Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Četiri interesenta za kupovinu Zastava kovačnice - Prodaja 24. aprila, početna cena 3,4 mil EUR
Nakon upravo okončane nove procene vrednosti kapitala fabrike, tender za ponovnu prodaju Zastava kovačnice u bankrotu zakazan je za početak naredne sedmice, preciznije za 24. april. Vrednost Kovačnice kao pravnog lica, prema novoj proceni, iznosi 848,85 miliona dinara ili 6,75 mil EUR.

Novoprocenjena vrednost za 1,1 mil EUR veća je od one koju lane nije prihvatila Poreska uprava.

Tendersku dokumentaciju Zastava kovačnice, uplatom depozita od po 1,37 mil EUR, otkupile su, saznaje list Danas, četiri kompanije - dve domaće, od kojih je jedna Zastava oružje, te po jedna kineska i italijanska.

Početna prodajna cena fabrike na predstojećem tenderu je 50% od novoprocenjene vrednosti preduzeća, odnosno nešto više od 3,4 mil EUR.

Zastava Kovačnica prošle godine proizvela i Zastavi oružju, te automobilskim kompanijama u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji isporučila 1.700 tona otkovaka, što jeste tek 15% od potencijala fabrike, ali je proizvodnja, u kojoj je angažovano oko 160 radnika, organizovana u kontinuitetu, bez dana zastoja.


Dva investiciona fonda preuzimaju Stadu i Hemofarm za 5,31 mlrd EUR - Neće biti otpuštanja, promene
Nemačka farmaceutska grupa Stada, u sklopu koje od 2006. godine posluje i Hemofarm, prihvatila je ponudu dva investiciona fonda, Bain Capital i Cinven, za preuzimanje akcija u vrednosti od 5,31 mlrd EUR. Ovo je u sredu (19. aprila 2017. godine) i zvanično potvrdio generalni direktor i predsednik Upravnog odbora Stada grupe, Matijas Videnfels (Matthias Wiedenfels).

- Nakon višemesečnih pregovora sa američkim fondom Bain Capital i britanskim Cinven, dogovorena je cena akcija od 66 EUR (odnosno 65,28 + dividenda). Upravni i Nadzorni odbor Stade su prihvatili ovu cenu kao odgovarajuću i preporučili akcionarima da prodaju svoje udele - rekao je Videnfels koji je zajedno sa generalnim direktorom kompanije Hemofarma Ronaldom Zeligerom (Ronaldom Sellingerom) posetio sedište vršačke kompanije u Vršcu kako bi informisao sve zaposlene o odluci Stade da prihvate ponudu o preuzimanju i objasni im šta to znači za njih.

Kako je objašnjeno, reč je o promeni vlasništva, ali ne i načinu poslovanja. Otpuštanja radnika, tvrde da neće biti, bar u naredne četiri godine, a nisu isključene ni mogućnosti za nove investicije.

Novo poglavlje u razvoju Hemofarma

Razgovor čelnika Stada grupe sa zaposlenima u Hemofarmu mogli su uživo, preko video linka, da prate i ostali zaposleni u svim farbikama Stade i predstavništvima u Jugoistočnoj Evropi.

Videndfels je, kako je rekao, da je u Vršac došao da zaposlenima prenese tri poruke. Prvu - da je posle dugog procesa postignut dogovor sa dva fonda, drugu - da su se sa tim saglasili Upravni i Nadzorni odbor Stade, a treća je, kako kaže, da je ispregovaran jedan veoma dobar posao, ne samo u okvirima Nemačke, već i čitave Evrope.

- Ovo je najsnažniji investicioni ugovor koji je ikada ispregovaran u Nemačkoj. Imali smo veoma naporne i teške pregovore koji su dugo trajali, i nije bilo samo dva fonda, već je bilo četiri kompanije sa kojima smo pregovarali - dodao je Videnfels.

Osim sa fondovima Bain Capital i Cinven, kako je eKapija ranije pisala, Stada je pregovarala i sa kineskom kompanijom Shanghai Fosun Pharmaceutical kao i konzorcijumom Adventa i Permire.

- Fondovi će dobiti 100% vlasništva, ali neće promeniti strategiju kompanije. Oni su prepoznali na našim lokacijama veliku vrednost i stekli smo uverenje da njihova namera nije da rascepaju firmu - istakao je Videnfels, dodajući da je ispregovaran posao koji je veoma značajan za sve članice Stade, pa tako i za Hemofarm.

Izlažući viziju daljeg rasta i razvoja kompanije, on je naglasio i da je navedena ponuda ojačana dodatnim Ugovorom koji garantuje dalji razvoj svih ključnih poslovnih jedinica Stade.

- Zaposleni u Srbiji, njih 3.000, baš kao i njihove kolege u još 30 zemalja sveta nemaju razloga za brigu jer se budući vlasnik obavezao da neće menjati radna prava i zarade, kao i da će se uzdržati od otkaza u naredne četiri godine, uz izuzetak onih koji su već bili planirani - istakao je Videnfels.

- Daju nam novac njihovih klijenata koji će pomoći razvoj naše strategije, a pretpostavljam da će biti novih investicija ne samo u Vršcu, već i u celom regionu - dodao je.

Generalni direktor Hemofarma i potpredsednik Stada grupe za jugoistočcnu Evropu Ronald Zeliger naglasio je da se Hemofarm u sličnoj situaciji našao i pre deset godina kada je obavljena akvizicija Stada grupe.

- Ta investicija vredna više stotina miliona evra predstavljala je spoj efikasnosti nemačkog poslovanja sa znanjem i posvećenosti ljudi Hemofarma i taj spoj je uzdigao Hemofarm do nivoa regionalnog lidera u proizvodnji i izvozu lekova. Sada smo u novoj fazi kako bismo poboljšali naše poslovanje - izjavio je Zeliger.

Zeliger je podsetio da Hemofarm izvozi u 38 zemalja, ima više od 3.000 zaposlenih i moderne fabrike, usklađene sa najvišim međunarodnim farmaceutskim standardima, koje se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Otuda, kako je zaključeno na sastanku, nova promena u vlasničkoj strukturi predstavlja zapravo dodatnu motivaciju za jačanje pozicija na postojećim tržištima, kao i priliku za osvajanje novih na svim kontinentima.

Podrška za nove akvizicije

Kako prenose beogradski mediji, plan sadašnje uprave je da Stada 2019. ostvari prihode od 2,7 mlrd EUR i profit od oko 590 mil EUR, a budući vlasnici prihvataju viziju razvoja - spremni su da obezbede i finansijsku i stratešku podršku za eventualne akvizicije, proširenje ponude proizvoda i osvajanje novih tržišta u razvoju.

Hemofarm u Stadi

Strateškom reorganizacijom koncerna Stada, prošle godine je formirana grupa za jugoistočnu Evropu koju predvodi Hemofarm, čime je Srbija postala centar regiona tog multinacionalnog koncerna. Hemofarm vodi poslovanje u jugoistočnoj Evropi, pokrivajući Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Srbiju.

Podsetimo, Stada je avgusta 2006. godine kupila 98% akcija te farmaceutske kuće iz Vršca. Nemačka grupacija je za 3,3 miliona akcija Hemofarma platila nešto više od 475 mil EUR, pošto je za jednu akciju bila ponudila 146,97 EUR.

Kompanija Hemofarm je među vodećim proizvođačima lekova, kao i izvoznicima iz Srbije – proizvode više od četiri milijarde tableta i kapsula godišnje, a u 2016. godini, posmatrano u proizvodnim jedinicama, 72% proizvodnje realizovano je za izvoz. U poslednjih godinu dana Hemofarm je izvršio dve akvizicije u Srbiji: od avgusta 2016. u sastavu vršačkog Hemofarma posluje kompanija Ivančić i sinovi, a početkom 2017. preuzeli su i kompaniju Velexfarm koja se bavi prometom farmaceutskih proizvoda na veliko.


ČADEŽ: Ima kupaca za Frikom, Dijamant, Mercator
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da ima zainterosavnih kupaca za Frikom, Dijamant i Mercator, preduzeća koja posluju u sistemu Agrokora, ali i napomenuo da je to samo jedna od mogućnosti.

- Zainteresovane su i domaće firme, ali i neki strani fondovi. Postoje i interes i novac i volja. Ali ne možete da kupite nešto što još ne znate šta je, dok sve ne bude jasno, dok se ne utvrdi na koji način su firme unutar sistema povezane, što kreditno, što proizvodno, dok se ne vidi šta će biti strategija nove uprave - rekao je Čadež.

Čadež je u intervjuu za Novi magazin kazao da postoji interesovanje i za Mercator u Sloveniji, koji kao celina takođe može da bude predmet prodaje. On je ocenio da nije loše to što je slovenačka vlada parlamentu predložila "lex Mercator". Time se slučaj podiže na državni nivo i svima šalje signal, i bankama i dobavljačima, da će dekompozicija Agrokora biti proces koji bi trebalo da bude sproveden kontrolisano, ukazao je Čadež.

Kako je rekao, prema informacijama kojima raspolaže, ne postoji nijedna naznaka da neko u Vladi Srbije uopšte razmišlja na način da se loše poslovanje pojedinih firmi svede na pokrivanje parama poreskih obveznika.

- Sudeći po izjavama hrvatskih političara, ne vidim ni da je država Hrvatska spremna na tako nešto. Ona na neki način može da bude garant stabilnosti ili garant da će u dogovoru sa bankama i dobavljačima neke stvari sada funkcionisati, ali ni to ne može da traje večno - rekao je Čadež.

Čadež je naveo da će se situacija s kompanijama unutar sistem videti tek kada se napravi ozbiljna analiza. - Firme u sklopu Agrokora međusobno su povezivane u skladu s poslovnom logikom, pa je tako Frikom povezan sa Ledom, Dijamant sa Zvijezdom... - objasnio je Čadež.

Podsetimo, zbog situacije u Agrokoru formira se i ministarski tim u kome učestvuju predstavnici četiri države - Srbije, BiH, Crne Gore i Slovenije, a koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanju radnih mesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi u svakoj od pojedinačnih zemalja.


CADEZ: There are purchasers interested in Frikom, Dijamant, Mercator
The president of the Chamber of Commerce of Serbia, Marko Cadez, has stated that there are purchasers interested in Frikom, Dijamant and Mercator, companies operating within the Agrokor system, but he also noted that is only one of the possibilities.

– Both local companies and certain foreign funds are interested. There"s interest and the money and the will. But you can"t buy something you"re not sure about before everything"s clear and until the way the companies are connected within the system is determined, both in terms of credits and production, and until the new management"s strategy is presented – Cadez said.

Cadez said in his interview for Novi Magazin that there"s interest in Mercator in Slovenia as well, which can also be sold as a whole. He said that it was not bad that the Slovenian government had proposed Lex Mercator to the parliament. The case is thus raised to the state level and a signal is sent to everyone, including banks and suppliers, that the decomposition of Agrokor will be a controlled process, Cadez pointed out.

As he said, according to the information he"s received, there are no indications of anyone in the Government of Serbia considering covering bad operations of certain companies with tax money.

– Judging by the statements of Croatian politicians, I believe that Croatia is not ready to do anything of the sort either. In a way, it can now act as a guarantee of stability or a guarantee that certain things will work if an agreement with the banks and the suppliers is reached, but that can"t last forever either – Cadez said.

Cadez said that the situation with the companies within the system will become clear once a serious analysis has been conducted. – The Agrokor companies are interconnected in line with the business logic. Frikom is thereby connected to Ledo, Dijamant to Zvijezda... – Cadez explained.

Let us remind that, due to the situation in Agrokor, a ministerial team is being formed from representatives of the four states – Serbia, B&H, Montenegro and Slovenia, for the purpose of constant communication to the end of sharing information and carrying out joint activities in order to maintain jobs, the suppliers" interest and stable operations of the Agrokor companies in each individual country.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta