Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Hotel Fontana u Vrnjačkoj Banji prodat za više od milion evra - Novi vlasnik Energotehnika Južna Bač
Energotehnika Južna Bačka kupila je na javnom nadmetanju hotel Fontana u Vrnjačkoj Banji po početnoj ceni od 136.520.425 dinara (više od milion evra).

Rasprodaja objekata iz stečaja HTP Fontane započela je krajem marta, kada je Filip Cepter na aukciji kupio hotel Zvezdu sa opremljenim kongresnim centrom za 1,45 mil EUR, dok je kultnu kafeteriju Švajcariju kupio lokalni ugostitelj iz Kraljeva, Aciko komerc za 911.000 EUR.

Hotel Fontana nalazi se u Ulici cara Dušana, ukupne je površine 9.172 m2, na šest spratova.


MMF potvrdio prognozu privrednog rasta Srbije od 3% u 2017. godini
Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je danas prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu od 3%, dok su za sledeću godinu kretanja BDP-a procenjena još povoljnije, jer je predviđen rast od 3,5%.

Ta institucija je danas, tokom tradicionalnog prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu, objavila najnovije ekonomske prognoze za ceo svet u dokumentu Svetski ekonomski izgledi (World economic outlook).

U poslednjem dokumentu ove vrste koji je MMF objavio u oktobru 2016, predviđalo se da će BDP u Srbiji u 2017. da raste po stopi od 2,8%. Zatim je u martu, nakon tehničke posete Misije Beogradu, ta institucija podigla prognozu rasta na 3%.

Tada je šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf saopštio da je ekonomski program Srbije dao dobre rezultate, i podsetio da je rast BDP-a u 2016. godini dostigao 2,8%, uz povećanje investicija, izvoza i zaposlenosti.

Istakao je i da su fiskalni pokazatelji bolji od ciljanih, da je deficit smanjen na 1,4% BDP-a, što je najniži nivo od 2005. godine, da je javni dug pao na 74% BDP-a u 2016. godini, a da nezaposlenost ima trend pada, kao i nenaplativi zajmovi u bankarskom sektoru.

Kada je reč o nezaposlenosti, MMF prognozira da ce ona u ovoj godini iznositi 16%, a da će u 2018. ta stopa pasti na 15,6%.


Telekom Srbija prodaje 56 rashodovanih vozila - Cene od 6.000 do 250.000 dinara
Preduzeće za telekomunikacije Telekom Srbija objavilo je danas oglas o prodaji 56 rashodovanih vozila na području regije Kragujevac, prikupljanjem pisanih zatvorenih ponuda.

Početne cene vozila kreću se od 6.000 dinara do 250.000 dinara, a u ponudi su su automobili marki Peugeot, Škoda, Fiat, Zastava Jugo i Lada Niva.

Ponude se dostavljaju na pisarnicu Telekoma Kraljevo, Trg Jovana Sarića 8, do 27. aprila do 15 časova. Otvaranje ponuda održaće se na istom mestu 28. aprila od 11 časova.

Vozila će biti prodata ponuđaču koji ponudi najveći finansijski iznos koji ne može biti manji od početne cene, navedeno je u oglasu.

Spisak oglašenih vozila i ostale informacije pogledajte OVDE.


Konzorcijum Bain Capital i Cinven preuzeo nemačku Stadu za 5,318 mlrd EUR - Nove mogućnosti za razvo
Jedna od vodećih farmaceutskih kompanija u svetu, nemačka Stada i konzorcijumom Bain Capital i Cinvena postigli su dogovor o preuzimanju.

Kako je saopšteno, Stada, a u okviru nje i srpski Hemofarm, odabrali su put novog rasta, sa težnjom jačanja pozicije na postojećim tržištima i osvajanja novih na svim kontinentima.

- Odlični rezultati poslovanja kompanije Stada, omogućili su dogovor sa jednim od najuglednijih strateških partnera za razvoj, konzorcijumom Bain Capital i Cinven, prateći globalni trend ukrupnjavanja kapitala kroz model preuzimanja. Postignuta cena iznosi 5,318 mlrd EUR, a postignuti dogovor je najbolji i u smislu zaštite budućnosti Stade i njenih zaposlenih - navedeno je.

U saopštenju se podseća da je Stada nedavno obeležila deceniju uspešnog poslovanja u Srbiji, a da su investicije, veće od 200 mil EUR dovele Hemofarm do nivoa regionalnog lidera i regionalnog centra za Jugoistočnu Evropu.

- Ambiciozni planovi za dalji razvoj Stade, nova su mogućnost i za rast srpskog Hemofarma - navedeno je.

Kako se dodaje, vodeći ljudi menadžmenta Stade lično će u sredu 19. aprila, u skladu sa dobrom nemačkom korporativnom praksom, razgovarati sa zaposlenimau Vršcu o novom modelu poslovanja i mogućnostima.


Telekom Srbija selling 56 scrapped vehicles – Prices range from RSD 6,000 to 250,000
Telekom Srbija has put 56 scrapped vehicles in the Kragujevac region up for sale through a collection of written closed bids.

The starting prices range from RSD 6,000 to 250,000, and the brands include Peugeot, Skoda, Fiat, Zastava Yugo and Lada Niva.

Bids are submitted to Telekom Kraljevo records office, 8 Jovana Sarica Square, until April 27, at 3 pm. The opening of the bids will take place at the same location on April 28, at 11 am.

The vehicles are to be sold to the highest bidder, whereas the amount may not be lower than the starting price, the ad says.

The list of vehicles and other info can be found HERE.


Dobitak Komercijalne banke u prvom kvartalu 20 mil EUR
Komercijalna banka iz Beograda je u prvom kvartalu 2017. godine imala dobit u iznosu od 2,48 milijardi dinara (oko 20 mil EUR), što je za 1,52 milijarde dinara više nego što je bilo planirano ovogodišnjim planom poslovanja, saopštila je danas ta banka.

- Ovo su prvi rezultati reorganizacije Komercijalne banke koju je u proteklih nešto više od godinu dana realizovao novi menadžment, u cilju daljeg jačanja njene pozicije na tržištu Srbije, ali i regiona - izjavio je predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke Vladimir Krulj.

Kako je saopšteno, u odnosu na prvi kvartal 2016. godine, ostvareni pozitivan rezultat bolji je za 1,8 milijardi dinara, a očekuje se da će ti pozitivni trendovi u poslovanju biti nastavljeni i tokom 2017. godine.

- Na ovaj način je Komercijalna banka pokazala da je veoma stabilna banka i jedan od lidera na bankarskom tržištu kako u Srbiji, tako i u regionu - rekao je predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker.

Po visini akcionarskog kapitala, Komercijalna banka zauzima drugu poziciju na tržištu, pokazatelj adekvatnosti kapitala iznosi 26,97%, što je znatno iznad regulatornog limita od 12%, koji propisuje Narodna banka Srbije.

Po nivou bilansne aktive, prema poslednjim objavljenim podacima, Komercijalna banka zauzima oko 13% srpskog bankarskog tržišta i zadržala je drugo mesto među poslovnim bankama u Srbiji, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je Komercijalna banka po visini štednih uloga i dalje lider na bankarskom tržištu Srbije i da je štednja u 2016. godine uvećana za 21 mil EUR, tako da je na kraju godine iznosila 1,59 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta