Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Mitsubishi i Kronospan zainteresovani za Metanolsko-sirćetni kompleks
Japanski Mitsubishi i firma Kronospan Srbija, jedna od fabrika svetskog lidera u proizvodnji pločastog materijala od drveta koji u Paraćinu uspešno posluje od 2003. godine, potencijalni su kupci Metanolsko-sirćetnog kompleksa MSK u Kikindi, saznaje Politika.

Pregovore u ime MSK vodi Srbijagas, koji zbog nenaplaćenih dugova za gas ima vlasništvo od 87% u MSK, dok ostatkom gazduje Vlada.

MSK ne duguje ništa za gas za januar, jer su platili 657,7 miliona dinara. Na nuli su i Azotara koja je u januaru platila 537,2 i Petrohemija 236,2 miliona dinara.

Podsetimo, u toku je javni poziv za privatizaciju MSK, a zainteresovani ponuđači mogu da se prijave do 10. marta 2017. godine.


Hrvati žele da preuzmu tržište šećera u Srbiji -Viro najizgledniji kupac šećerana u Crvenki i Žablju
Hrvatska fabrika šećera Viro, zajedno sa francuskom grupom Cristal Union, ima najveće šanse da kupi dve srpske šećerane u Crvenki i Žablju. Za ove fabrike, koje su u vlasništvu grčkog Hellenica, zainteresovane su i dve srpske firme - Sunoko Miodraga Kostića i kompanija Petra Matijevića - kao i francuski Tereos, koji su takođe poslali pismo o namerama.

Međutim, svi su izgledi da će Hrvati postati vlasnici ovih kompanija ako Grci ne odustanu od prodaje, jer su uz pomoć svojih francuskih partnera uključili u ceo proces veliki broj finansijskih stručnjaka koji lobiraju za njih.

Ako se to desi Hrvati bi mogli da postanu vlasnici najvećeg broja kompanija u Srbiji u prehrambenoj industriji. To praktično znači da Srbija poslužila kao sirovinska baza, dok bi oni ubrali sav kajmak od prodaje šećera na evropskom i svetskom tržištu.

Izvor Blica tvrdi da je ovaj posao veoma značajan ne samo za Viro, kompaniju iz Virovitice, već i za državu Hrvatsku, koja pomaže u transakciji.

- Viro je spreman da ponudi znatno bolje uslove od konkurenata. Razlog za ovako žestoku bitku je taj što je ovo za njih veliki zalogaj za proširenje svoje proizvodnje i to zbog najavljenih ukidanja kvota za šećer u EU, zbog čega je počela bitka za raspodelu kolača. Oni bi kupovinom ove dve šećerane došli do proizvodnje od 200.000 tona šećera, čime bi mogli da pokriju celokupan izvoz na evropsko tržište, na koje Srbija može da izveze 181.000 tona - objašnjava izvor blizak Hellenicu.

Petar Matijević kaže da je spreman da se bori za šećerane.

- Proizvodim na 5.000 hektara šećernu repu i hoću da imam i preradu. Ne znam da li mogu da se nosim sa hrvatskom i francuskim kompanijama, jer one verovatno mogu više da ponude. Ono što je važno za mene to je da ne može niko da ima monopol - navodi.

Iz Sunoka, čiji je vlasnik Miodrag Kostić, ne žele da komentarišu druge.

- Mi smo zainteresovani, jer ovim preuzimanjem stvorili bi se uslovi za stabilizaciju i dugoročnu održivost domaće industrije šećera. Srbija bi postala glavni snabdevač Rumunije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, kao i drugih zemalja bivše Jugoslavije, jer nemaju svoju proizvodnju. Kupovina bi donela boljitak celoj srpskoj ekonomiji - kaže Ljubiša Radenković, direktor Sunoka.

Poljoprivredni analitičar Branislav Gulan kaže da ga čudi blaga reakcija Srbije.

- Za srpski kapital kod komšija je spuštena rampa. Nedavna afera oko srpskih čokoladica morala bi da alarmira našu državu da primeni recipročne mere prema hrvatskom kapitalu u Srbiji. Tvrdim da iz strateških razloga ne bi smelo da se dozvoli da ovaj sektor ode u njihove ruke. Hrvatska bi našla način da zaštiti nekog svog biznismena. Mi to ne radimo iako imamo dvojicu naših potencijalnih kupaca, Kostića i Matijevića. Čini mi se da se EU boji jačanja Sunoka, što bi ugrozilo hrvatske i mađarske kompanije - kaže Gulan.


Češka Expobanka CZ preuzela Marfin banku u Srbiji - Uskoro i promena imena
Češka banka Expobanka CZ je završetkom akvizicije Marfin banke iz Beograda postala prva češka banka koja je ušla na tržište Srbije, a Marfin banka će, u skladu sa promenom vlasništva, promeniti naziv u Expobank.

Nakon odobrenja regulatornih organa u Češkoj, Srbiji i Kipru, transakcija je završena i Expobanka CZ je sada vlasnik 100% akcija Marfin Bank a.d. Beograd, sa čijom prodajom se u septembru 2016. godine saglasila kiparska banka Cyprus Popular Bank, navodi se u saopštenju Marfin banke

- Ovo je prva podružnica Cyprus Popular Bank, koja je prodata u procesu izmirenja obaveza prema deponentima - vlasnicima, koji su sada poverioci Cyprus Popular Banke. Očekujem da ovo bude prva u nizu uspešnih prodaja ostalih podružnica - izjavio je specijalni administrator Cyprus Popular Bank Kleovulos Alexandru.

Novoimenovani predsednik Upravnog odbora Marfin banke Kiril Nfontov je rekao da je zadovoljan zbog završetka preuzimanja Marfin banke, navodeći da je ova akvizicija u skladu sa planiranim razvojem internacionalne strategije Expobank CZ, i nastojanjima da se podrži veća ekonomska saradnja između češke i srpske privrede.

Većinski akcionar Expobanke CZ je Igor Kim, internacionalni investitor u bankarstvu i finansijskim uslugama sa sredstvima u državama od Kazahstana, Rusije, Češke Republike do Velike Britanije, koji je, kako se navodi u saopštenju, realizovao veliki broj transakcija pripajanja i preuzimanja.

Expobanka CZ posluje na tržištu Češke od 1991. godine, a pruža kompletan asortiman usluga univerzalne komercijalne banke sa jednakim fokusom na privredu, stanovništvo i privatno bankarstvo.

Predsednik Izvršnog odbora Marfin banke Borislav Strugarević će nastaviti da vodi Marfin banku, u cilju maksimiziranja mogućnosti na srpskom tržištu zajedno sa međunarodnim iskustvom i stručnošću Expobank CZ, navodi se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta