Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Đukov: Do 2025. u NIS će biti uloženo 2,2 milijade dolara
"Gaspromnjeft" planira da do 2025. godine uloži u razvoj NIS-a 2,2 milijarde dolara, što znači da će ta kompanija sačuvati svoju poziciju na vrhu liste najvećih investitora, izjavio je za današnju "Politiku" generalni direktor "Gaspromnjefta" Aleksandar Đukov.
BEOGRAD - "Gaspromnjeft" planira da do 2025. godine uloži u razvoj NIS-a 2,2 milijarde dolara, što znači da će ta kompanija sačuvati svoju poziciju na vrhu liste najvećih investitora, izjavio je za današnju "Politiku" generalni direktor "Gaspromnjefta" Aleksandar Đukov.

On je rekao da je od 2009. godine, kada je "Gaspromnjeft" postao vlasnik kontrolnog paketa akcija, u razvoj NIS-a investirano ukupno 2,5 milijardi evra.


Očekivani rast BDP-a Srbije u 2018. godini 2,9% - Erste grupa predstavila izveštaj o makroekonomskoj
Rezultati u pogledu BDP-a u prva tri kvartala bili su nešto niži no što je očekivano, sa prosekom na nivou od 1,5% međugodišnje, što je posledica negativnih jednokratnih efekata vremenskih uslova u sektorima poljoprivrede i energetike. Inflacija je nastavila da se kreće u okviru ciljnog koridora NBS, ali su jak dinar i bolji fiskalni rezultati naveli centralnu banku da neočekivano smanji referentnu stopu na 3,5%, ocenjuje istraživački tim Erste grupe u svom izveštaju o makroekonomskim perspektivama u narednom periodu.

Fiskalni rezultati u prvih devet meseci su iznad svih očekivanja, jer je Srbija zabeležila suficit umesto planiranog malog deficita (zbog bolje naplate na prihodnoj strani), a prinosi na obveznice su zabeležili pritiske u pravcu smanjenja, podržane boljim fiskalnim izgledima, većim interesovanjem stranih investitora i jačim dinarom, navodi se u analizi.

- Predviđamo da će se u narednom periodu rast BDP-a postepeno ubrzavati, a to će uglavnom podržavati rastuća domaća tražnja, dok bi neto rezultati izvoza mogli da poprime neutralniju ulogu, jer će veća domaća tražnja izvršiti pritisak na stranu uvoza. Međutim, korigovali smo prognozu sa 2,1% na 1,8% međugodišnje u 2017. godini, uz očekivano ubrzanje do 2,9% međugodišnje u 2018. godini - ističe se u izveštaju Erste grupe.

Kada je reč o monetarnoj politici, u 2018. godini očekuju da će referentna stopa ostati nepromenjena, jer predviđaju stabilno kretanje inflacije u okviru ciljnog koridora. Očekuje se da fiskalna politika poprimi više ekspanzionistički ton, pa istraživački tim Erste grupe predviđa kretanje deficita ispod 1% BDP-a.

- Uprkos boljim trenutnim fiskalnim podacima, preostalo je još puno toga se uradi na srednjoročnom planu strukturnih reformi - u zdravstvu, penzijskom sistemu, tržištu rada, državnim preduzećima...

Istraživački tim Erste grupe predviđa da će se dinar u 2018. godini kretati prema nivou od 121,5 dinara za evro.


Komercijalna banka još čeka šefa
Do kraja godine predlog za novog predsednika izvršnog odbora najveće državne banke. U redu za kupovinu OTP banka, Miodrag Kostić i investitori iz Turske
KOMERCIJALNA banka, čiji je prvi čovek Aleksandar Piker podneo ostavku još krajem septembra, još uvek je bez predsednika Izvršnog odbora. Kako je "Novostima" nezvanično potvrđeno, do kraja godine biće održana sednica upravnog odbora ove banke, na kojoj bi trebalo da bude usvojen predlog o imenovanju novog direktora banke.

Konačnu reč o postavljanju novog rukovodioca Komercijalne banke ima, ipak, centralna banka, koja mora da se saglasi sa predloženim izborom.

- Narodnoj banci Srbije do danas nije podnet zahtev za davanje prethodne saglasnosti na imenovanje novog predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke - potvrđeno je juče "Novostima" i u NBS.

Zasad su, nezvanično, na mestu prvog čoveka Komercijalne banke viđeni jedan bankar, ali i jedan ekonomista sa velikim iskustvom u oblasti bankarstva i osiguranja.

Za Komercijalnu banku, koja inače uskoro treba da bude privatizovana, već su zainteresovane ovdašnje banke, ali i neke koje nisu prisutne na srpskom tržištu. Kao najozbiljniji "igrači" koji bi mogli da je kupe pominje se mađarska OTP, potom jedna turska banka, ali i biznismen Miodrag Kostić, koji u vlasništvu ima već AIK banku i Jubanku.

Država u Komercijalnoj banci ima udeo od 41,7 odsto, dok znatne pakete vlasništva drže Evropska banka za obnovu i razvoj sa 24,43 odsto i IFC sa 10 odsto akcija.

Proces privatizacije, kako je najavljivano iz vrha vlasti, mora da otpočne pre kraja godine, kako država ne bi morala pomenute strane akcionare da isplati sa 252 miliona evra, koliko je dogovoreno još pre 11 godina, kada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 miliona evra. Potom su u vlasništvo ove velike, zasad pretežno domaće banke, ušli i IFC, kao deo Svetske banke, sa 40 miliona evra, nemački DEG fond sa 20 miliona evra i švedski Svedfond sa 10 miliona evra. EBRD je banku dokapitalizovao sa još 50 miliona evra, a privatizacija je odložena upravo zbog nastupanja svetske ekonomske krize.


Gas-Res and Gazprom to build liquefied natural gas plant in Zvornik – Investment worth EUR 70 millio
The Banjaluka-based Gas-Res and Russia"s Gazprom have signed an agreement on the formation of a joint company, to be headquartered, as announced during the signing, in Banjaluka, whereas a natural gas liquefaction plant is to be built in Zvornik. From there, liquefied natural gas (LNG) will be delivered to the local and foreign markets.

Gazprom will help Gas-Res to develop the infrastructure for the production of liquefied natural gas for the needs of autonomous gasification and its subsequent use in the production of electrical and heating energy and the use of LNG as engine fuel.

– The scope and the type of the activities of the joint company will be defined once the founding documentation has been harmonized, and a feasibility study which will define all the necessary questions related to the project is to be prepared before the registration – Gas-Res told eKapija.

As already reported, the construction of the Zvornik plant would cost around EUR 70 million.


Gas-Res i Gazprom grade fabriku tečnog prirodnog gasa u Zvorniku - Vrednost investicije 70 mil EUR
Banjalučki Gas-Res i ruski Gazprom potpisali su sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća, čije će sedište, kako je najavljeno prilikom potpisivanja, biti u Banjaluci, dok će se u Zvorniku graditi fabrika za utečnjavanje prirodnog gasa. Odatle će se tečni prirodni gas (TPG) isporučivati na unutrašnje i inostrano tržište.

Ruski Gazprom će pomoći Gas-Resu u razvoju infrastrukture za proizvodnju tečnog prirodnog gasa za potrebe autonomne gasifikacije, zatim njegove upotrebe u proizvodnji električne i toplotne energije, te korišćenju TPG kao motornog goriva.

- Obim i vrsta delatnosti zajedničkog preduzeća će biti konačno definisana prilikom usaglašavanja osnivačke dokumentacije, a do momenta registracije izradiće se studija izvodljivosti, koja će definisati sva neophodna pitanja u vezi sa projektom - rekli su za eKapiju iz Gas-Resa.

Kako je objavljivano, gradnja fabrike u Zvorniku koštala bi 70 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta