Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
FAP oslobođen 8,7 milijardi dinara dugova - Nastavljaju se pregovori o isporuci kamiona u Alžir i Eg
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prošle sedmice pravosnažnost Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) za pribojski FAP, čime su se stekli uslovi da ova fabrika postane deo odbrambene industrije.

Ovim rešenjem će svi dugovi od oko 8,7 milijardi dinara konvertovani u kapital ovog preduzeća.

Prema rečima Ranka Vukovića, direktora preduzeća, čekanje na UPPR usporilo je realizaciju izvoznih poslova.

- U nedelju smo imali sastanak sa kompanijom iz Alžira koja nam otvara vrata za isporuku 300 kamiona u delovima, godišnje, za civilne potrebe - kaže Vuković.

Takođe, FAP je prošle godine egipatskoj kompaniji Kader poslao uzorak šasije za borbena vozila u pustinjskim uslovima.

- Uspešno je prošla sve probe. Početkom decembra putujemo u Egipat na nastavak pregovora o proizvodnji 250 šasija - navodi Vuković.

Uporedo sa tim, FAP privodi kraju i kontigent kamiona za Vojsku Srbije i očekuje novi ugovor sa Ministarstvom odbrane.


Russian Copper Company nudi 560 mil EUR za RTB Bor?
Kompanija Russian Copper Company, jedan od najvećih ruskih proizvođača bakra, zainteresovana je za privatizaciju preduzeća RTB Bor, saznaje Srpski telegraf.

Ruska firma je ovim povodom uputila zvaničan dopis ministrima privrede i energetike Goranu Kneževiću i Aleksandru Antiću, a ovo nije prvi put da je ova ruska bakarna kompanija izrazila interesovanje za srpsku.

- Russian Copper Company je u 2016. godini učestvovala na prvom tenderu za privatizaciju RTB Bora zajedno sa Amalco grupom. Tada su se upoznali sa radom ove kompanije, od kada pažljivo prate dešavanja u RTB Boru, pogotovo Vladin program restrukturiranja - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Russian Copper Company je treći po veličini proizvođač bakra u Rusiji. Poseduje i dve topionice bakra u kojima se godišnje proizvede oko 200.000 tona ove rude.

Kako Srpski telegraf saznaje, Russian Copper Company zainteresovana je za kupovinu većinskog paketa Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i za to je spremna da izdvoji 560 mil EUR.

Plan je da država za 60% vlasničkog kapitala dobije 331 mil EUR, dok bi oko 230 mil EUR otišlo na unapred pripremljeni plan reorganizacije, na otplatu preostalog duga.

Prema tim saznanjima, Rusi bi zadržali isti broj radnika i ne bi im smanjivali zarade. Njihova namera je da ulože u dalji razvoj rudnika, kao i u razvoj kapaciteta topionice i rafinerije i da ponovo postave kompaniju u položaj jednog od najvećih i najvažnijih industrijskih preduzeća Evrope.


Veliki igrači ušli u trku za "Viktoriju"
Investicioni fondovi iz Amerike i regiona zainteresovani za kupovinu poljoprivrednog giganta. Zadržali bi svih 1.700 radnika i 4.000 farmera

INVESTICIONI fondovi - York Capital Management i Elements Capital Partners dostavili su u sredu zajedničku ponudu za otkup akcija "Viktorija grupe". Kako su fondovi naveli u zajedničkom saopštenju, namera im je da investiraju u poljoprivredni sektor u Srbiji. U "Viktorija grupi" su potvrdili "Novostima" da je ova ponuda stigla akcionarima kompanije.

- York Capital Management je svetska investiciona kompanija osnovana 1991. godine u Njujorku, a prema poslednjem finansijskom izveštaju iz 2016. godine njihova prošlogodišnja investiciona ulaganja iznosila su 21,7 milijardi dolara što ih svrstava u 20 najvećih "hedž" fondova u svetu - ističe se u saopšenju koje je u ime fondova medijima uputio Aleksandar Antonić.

Elements Capital Partners je kompanija koja se bavi ulaganjem i investicijama u privatni sektor u jugoistočnoj Evropi i osnovana je 2010. godine.


- Investitori su nakon detaljnog sagledavanja "Viktorija grupe", njenih resursa i potencijala odlučili da ulože 100 miliona evra kako bi stabilizovali poslovanje ove kompanije i otišli korak dalje u rastu i razvoju njenog rada i poslovanja - navodi se u saopštenju.

Investitori navode da će dokapitalizacijom "Viktorija grupe" zadržati 1.700 radnih mesta i otvoriti mogućnost za zaposlenje dodatnih 500 radnika, kao i da će sačuvati 4.000 farmera koji zavise od poslovanja "Viktorija grupe".

U konzorcijumu dva fonda planira se, prema navodima, da deo sredstava uloži u razvoj novih tehnologija, uključujući najmodernije fabrike za proizvodnju hrane i uzgoj stoke kako bi unapredili izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda u "Viktorija grupi", što uključuje kompanije "Sojaprotein", "SP laboratorije" i "Veterinarski zavod" u Subotici.

Investitori nameravaju da najkasnije do 4. decembra završe potpisivanje ugovora.

U sklopu fonda Elements Capital Partners nalaze se i slovenačke kompanije "Delo prodaja", "Terme Čatež" i izdavačka kuća "DSZ" iz Slovenije, kao i vodeće investicije u Rumuniji.

Inače, za kupovinu "Viktorija grupe" zaniteresovana je i "MK grupa", koja je u vlasništvu Miodraga Kostića. Da je tržište već reagovalo na najavu moguće prodaje pokazuje jučerašnje trgovanje na Beogradskoj berzi. Cena akcija "Soje proteina", koja je u sastavu "Viktorija grupe", skočila je za maksimalnih 20 odsto, a mnogi zainteresovani kupci su ostali kratkih rukava.

ZATVORENO

AD KOMPANIJA "Viktorija grupa" nije listirana na Beogradskoj berzi, pošto je reč o zatvorenom akcionarskom društvu. To znači da potencijalni investitor ne mora javno da objavi cenu po kojoj će da otkupi akcije. Prema Centralnom registru hartija od vrednosti, tri akcionara imaju po 22,55 odsto udela. To su Milija Babović (na slici), Zoran Mitrović, sama "Viktorija grupa" kao vlasnik sopstvenih akcija. EBRD poseduje 21,36 odsto akcija, a "Apsara limited" 11,11 odsto.


Koncesionar preuzima upravljanje Aerodromom Nikola Tesla od avgusta 2018?
Beogradski aerodrom Nikola Tesla očekuje da novi koncesionar preuzme upravu nad aerodromom 1. avgusta 2018. godine, prenosi ExYu Aviation News.

Ovaj datum dolazi nakon nekoliko kašnjenja u procesu izbora koncesionara pa je novi rok za podnošenje prijava za obavezujuću ponudu za koncesiju sada 8. decembar.

Nakon toga javno telo koje procenjuje ponude imaće dodatnih trideset dana da donese odluku o najpovoljnijem ponuđaču.

Podsetimo, srpska ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ranije je izjavila da se dogovor o budućem koncesionaru očekuje u martu 2018. godine, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao prošle nedelje da očekuje da će naknada za koncesiju iznositi oko 500 mil EUR, dvostruko više od početne procene.

Budući koncesionar će biti odgovoran za dugoročnu razvojnu strategiju aerodroma, uključujući upravljanje, održavanje, finansiranje i širenje kapaciteta.

Kvalifikovani ponuđači za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom su švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure limited i Terna, francuska kompanija Vinci Airports, južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure i kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology.


Siemens kupuje kompaniju Milanović Inženjering - Preuzimanje proizvođača opreme za šinska vozila poč
Siemens planira preuzimanje srpskog proizvođača delova karoserije za šinska vozila, kompaniju Milanović Inženjering. Kompanija sa sedištem u Kragujevcu specijalizovala se poslednjih godina za proizvodnju aluminijumskih komponenata za železničku industriju, navedno je u saopštenju kompanije Siemens.

Kako se dodaje, visina transakcije ostaje poslovna tajna, a zaključenje posla očekuje se početkom 2018. uz prethodno usaglašavanje u pogledu zakonske regulative o zaštiti konkurencije.

- Preuzimanjem kompanije Milanović Inženjering, Siemens ojačava svoju svetsku mrežu proizvodnje u oblasti železničke industrije, kao i poziciju lokalne kompanije na ovom tržištu. Ovom akvizicijom stekli smo optimalnu poziciju za buduće projekte na konkurentnom globalnom železničkom tržištu. Siemens se oslanja na znanje koje smo pronašli u Kragujevcu. Posle četrnaest godina uspešnog poslovanja u Siemensovoj fabrici Large Drive u Subotici, ponosni smo što ćemo imati drugu fabriku u Srbiji - izjavio je Udo Ajhlinger, generalni direktor kompanije Siemens Srbija.

- Uveren sam da će zahvaljujući poslovnoj saradnji sa Siemensom i savremenim proizvodnim kapacitetima kojima raspolaže, ova fabrika u narednom periodu postati važan centar za proizvodnju komponenti za šinska vozila. Pozitivna radna klima u porodičnoj firmi je posebna korporativna karakteristika Milanović Inženjeringa i upravo to je razlog što je ova firma vremenom postala prepoznatljiva u svetu šinskih vozila po kvalitetu proizvoda i cenovnoj konkurentnosti. Dolazak Siemensa predstavlja povratak industrije u Kragujevac, a meni daje mogućnost da radim na daljem razvoju, dovođenju novih partnera i transferu tehnologije u naš region - rekao je Bratislav Milanović, vlasnik Milanović Inženjeringa.

Kompanija Milanović Inženjering je osnovana 2001. a 2016. zabeležila je obrt od 15,3 mil EUR i trenutno upošljava oko 430 radnika, navedeno je u saopštenju kompanije Siemens.


NIS najprofitabilniji, Srbijagas najveći ukupni gubitaš u 2016. - Predstavljena publikacija BIZNIS T
Spisak najprofitabilnijih kompanija u Srbiji iz godine u godinu je gotovo isti, s tim što je u 2016. Naftna industrija Srbije (NIS) preuzela prvu poziciju od Telekoma, koji je bio vodeći godinu ranije, rečeno je danas na predstavljanju publikacije BIZNIS TOP 2016/2017 u izdanju časopisa Biznis&Finansije.

Premda finansijski izveštaji za 2016. koje je Agenciji za privredne registre dostavilo 97.430 privrednih društava u Srbiji ukazuju da su u prošloj godini najuspešniji sektori bili trgovina, prehrambena i industrija telekomunikacija, kada je reč o rangiranju kompanija po ključnim poslovnim parametrima na vodećim pozicijama, po ostvarenim prihodima i zaradi, ubedljivo su se izdvojile one u oblasti energetike i telekomunikacija, kao i godinu ranije.

U prvih 5 najprofitabilnijih, nakon NIS-a (sa neto dobitkom od 16,1 milijardu dinara) i Telekoma (15,2 milijarde dinara) su Telenor Srbija, Elektroprivreda Srbije i Beogradske elektrane.

U 2016. EPS je ostvario najveće prihode, koji čine 2,4% poslovnih prihoda cele privrede, ali je i drugoplasirani među najvećim akumuliranim gubitašima. Najveći ukupni gubitaš je Srbijagas, sa gubitkom od 130,7 milijardi dinara.

Ako je nešto zaista vest u prošlogodišnjem poslovanju, navedeno je na današnjoj konferenciji, onda je to visoka solventnost i bonitet nekolicine domaćih preduzeća kao što su Sunoko, Koncern Bambi i Nelt grupa.

Kako je rekao Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre, među kompanijama koje su dostavile finansijske izveštaje je 300 velikih, 1.200 srednjih, 900 malih, dok su ostalo mikro preduzeća. Očigledno je ukrupnjavanje u srpskoj privredi, naveo je on, jer prihodi 100 najvećih kompanija čine 31% ukupnih prihoda svih preduzeća, a zapošljavaju 18% radnika u Srbiji.

Učesnici konferencije, među kojima su bili i Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Dragana Stanojević, direktorka USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, Nenad Gujaničić, glavni broker Momentum Securities, Olja Lapčević, stručnjak za procese pretprodaje u kompaniji SAP, i Zorica Žarković, urednik edicije, saglasili su se da nije dobro što sto najvećih komapnija generiše čak oko trećine poslovnih prihoda. Za veći privredni rast, kako je istaknuto, neophodno je uključiti i veći broj manjih preduzeća, u čemu važnu ulogu, osim poslovnog okruženja, imaju i izvori finansiranja. Budući da su, međutim, komercijalne banke, koje nisu posebno naklonjene startap kompanijama i početnicima u biznisu, najdominantniji izvoz finansiranja u Srbiji, takvu situaciju je neophodno što pre menjati, prvenstveno jačanjem preduzetničkih fondova.

Za veći privredni rast, naglasio je Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, potreban je i veći broj javnih investicija, a naročito ulaganja privatnih srpskih kompanija. Komentarišući rezultate privrede u prošloj godini, on je rekao da za veći rast srpske privrede nije dovoljna samo makroekonomska stabilnost, već i dobro uređena država, dosledna primena zakona, efikasna i poštena administracija, jednak tretman svih učesnika na tržištu i moderna infrastruktura.

- Loši poslovni rezultati EPS-a u ovoj godini ne mogu da se objasne lošim vremenskim prilikama - ukazao je Arsić i naveo da je rast BDP Srbije u ovoj godini duplo manji nego što je prosek u zemljama centralne i istočne Evrope.

Dragana Stanojević, direktorka USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, govorila je o važnosti Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji je važan za sve firme u Srbiji. Kako je naglasila, njime su promenjena shvatanja o inspekciji kao državnoj službi koja nalazi nepravilnosti, već se sada posmatra kao institucija koja će, i treba, da spreči neusaglašenosti. Za to je, kako je navela, potrebna njegova dosledna primena.


Concessionaire takes over management of Nikola Tesla airport as of August 2018?
Belgrade"s airport Nikola Tesla is expecting that new concessionaire takes over management of the airport on August 1, 2018, ExYu Aviation News reports.

This date comes after several delays in the process of selecting concessionaire, so new deadline for filing applications for a binding offer for a concession for now is December

After that, public institution which assess bids will have an additional thirty days to make decision on the most favorable bidder.
Let us remind, Serbian Minister of Construction, Transport and Infrastructure Zorana Mihajlovic stated earlier that the agreement on the future concessionaire is expected in March 2018 , while Serbian President Aleksandar Vucic said last week that he expects concession fee is to be about 500m EUR, double than the initial estimate.
The future concessionaire will be responsible for long-term development strategy of the airport, including management, maintenance, financing and capacity expansion.

Qualified bidders for concession management of Belgrade-based airport are Swiss-French consortium Zurich Airport with companies Eiffage and Meridiam Eastern Europe Investments, Indian-Greek consortium GMR Infrastructure limited and Terna, French Vinci Airports, South Korean- Turkish- Cyprus consortium Incheon international Airport corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure and Chinese consortium HNA and China National Aero-Technology.


FAP freed from RSD 8,7 billion debts - Negotiations on truck delivery to Algeria and Egypt continue
The Appellation Court in Belgrade confirmed last week validity of pre-pack plan for Priboj-based FAP, which created conditions that the plant becomes a part of defense industry . With this decision, all debts of about RSD 8.7 billion will be converted into capital of this company.

According to Ranko Vukovic, company director, waiting for pre-pack plan slowed down of export business.- On Sunday, we had a meeting with a company from Algeria that opens the door for delivery of 300 trucks in parts, per year, for civilian needs – Vukovic says.

Apart from that, last year, FAP sent a sample of chassis for battle vehicles in desert conditions to Egyptian company Kader
- All the tests have been successful. At the beginning of December, we are traveling to Egypt to continue negotiations on production of 250 chassis - Vukovic says. At the same time, FAP is ending truck contingent for the Army of Serbia and expects a new contract with the Ministry of Defense.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta