Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS počinje proizvodnju struje i u Rumuniji
Posle Srbije, gde već proizvodi struju u malim elektranama na naftnim i gasnim poljima, Naftna industrija Srbije planira da proizvodnju proširi i na Rumuniju, preko svoje ćerke firme NIS petrol.

- U planu je da se krajem 2018. ili početkom 2019. godine krene sa proizvodnjom električne energije kogeneracijom dobijanja struje iz gasa, sa nalazišta Žombolj, inače jedne od šest koncesija - istražnih blokova na kojima kompanija izvodi istraživanja u cilju otkrivanja nafte i konvencionalnog gasa - kaže Vanja Aleksić, zamenik generalnog direktora NIS petrola i izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju.

Planirano je da se na ovaj način dobije do 150 megavat časova električne energije dnevno, koju će NIS petrol ponuditi tržištu, kaže Aleksić.

Inače, struja koju NIS proizvodi tako što je dobija iz gasa prodaje se u Srbiji i regionu - u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji, a koja od njih će biti tržište za energiju zavisi od cene u trenutku prodaje.

Ovo je, dodao je Aleksić, najmlađa biznis grana u NIS-u, a obim trgovine od početka 2017. iznosi 2,6 teravat sati struje.

Na pitanje da li je sva električna energija kojom je trgovano dobijena iz gasa, on kaže da je reč o manjem delu (oko 3%), dok se ostatak obavlja na berzama u pomenutim zemljama.

NIS preko svog zavisnog društva NIS Petrol SRL, trguje električnom energijom u zemljama EU, kao i na berzama električne energije u Rumuniji (OPCOM) i Sloveniji (BSP).


Nova procena za PKB - Ministarstvo privrede utvrđuje model privatizacije za Azotaru i Petrohemiju
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže da se utvrđuju modeli privatizacije za Azotaru i Petrohemiju, a da se za Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) očekuje nova procena.

On je pojasnio da za Azotaru i Petrohemiju postoji posebna radna grupa i da se trenutno utvrđuju modeli privatizacije.

- Kada govorimo o PKB-u, tu se očekuje nova procena. Takođe se očekuje donošenje odluke o najboljem modelu privatizacije - rekao je Stevanović za RTS.

On je dodao da je PKB strateški važno preduzeće, ne samo za Beograd i okolinu, već za celu Srbiju.

- Bitno nam je da se donesu dobre odluke za ove velike kompanije koje generišu i veliku dobit, ali i velike probleme - rekao je Stevanović.


Modeli za Petrohemiju i Azotaru, nova procena za PKB
Državni sekretar u Ministarstvui privrede Dragan Stevanović kaže da se utvrđuju modeli privatizacije za Azotaru i Petrohemiju, a da se za Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) očekuje nova procena.
BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvui privrede Dragan Stevanović kaže da se utvrđuju modeli privatizacije za Azotaru i Petrohemiju, a da se za Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) očekuje nova procena.

On je pojasnio da za Azotaru i Petrohemiju postoji posebna radna grupa i da se trenutno utvrđuju modeli privatizacije.


New valuation for PKB – Ministry of Economy to define model of privatization for Azotara and Petrohe
State Secretary at the Ministry of Economy, Dragan Stevanovic, says that models of privatization for Azotara and Petrohemija are being defined, and that a new valuation of PKB is expected as well.

He clarified that there was a special work group for Azotara and Petrohemija and that models of privatization were currently being defined.

– Regarding PKB, a new valuation is expected. A decision on the best model of privatization is also expected – Stevanovic told RTS.

He added that PKB was a strategically important company, not just for Belgrade and its surrounding area, but for the whole of Serbia as well.

– It"s important to us for good decisions to be made regarding these companies, which generate both great profits and great problems – Stevanovic said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta