Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Italijanski Miroglio i zvanično preuzeo kompaniju AHA Mura Prvi maj iz Pirota
Italijanska kompanija Miroglio preuzela je kompaniju AHA Mura Prvi maj iz Pirota, rekao je za Pirotske vesti stečajni upravnik te kompanije Miroljub Dimitrijević.

On je naveo da je u ponedeljak, 27. novembra 2017. godine, overen ugovor o kupoprodaji i predati ključevi fabrike novom vlasniku.

Dimitrijević je ugovor potpisao sa Todorom Georgijevim, ovlašćenim zastupnikom kupca, kompanijom E.Mirolio iz Dimitrovgrada, a nakon overe ugovora kupac je uveden u posed potpisivanjem odgovarajućeg zapisnika i predajom ključeva fabrike, navode Pirotske.

Italijanska firma Miroglio je 27. oktobra 2017. na javnom nadmetanju kupila pirotsku fabriku AHA Mura Prvi maj u stečaju za 200 miliona dinara.

Pirotska tekstilna fabrika je prodata iz šestog pokušaja, a pre stečaja zapošljavala je 1.300 ljudi. Fabrika je bila u vlasništvu englesko-slovenačke grupacije AHA Mura, koja je 2014. otišla u stečaj.

Miroglio je italijanska firma specijalizovana za proizvodnju i distribuciju za prodaju konfekcije i tkanina. Grupa je prisutna u 34 zemlje i ima oko 1.200 prodavnica.


Odluka Gazproma o proširenju skladišta gasa Banatski dvor do marta 2018.
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je u sredu (29. novembra 2017. godine) da je Srbija od predsednika Upravnog odbora Gazproma Alekseja Milera dobila "čvrsto uveravanje" da će Gazprom do kraja marta 2018. godine doneti investicionu odluku "da se krene" u odavno najavljeno proširenje podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

Antić je za Radio-televiziju Srbije kazao da će u prvoj fazi kapacitet skladišta biti povećan sa 450 miliona kubnih metara na 750 miliona kubnih metara, uz mogućnost proširenja do jedne milijarde.

Početkom juna ove godine direktori Gazprom izvoza i Srbijagasa, Elena Burmistrova i Dušan Bajatović su o tome potpisali memorandum o razumevanju. Gazprom je vlasnik 51% podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, a Srbijagas 49%.

Antić je rekao da je "proširenje gasnog skladišta Banatski dvor jedan od prioriteta uzimajući u obzir potrebu da nam je zbog nove ekonomske politike potrebna nova količina gasa", a da će ove godine potrošnja gasa u Srbiji premašiti dve milijarde kubnih metara.

Antić je kazao i da je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predsednikom Upravnog odbora Gazproma Aleksejem Milerom u sredu, (29. novembra 2017. godine) o realizaciji projekta za snabdevanje Srbije gasom i razvoju srpskog gasnog tržišta, priprema za Vučićev sastanak s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi 19. decembra.

- Ako se bude razvijao krak koji je nastavak Turskog toka kroz Bugarsku, prema Centralnoj Evropi, Srbija je bez ikakve dileme spremna da bude deo tog projekta - kazao je Antić.


Komercijalna banka uskoro bira novog predsednika Izvršnog odbora
U narednih nekoliko dana, kako saznaje Danas, biće održana sednica Skupštine akcionara Komercijalne banke, na kojoj bi jedna od tačaka dnevnog reda trebalo da bude izbor novog predsednika Izvršnog odbora.

Naime, Komercijalna banka, druga po veličini na srpskom bankarskom tržištu, već dva meseca je bez predsednika Izvršnog odbora, nakon što je Alexaneder Picker podneo ostavku u septembru ove godine.

On je na funkciju izabran u novembru 2015. godine, a njegov glavni zadatak bio je da pripremi banku za privatizaciju.

Prema rečima upućenih, banci preti rizik od uvođenja mera Narodne banke Srbije, s obzirom na toliko dug period bez prvog čoveka banke.

Nakon što je banka u 2015. i 2016. godini zabeležila gubitke od ukupno 14,3 milijarde dinara uglavnom zbog otpisa loših kredita, Picker je napustio banku iako je za prvih devet meseci napravila dobit od 5,7 milijardi dinara (oko 48 mil EUR), piše Danas.


RTB: Proizvodnja bakra već premašila lanjsku
Jedini srpski rudnik bakra, u čijem sastavu posluju majdanpečki i borski rudnici, u novembru je ostvario 4,27 miliona tona iskopina, što je najveći mesečni učinak u poslednjih deset godina.
BOR - Jedini srpski rudnik bakra, u čijem sastavu posluju majdanpečki i borski rudnici, u novembru je ostvario 4,27 miliona tona iskopina, što je najveći mesečni učinak u poslednjih deset godina.

Majdanpečki rudari su već sada premašili proizvodnju u 2016. i, ako nastave ovakvim tempom i u decembru, produkcija bakra u gradu pod Staricom biće za petinu veća od lanjske, navodi se u saopštenju RTB.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta