Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS: Referentna kamata ostaje 4,0 procenta
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 4,0 odsto.
Pri donošenju te odluke, Izvršni odbor je imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i očekivanje da će se inflacija i u narednom periodu kretati u granicama cilja od 3,0 procenta uz odstupanja od 1,5 procentnih poena u oba pravca, navodi se u saopštenju NBS.

Inflacija je od početka godine u granicama cilja, i u februaru je iznosila 3,2 odsto međugodišnje, a na takvo njeno kretanje, kako se objašnjava, pre svega je uticao oporavak svetske cene nafte u drugoj polovini 2016, kao i viši rast cena voća i povrća od sezonski uobičajenog, zbog nepovoljnih vremenskih prilika početkom ove godine.

Da su inflatorni pritisci i dalje niski ukazuje bazna inflacija koja je i u januaru i u februaru iznosila 1,7 procenata međugodišnje, kao i u granicama cilja usidrena inflaciona očekivanja, napominju iz NBS.

Iz centralne banke poručuju da će Izvršni odbor i u narednom periodu pažljivo pratiti dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanje cena primarnih proizvoda na svetskom tržištu.

Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u najvećoj meri proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i ECB-a, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji, ocenjuje NBS.

U saopštenju se ističe da je otpornost naše ekonomije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim izgledima, a pre svega smanjenju fiskalne i spoljne neravnoteže.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. maja 2017.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta