Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tender za RTB Bor do kraja marta 2018.
Rudarsko-topioničarski basen Bor čeka još jedno sudbinsko proleće. Kako se navodi u memorandumu sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji je posle osme revizije aranžmana Srbija potpisala sa MMF-om, država bi do kraja marta 2018. trebalo da raspiše tender za privatizaciju ili strateško partnerstvo za RTB Bor, piše današnja Politika.

U ovom dokumentu, koji su potpisali premijerka Ana Brnabić, guvernerka Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, navodi se da se sa potencijalnim investitorima već razgovaralo, a da je jedna od tema bilo i rešavanje problema zaštite životne sredine.

U memorandumu se navodi da ova kompanija za sada izmiruje sve obaveze, "uključujući i poreze državi, plate radnicima, kao i da plaća račune za struju u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR)".

Tome su, kako se ocenjuje u zvaničnoj prepisci Srbije sa MMF-om, doprinele povoljne cene bakra na međunarodnom tržištu što je povećalo platežnu sposobnost kompanije, koja sada redovno izmiruje račune prema Elektroprivredi Srbije, navodi se u ovom dokumentu.

Takođe se napominje da RTB Bor sledeće godine neće dobijati pomoć iz republičkog budžeta. Ove godine iz državne blagajne na račun kompanije otišle su dve milijarde dinara.

Sugestija zvaničnika MMF-a je da Srbija sada iskoristi povoljan trenutak na međunarodnom tržištu za konačno rešavanje statusa ovog preduzeća. To je i sugestija Fiskalnog saveta. U njihovom poslednjem izveštaju navodi se da država mora da privatizuje RTB Bor i Petrohemiju, kako bi i ta preduzeća započela nove investicione cikluse.

Kako navodi Politika, RTB Bor je prošle godine poslovao sa gubitkom od 5,25 milijardi dinara, dok je godinu dana pre toga bio u minusu od 13,7 milijardi dinara. Gubici su napravljeni uprkos boljoj ceni bakra na svetskom tržištu, ali i tome što je grupa preduzeća - Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija - ušla u unapred pripremljen plan reorganizacije. Podsećanja radi, tada im je otpisano više od milijardu evra duga prema državnim poveriocima.


Indeksi se oporavili, snažan skok i promet akcija NIS-a
Trgovački dan na Beogradskoj berzi protekao je danas u znaku oporavka berzanskih indeksa, najviše zahvajujući snažnom rastu vrednosti akcija Naftne industrije Srbije, uz solidan ukupan promet koji se duguje državnim obveznicama.
BEOGRAD - Trgovački dan na Beogradskoj berzi protekao je danas u znaku oporavka berzanskih indeksa, najviše zahvajujući snažnom rastu vrednosti akcija Naftne industrije Srbije, uz solidan ukupan promet koji se duguje državnim obveznicama.

Ukupan promet na trgovanju je iznosio 246,2 miliona dinara (oko 2,08 miliona evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta