Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Komisija za zaštitu konkurencije odobrila preuzimanje Galenike
Kompanija Aelius iz Luksemburga postaće novi vlasnik Galenike ne samo zato što je ispunila uslove iz tendera, već i zato što je Komisija za zaštitu konkurencije dala zeleno svetlo na ovu transakciju.

Prilikom ocene efekata koncentracije, Komisija je konstatovala da podnosilac prijave nije bio prisutan na definisanim relevantnim tržištima proizvoda na teritoriji Republike Srbije. Zaključeno je da realizacija predmetne koncentracije neće izazvati negativne efekte na definisanim relevantnim tržištima, a novi vlasnik steći će postojeći tržišni udeo društva.

Kako je navedeno u rešenju komisije, kojim je odobrena koncentracija, preduzeće Aelius osnovano je 29. septembra ove godine u Luksemburgu s ciljem kupovine Galenike. Jedini član podnosioca prijave je društvo Globe pharma koje je registrovano u privrednom registru Luksemburga. Članovi društva Globe pharma su društvo Gronin pharma, koje je registrovano u privrednom registru Brazila i društvo Montesearch koje je registrovano u Italiji. Društvo Montesearch je u vlasništvu društva EMS SA iz Brazila.

Preko društva EMS SA podnosilac prijave dokazao je ispunjenost kvalifikacionih uslova predviđenih u uputstvu za ponuđače u postupku prodaje društva Galenika. Društvo EMS SA je najveći brazilski proizvođač lekova, medicinskih sredstava i drugih preparata. Prema navodima u prijavi, podnosilac prijave i društvo EMS SA nisu ostvarili direktne, kao ni indirektne prihode na tržištu Republike Srbije u 2016. godini.

Prema podacima Agencije za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije, na dan 30. april 2017. godine ukupan broj registrovanih lekova iznosio je 6.850. Prema podacima društva IMS za 2016. godinu, a koje je objavila Privredna komora Srbije, promet na tržištu lekova u Srbiji prema ATC klasifikaciji iznosio je 782,44 mil EUR. Učešće farmaceutskih proizvoda, koji se mogu kupiti samo uz lekarski recept, iznosilo je 87,81%, a bez lekarskog recepta 12,19% u odnosu na ukupni promet lekova. Ukoliko se posmatraju kanali prodaje, apoteke su imale učešće od 82% prometa dok se 18% prometa odnosilo na bolnice. U strukturi prometa prema poreklu lekova, 62% činili su lekovi iz uvoza, dok se 38% prometa odnosilo na domaće lekove.

U strukturi prometa prema poreklu lekova, 62% činili su lekovi iz uvoza, dok se 38% prometa odnosilo na domaće lekove. Najveći promet imali su sledeći proizvođači lekova sa tržišnim učešćima: Hemofarm (12,8%), PharmaSwiss (7,18%), Galenika (5,5%), Actavis (4,8%), Novo Nordisk (4,6%), Rosch (3,5%), Alkaloid (3%), GlaxoSmithKline (3%), Pfizer (3%), Sanofi (2,9%). Najvećih 10 proizvođača lekova, koji svoje proizvode plasiraju na tržištu Republike Srbije, u 2016. godini realizovalo je 50,2% od ukupnog prometa lekova prema ATC klasifikaciji. Iako komisiji nisu bili dostupni podaci o tržišnim učešćima svih proizvođača lekova, na osnovu niskih tržišnih učešća 10 najvećih proizvođača lekova, komisija je zaključila da je ovo relevantno tržište nisko koncentrisano.

Galenika je registrovala 177 proizvoda, i to 163 koji se izdaju na lekarski recept i 14 koji se nalaze u tzv. "slobodnoj" prodaji i koji se mogu izdavati bez lekarskog recepta.


Na prodaju zgrada KMG Trudbenik u Bulevaru kralja Aleksandra - Početna cena oko 4 mil EUR
Stečajni upravnik preduzeća KMG Trudbenik oglasio je prodaju poslovne zgrade tog preduzeća u Bulevaru kralja Aleksandra broj 79.

Imovina, koju čini poslovna zgrada neto površine 3,5 hiljada kvadratnih metara, prodaje se javnim nadmetanjem po početnoj ceni od 477,4 miliona dinara (oko 4 mil EUR).

Pravo na učešće u postupku prodaje imaju sva pravna i fizička lica koja otkupe prodajnu dokumentaciju do 20. decembra 2017. godine.

Javno nadmetanje održaće se 27. decembra 2017. u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Ta zgrada, inače, nalazi se u neposrednoj blizini nekadašnjeg Depoa, koji je nedavno prodat za 4,15 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta