Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Za koncesiju za Aerodrom Nikola Tesla stigle četiri ponude, Kinezi odustali
Za koncesiju za beogradski Aerodrom Nikola Tesla stigle su četiri ponude, a jedan od kvalifikovanih ponuđača, kineski konzorcijum, odustao je, saznaje danas agencija Beta.

Ponude za koncesiono upravljanje beogradskim aerodromom dostavili su švajcarsko-francuski konzorcijum Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcijum GMR Infrastructure ltd i Terna, francuska kompanija Vinci Airports i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum Incheon International Airport Corporation, Yatirimlari ve Islatme, VTB capital infrastructure.

Finansijsku ponudu u skladu sa uslovima javnog poziva nije dostavio kineski konzorcijum HNA i China National Aero-Technology, kojem se priključila i kompanija Severika sa Kipra, koji je bio kvalifikovan za učešće u drugoj fazi nadmetanja za koncesiju.

Poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom Nikola Tesla objavili su 10. februara 2017. godine. Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ranije kazala da će do 25. decembra biti doneta preliminarna odluka o najboljim ponudama za koncesiju za beogradski aerodrom i da bi izabrani koncesionar mogao da u državni budžet odmah uplati između 350 i 450 mil EUR.

Ona je obećala da će ugovor o toj koncesiji biti potpuno transparentan i da će budući koncesionar plaćati i godišnju nadoknadu.


Izi džet:Srbiji jedna, Hrvatskoj sedam novih avio linija
Loukost kompanija Izi džet objavila je da će otvoriti novu liniju u Srbiji, dok je istovremeno najavila sedam novih ruta u susednoj Hrvatskoj.
ZAGREB, BEOGRAD - Loukost kompanija Izi džet objavila je da će otvoriti novu liniju u Srbiji, dok je istovremeno najavila sedam novih ruta u susednoj Hrvatskoj.

Izi džet je objavio da uvodi liniju Beograd-Bazel sa aerodroma "Nikola Tesla".


Aerodrom: Stiže najsavremeniji rendgen za kontrolu prtljaga
Najsavremeniji rendgen za kontrolu prtljaga stiže na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", zahvaljujući čemu će se naći u samom vrhu aerodroma sa opremom koja omogućava najviši nivo bezbednosti.
BEOGRAD/ROTERDAM - Najsavremeniji rendgen za kontrolu prtljaga stiže na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", zahvaljujući čemu će se naći u samom vrhu aerodroma sa opremom koja omogućava najviši nivo bezbednosti.

V. d. generalnog direktora aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević je, posle višemesečnih pregovora sa renomiranim svetskim proizvođačem bezbednosne opreme kompanijom Nuktek, potpisao u Roterdamu ugovor o donaciji te kompanije vredan više od 1,2 miliona evra, navodi se u saopštenju beogradske vazdušne luke.


Four bids for concession of Nikola Tesla Airport, Chinese consortium withdraws
Four bids for the concession of the Belgrade Nikola Tesla Airport have arrived, and one of the qualified bidders, the Chinese consortium, has withdrawn, Beta learns.

The bids for the concession management of the Belgrade Airport were submitted by the Swiss-French consortium of the Zurich Airport and the companies Eiffage and Meridiam Eastern Europe Investments, the Indian-Greek consortium of GMR Infrastructure ltd and Terna, the French company Vinci Airports and the South Korean-Turkish-Cypriot consortium of Incheon International Airport Corporation, Yatirimlari ve Islatme and VTB Capital Infrastructure.

The Chinese consortium of HNA and China National Aero-Technology, joined by the Cypriot company Severika, which qualified for the second phase of the contest, didn"t submit a financial bid in line with the terms of the public invitation.

The Government of Serbia and the Nikola Tesla Airport opened the invitation on February 10, 2017. The concession of financing, development through construction and reconstruction, maintenance and management of the airport"s infrastructure and performing the activities of an operator is given for a period of 25 years.

Serbian Prime Minister Ana Brnabic previously said that a preliminary decision on the best bids would be reached before December 25 and that the selected concessionaire might pay between 350 and 450 million euros to the state budget immediately.

She promised that the agreement on the concession would be fully transparent and that the future concessionaire would also be paying an annual fee.


Fiat i dalje predvodi listu - Ukupna vrednost 15 najvećih izvoznika 3,8 mlrd EUR do decembra 2017.
Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji za 11 meseci ove godine iznosila je 3,8 mlrd EUR, a najveći izvoznik je i dalje kompanija Fiat Chrysler automobili (FCA) Srbija, čija je fabrika u Kragujevcu izvezla proizvode u vrednosti od 870,2 mil EUR, objavilo je Ministarstvo finansija.

Na listi vodećih izvoznika na drugom mestu je HBIS grupa Srbija Iron and Steel (novi naziv Železare Smederevo), čiji je ukupan izvoz na kraju novembra bio u vrednosti od 488,6 mil EUR.

Tigar Tyres iz Pirota je na trećoj poziciji sa izvozom od 349,4 mil EUR. Slede Naftna industrija Srbije sa 313,4 mil EUR izvoza, Tetra Pak iz Beograda sa 200,4 mil EUR, Robert Bosch iz Beograda sa 183,1 mil EUR, Petrohemija iz Pančeva sa 176,2 mil EUR, Leoni iz Prokuplja sa 166 mil EUR, Hemofarm iz Vršca sa 164,1 mil EUR i RTB Bor 160,7 mil EUR.

Na tom spisku su Grundfos iz Inđije sa izvozom od 152,7 mil EUR, Yura korporacija iz Rače sa 149,8 mil EUR, Gorenje sa 146,4 mil EUR, Victoria grupa sa izvozom od 141,3 mil EUR i Yugoimport SDPR sa 136,7 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta