiji, te po jedan u Nemačkoj, Belorusiji, Poljskoj i Italiji, kao i u Indiji. Danas ova kompanija zapošljava više od deset hiljada radnika, piše So info.


American Exide interested in purchasing FAS
The company Exide is interested in getting involved in negotiations about the purchase of the property of Fabrika Akumulatora Sombor, SOinfo reports. The local portal reports that the company"s representative told them that the bankruptcy trustee, Predrag Ljubovic, had been officially notified of it on November 10.

The company"s representative explained that Exide had not been able to initiate the process earlier because the the bankruptcy trustee had clearly indicated that there would be no negotiations with other parties until the interested purchaser"s banking guarantee expired.

– Seeing how the guarantee has expired and that there are no longer any legal obstacles, Exide wants to get involved in the purchase of FAS – the interviewee from the multinational company confirmed, SOinfo reports.

Exide plans serious investments in overhauling the production facilities of FAS in order to achieve maximum employee safety, as well as necessary ecological interventions in the factory complex. It has also been indicated that this is to be followed by an expansion of production capacities.

The American company is one of the most important producers of car batteries in the world, and, aside from their main program for all vehicle types, they also produce batteries for ships, working machines, industry and even US Navy submarines.

Exide owns trademarks Marathon, Tudor, Tensor, Sonnenschein, Absolyte, Powerfit...

The company was founded nearly 130 years ago and currently operates on all continents in over 80 countries. They own transport and production centers in Mississippi, Iowa, Kansas, two in Spain and one each in Germany, Belarus, Poland, Italy and India. The company employs over ten thousand workers, SOinfo writes.


Neto dobit Mercatora 9,9 mil EUR u tri kvartala 2017.
Slovenački maloprodajni lanac Mercator je ostvario neto dobit od 9,9 mil EUR od januara do kraja septembra 2017. godine, u odnosu na gubitak od 1,7 mil EUR u istom periodu prošle godine.

Dobit grupe pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je za 14,6% na 89,2 miliona na godišnjem nivou, dok je EBITDA osnovnog preduzeća skočila za 26% na 54,7 mil EUR u odnosu na uporedni lanjski period, saopšteno je iz Mercatora.

Osnovna kompanija, Poslovni sistem Mercator, ostvarila je tokom devet meseci neto dobit od 15,3 mil EUR, ili 158% veću nego u istom periodu prošle godine.

Iz Mercatora su naveli da su prihodi od prodaje na malo u porastu i da su uslovi plaćanja za dobavljače i dalje stabilni. Takođe je smanjen neto dug prema bankarskim poveriocima.

Krajem septembra, dug Mercatora iznosio je 794,2 mil EUR, što je za 1,4% manje nego na kraju 2016. godine i za 5,9% manje nego krajem septembra prošle godine.

U posmatranom periodu, prihodi grupe su iznosili 1,73 mlrd EUR, i za 2,7% su manji nego u istom lanjskom razdoblju. Prihod osnovne kompanije je takođe opao za 2,6% na 962 mil EUR.

Najveći slovenački trgovac na malo, u vlasništvu insolventnog hrvatskog koncerna Agrokor, uspešno se vratio na tržište Bosne i Hercegovine u trećem kvartalu, pošto je kupio 83 prodavnice Konzuma bh u septembru i otvorio dve svoje najveće prodavnice u Sarajevu i Banjaluci 26. oktobra.

Grupa generiše 57% prihoda u Sloveniji, 35% u Srbiji, 6% u Bosni i Hercegovini i 1% u Crnoj Gori.


Skroman dan na Berzi, učešće NIS-a u prometu 90 odsto
Skroman promet zabeležen je na današnjem trgovanju na domaćem tržištu akcija, uz dalje blago slabljenje oba berzanska indeksa.
BEOGRAD - Skroman promet zabeležen je na današnjem trgovanju na domaćem tržištu akcija, uz dalje blago slabljenje oba berzanska indeksa.

Ukupan promet u trgovanju, u kojem je NIS učestvovao sa 90 procenata, iznosio je 33,1 milion dinara (279,3 hiljade evra).


Bojan Knežević, generalni direktor kompanija Banini i Jaffa Crvenka - Udruživanje nam daje odlične m
affa iz Crvenke kupila je u martu ove godine kompaniju Banini za 15 mil EUR, a sedam meseci od udruživanja poslovanja, kikindski proizvođač je u fazi oporavka. Pun potencijal trebalo bi da bude ostvaren u narednih nekoliko godina, budući da su ambiciozni planovi novog vlasnika dalje širenje na konditorskom tržištu i jačanje konkurentnosti na tržištu Evropske unije.

Podsetimo, jedan od glavnih igrača u domaćoj konditorskoj industriji - Banini, zapao je u probleme 2010. godine, kada se zadužio kod banaka radi izgradnje novog pogona na Teremijskom drumu. Ubrzo su počele da stižu visoke rate kredita koje su se konstantno uvećavale, pa je fabrika sve više zapadala u dugove koji su je doveli i do stečaja 2016. godine.

Nakon što ih je kupila kompanija iz Crvenke, stvoreni su uslovi za izlazak iz stečaja i oporavak.

Bojan Knežević, generalni direktor ove dve firme, u razgovoru za naš portal kaže da u spajanju Jaffe i Baninija leže velike mogućnosti: za dalji razvoj brendova, potencijalne modifikacije u procesu proizvodnje, kao i nove proizvode.

- Uspešno smo pokrenuli proizvodnju u Baniniju i zadovoljni smo prvim rezultatima. Rano je da govorimo o konkretnim ciframa, ali možemo da kažemo da će 2018. biti razvojna godina. Udruživanjem smo dobili novu snagu, kvalitetne ljude i u tome leži naš novi, zajednički potencijal - ističe Knežević za eKapiju.

eKapija: Prilikom kupovine, najavili ste da ćete nakon preuzimanja proizvoditi sve proizvode koje je Banini do tada pravio. Da li je zadržana celokupna proizvodnja? Imate li u planu nove linije proizvoda i koje?

- Pokrenuli smo proizvodnju pet brendova: noblice, toto, rum kasato, domaćica i trik i uspešno krenuli sa njihovim plasmanom. U pogledu rasta portfolija, 2018. godina će za nas biti razvojna. Udruživanjem smo stvorili jedan od najboljih timova u Srbiji, a to će najbolje videti potrošači na policama u narednim godinama.
eKapija: O kojim kapacitetima proizvodnje u Baniniju govorimo?

- U ovom trenutku dnevni kapacitet je oko 35 tona, a postoji prostor da se količina komercijalnih pakovanja koja se proizvedu u jednom danu znatno poveća, što je u planu i prema postavljenim ciljevima.

eKapija: Proizvodnja se odvija u novom pogonu kompanije. Šta će biti sa starim pogonom - hoće li deo proizvodnje ostati u njemu?

- Plan je da se kompletna proizvodnja odvija u novom pogonu, jer zadovoljava najviše standarde kvaliteta i zahteve u pogledu kapaciteta. Stari pogon ostaje u vlasništvu kompanije i odluku o daljoj upotrebi ćemo doneti u skladu sa daljim razvojem poslovanja.

eKapija: Hoće li se možda i neki od Jaffinih proizvoda proizvoditi u Kikindi?

- U ovom trenutku se prozvodnja odvija prema prethodno ustanovljenom modelu, ali udruživanje nam daje puno mogućnosti za dalji razvoj i potencijalne modifikacije u samom procesu proizvodnje.

eKapija: Na šta će biti usmerena dalja ulaganja?

- Planiramo dalji rast postojećih brendova, ali i uvođenje novih proizvoda. Verujemo da sinergija nastala udruživanjem stvara puno novih prilika za rast, te da su naši potencijali izuzetni na domaćem, ali i na izvoznim tržištima.
eKapija: Prilikom kupovine Baninija najavili ste da ćete zadržati sve radnike, kojih je tada bilo oko 230. Jeste li ispunili to obećanje i planirate li nova zapošljavanja?

- Zaposlili smo više od 200 radnika i oni obavljaju posao koji je adekvatan za postojeći nivo proizvodnje. Naši planovi su ambiciozni, planiramo dalji tržišni rast i u skladu sa tim ćemo zapošljavati još ljudi.

eKapija: Kakva su očekivanja, kada će preuzimanje Baninija postati isplativa investicija?

- Praksa pokazuje da uspešne akvizicije postaju isplative nakon 3 do 5 godina. To je takođe potvrda našeg dugoročnog pristupa.

eKapija: Koji su planovi kompanije Jaffa Crvenka za naredni period?

- Svi naši planovi su dugoročni. Ove godine ulazimo u treći ciklus podrške Olimpijskom timu Srbije i posebno smo ponosni što trik iz Baninija postaje deo olimpijske porodice u naredne četiri godine. I jaffa cakes nastavlja da bude partner Olimpijskog komiteta, za nas su to veliki koraci. Bićemo fokusirani na celu porodicu brendova koji nastaju u Crvenki i u Kikindi širom regiona.

Katarina Stevanović


Bojan Knezevic, Managing Director of Banini and Jaffa Crvenka – Merger gives us great opportunities
Jaffa Crvenka bought Banini for EUR 15 million in March 2017, and the Kikinda-based producer is undergoing a recovery process seven months since joining the operations together. The full potential should be realized in the next couple of years, as the new owner"s ambitious plans include further expansions in the confectionery market and strengthening competitiveness in the market of the European Union.

Let us remind that the problems of Banini, one of the main participants in the local confectionery industry, started in 2010, when it incurred banking debts for the construction of a new facility in the Teremijski Drum Street. High interest rates soon followed, continuing to rise, and the factory"s growing debts led to the bankruptcy proceeding of 2016.

After the purchase by the Crvenka-based company, conditions met for exiting the bankruptcy proceedings and starting a recovery.

Bojan Knezevic, Managing Director of these two companies, says in his interview for our portal that great opportunities for further development of brands, potential modifications in the production process and new products lie in the merger of Jaffa and Banini.

– We have successfully initiated the production in Banini and we are satisfied with the initial results. It"s too early to talk about concrete figures, but we can say that 2018 will be a year of development. The merger has given us new strength and quality people and this is where our new, joint potential lies – Knezevic points out for eKapija.

eKapija: During the purchase, you announced that, following the acquisition, you would be producing all of Banini"s products up till that point. Has the entire program been kept? Are you planning new lines of products and which ones?

– We have initiated the production of five brands: Noblice, Toto, Rum Kasato, Domacica and Trik and started marketing them successfully. As regards a growth of the portfolio, the year 2018 will be a year of development for us. By joining forces, we have created one of the best teams in Serbia, which will become apparent to consumers in the upcoming years.
eKapija: What kind of capacities in Banini are we talking about?

– At the moment, the daily capacity is around 35 tons, and there"s room for the amount of commercial packs produced in a single day to increase considerably, which is also part of the plan.

eKapija: The production takes place in the company"s new facilities. What will happen to the old facility and will a part of the production remain there?

– The plan is for the entire production to take place in the new facility, as it meets the top quality standards and capacity requirements. The old facility remains the ownership of the company and we will decide on its further use in line with the further development of operations.

eKapija: Could some of Jaffa"s products be produced in Kikinda?

– At the moment, the production is being carried out in line with a previously established model, but the merger presents us with plenty of options for further development and potential modifications to the production process itself.

eKapija: Where will further investments be directed?

– The plan is for the existing brands to grow further, but also for new products to be implemented. We believe that the synergy created by this merger creates many new opportunities for growth and that our potentials in the local market, but also in the exporting ones, are remarkable.
eKapija: When purchasing Banini, you announced that you would keep all the workers, of whom there were 230 at the time. Have you fulfilled that promise and are you planning new employments?

– We have employed more than 200 workers and they are doing a job adequate for the current level of production. Our plans are ambitious, we plan on growing further in the market and we will accordingly be employing more people.

eKapija: What are the expectations as to when the Banini acquisition is to become a profitable investment?

– The practice shows that successful acquisitions become profitable after 3 to 5 years. This has also been confirmed by our long-term approach.

eKapija: What are Jaffa Crvenka"s plans for the upcoming period?

– All our plans are made in the long term. This year, we are entering the third cycle of support to the Olympic Team of Serbia and we are especially proud of Banini"s Trik becoming a part of the Olympic family in the next four years. Jaffa Cakes remains a partner of the Olympic Committee. These are all big steps for us. We will focus on the entire family of the brands created in Crvenka, Kikinda and the whole region.

Katarina Stevanovic


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta