Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Direktna banka fokus stavlja na mala i srednja preduzeća - Preuzimanje Piraeusa bez loših kredita
Krajem prvog kvartala iduće godine očekujemo završetak procedure kupovine Piraeus banke i njenog preuzimanja od Direktne banke, koja će i formalno postati vlasnik. Nakon okončanja tehničkog dela integracije, svi ćemo poslovati pod jednim imenom, kaže Dragan Lazarević, predsednik Izvršnog odbora Direktne banke.

On objašnjava da je procedura dobijanja dozvola za odobrenje preuzimanja suštinski završena dobijanjem dozvola od Narodne banke Srbije, kao i Komisije za zaštitu konkurencije, dok je u toku proces odobravanja od strane EU i evropskih agencija.

- Transakcija kupovine Piraeus banke je pionirska na ovom tržištu. Ona je konzistentna sa našom strategijom koju smo do sada imali u kupovini banaka, a to je da insistiramo na ozdravljenju aktive banke. U tom smislu je preduzeto više uzajamno povezanih koraka da bi se bolešljiva aktiva banke zamenila zdravom. I to je integralni deo ovog procesa u kome od uskoro bivših vlasnika Piraeus banke dolazi više od 70 mil EUR, a u funkciji odlaska loših kredita. Preko 25 mil EUR veći je iznos ulaska gotovine od iznosa loših kredita. To je bio dogovor sa dosadašnjim vlasnikom koji će dati rezultat - rast kapitala, uz ozdravljenje bilansa stanja banke - objašnjava on.

Klijentima Piraeus banke Lazarević poručuje da će sve "što su do sada imali imati i dalje, ali dobiće još nešto preko toga".

- Ovim korakom preuzimanja Piraeus banka je postala zdravija nego što je bila pre. S druge strane, ona ima jako kvalitetne zaposlene. Pod imenom Direktne banke nastavićemo zajedno. Razvijaćemo nove proizvode i u određenim segmentima predvoditi nove trendove u bankarstvu. Sutrašnji Piraeus i današnja Direktna banka oslobodili su se svega što je Piraeus banku vuklo nadole.

Lazarević kaže da će Direktna banka nastaviti sa razvojem kreditnih proizvoda namenjenih stanovništvu, ali da je fokusirana i na mala i srednja preduzeća koja imaju izvozni potencijal.

Vlasnici Direktne banke su dva srpska biznismena - Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, a Lazarević kaže da činjenicu da su domaća banka vide kao određenu prednost.

- Sve banke u Srbiji zajedno rade pod istom regulativom koja je važeća u ovoj zemlji. Što se nas tiče, prednost je što je mesto donošenja odluka u našem slučaju - ovde. Sa kupovinom Piraeus banke bićemo 13. ili 14. banka po veličini u Srbiji. Dovoljno smo veliki, ali i dovoljno mali da imamo vrlo jednostavnu strukturu odlučivanja. Nemamo limite preko kojih moramo da idemo u inostranstvo da nekog za nešto pitamo. Sve odluke donosimo ovde.

Predsednik Izvršnog odbora Direktne banke kaže i da je banka u prethodnom periodu rasla kroz kupovinu, "ali što je vrlo bitno, imali smo i znatan generički rast depozita, koji je uvećan za više od trećinu od perioda pripajanja Findomestic banke. To nije samo stvar kamatnih stopa već i prepoznavanja nivoa usluge koju pružamo".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta