Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
I Bambi iz Požarevca zainteresovan za kupovinu Baninija
Za kupovinu kikindskog Baninija zainteresovana je i Industrija keksa Bambi iz Požarevca, uz IM Matijević i Jafu iz Crvenke.

Te tri kompanije zasada su, po ceni od 500.000 dinara, otkupile tendersku dokumentaciju pred prodaju, koja će biti održana 21. aprila u Kikindi u 12 sati, u Centru za stručno usavršavanje, izjavila je stečajna upravnica Baninija Dragana Galić.

Prema nekim ranijim informacijama, za kupovinu Baninija zainteresovano je desetak kupaca iz zemlje i inostranstva - Francuske, Italije, Rusije i Belorusije, a svi oni mogu da uđu u trku za kupovinu ako tendersku dokumentaciju otkupe do 16. marta.

Poznata kikindska fabrika, koja je u stečaju od aprila prošle godine, prodaje se na osnovu odluke Privrednog suda u Zrenjaninu. Stečaj je pokrenut na osnovu zahteva Societe Generale banke kako bi naplatila svoja potraživanja od oko 15 mil EUR, jer nije mogla da vrati novac.

Još 2013. Banini je ponudio unapred pripremljeni plan reorganizacije, ali su poverioci prošle godine konstatovali da taj plan nije ispoštovan, dok je zastupnik Baninija tvrdio suprotno. Nakon toga, pogone Baninija i oko 500 radnika zakupilo je preduzeće Konditori Malenčić.

Problemi Baninija počeli su 2010, kada se fabrika kreditno zadužila kod banaka radi izgradnje novog pogona na Teremijskom drumu. Ubrzo su počele da stižu visoke rate kredita koje su se uvećavale pa je fabrika sve više zapadala u dugove.

Vlasnik Industrije mesa Matijević Petar Matijević potvrdio je svoje interesovanje za kupovinu Baninija, ističući da još proučava dokumentaciju, uz konstataciju da se "ta firma svakako ne bi ni prodavala da valja".


Novi tender za Galeniku u aprilu 2017. - Država najavljuje drugačiji model privatizacije
Novi tender za privatizaciju beogradske farmaceutske kompanije Galenika biće raspisan za mesec i po, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Milun Trivunac.

On je novinarima kazao da će verovatno biti izabran novi model privatizacije.

- Postignut je dogovor sa bankama koje su poverioci Galenike da ne naplaćuju svoja potraživanja dok traje postupak privatizacije te fabrike - rekao je Trivunac.

Prethodni pokušaj prodaje udela u Galenici bio je neuspešan, jer jedini zainteresovani investitor nije postigao dogovor sa bankama koje imaju potraživanja od te kompanije od ukupno oko 70 mil EUR.

Pregovori su do početka februara ove godine vođeni sa britansko-ruskim konzorcijumom Frontier-Petrovax. Konzorcijum je za 25% vlasništva ponudio traženu minimalnu cenu od 7 mil EUR i bio je spreman da zadrži 700 od 1.400 radnika Galenike.

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da država neće odustati od Galenike, imajući u vidu njen potencijal, koji kroz druge modele privatizacije može da se razvije, kako bi Galenika opet poslovala održivo i profitabilno.

Vlada Srbije je ranije donela zaključak kojim je nadležnim organima državnih poverilaca preporučeno da ne izdaju naloge za blokadu računa, odnosno da ne sprovode postupak naplate svojih potraživanja, kao i da povuku sredstva obezbeđenja koja dospevaju na naplatu prema Galenici i njenim zavisnim društvima, do postizanja konačnog dogovora sa komercijalnim poveriocima, a najkasnije do 31. marta 2017. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta