Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Jugoremedija procenjena na 32,5 mil EUR
Nova procena vrednosti imovine propale zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija, neočekivano otvara mogućnost da se njenim unovčavanjem kroz stečaj namire poverioci, delimično obeštete i mali akcionari.

Kada je već izgubljena svaka nada za povoljan ishod bankrota Jugoremedije, revizori SM inženjeringa uneli su novi momenat koji može da bude dalekosežan za dalju sudbinu farmaceutske kompanije. Po nalogu zrenjaninskog Privrednog suda, vrednost imovine procenili su na 32,5 mil EUR. To je četvrta procena od 2012. godine, koja po mišljenju poverilaca konačno pokazuje stvarnu vrednost Jugoremedije.

- Ovom procenom definitivno su opovrgnute sve glasine da je fabrika od 2007. do 2012. loše i kriminalno vođena. Potezi vođeni glasinama doveli su na kraju do stečaja, što se sada nažalost više ne može ispraviti - kaže Vladimir Pecikoza, predsednik Odbora poverilaca.

Ono što se može, dodaje Pecikoza, mogućnost je da se kroz prodaju iz stečaja poverioci namire u potpunosti, kao i da mali akcionari budu barem delimično obeštećeni za nepravdu koju su pretrpeli. Odbor je, zato, prihvatajući procenu SM inženjeringa sudu i stečajnom upravniku dao saglasnost za prodaju fabrike, i to metodom javnog prikupljanja ponuda.

Uzgred, pogoni su opremljeni po evropskim standardima, a najveća njena vrednost su licence za lekove.

Nakon ove procene, stečajni upravnik Radovan Savić spremio se za oglašavanje prodaje Jugoremedije kao pravnog lica metodom javnog nadmetanja. U ovom slučaju, licitacija bi počela sa 50% procenjene vrednosti imovine fabrike. Pri uspešnoj realizaciji, to bi prvenstveno moglo da obezbedi novac za podmirenje razlučnih poverilaca (koji imaju hipoteke na nekretnine) i delimično za druga potraživanja.

Vodeći poverioci, sa hipotekom na imovinu Jugoremedije, su Hipo banka koja potražuje 966 miliona dinara, Razvojna banka Vojvodine 431, Komercijalna 115 miliona... Oko 400 bivših radnika potražuje neisplaćene plate.

Prema Centralnom registru hartija od vrednosti, Jugoremedija ima 4.175 malih akcionara. U njihovom posedu je 54,2% akcija, a kod pravnih lica i države 45,8%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta