Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pet puta uvećana trgovina Srbije sa članicama BSEC-a
U proteklih šest godina došlo je do petostrukog povećanja trgovinske razmene između Srbije i 12 zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju zemalja Crnog mora - BSEC, izjavio je za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović na seminaru "Rezultati i perspektiva saradnje u regionu BSEC - 25. godina nakon osnivanja".

- Područje koje zauzimaju zemlje BSEC-a ima 350 miliona potrošaca, a za Srbiju je fundamentalno bitna ova Organizacija, jer su zemlje ovog područja naš treći najveći trgovinski partner. Sa njima imamo dramatičan rast ekonomske razmene roba i usluga, a u periodu između 2010. i 2016. godine došlo je do petostrukog rasta robne razmene sa zemljama Organizacije - ističe Stevanović i dodaje da je u pripremi čitav set konkretnih projekata za dalju saradnju, pre svega, iz oblasti trgovine i kapitalnih infrastrukturnih projekata.

Namera skupa, koji je organizovala Privredna komora Srbije (PKS), bila je da se javnosti i privredi predstave rezultati i perspektiva saradnje sa zemljama crnomorskog regiona, evidentiraju eventualni problemi i teškoće u poslovanju na čijem rešavanju će se se raditi u narednom periodu.

- Sa zemaljama Crnomorske ekonomske saradnje, posle EU i CEFTE, ostvarujemo najveću ekonomsku razmenu. Oko 6 mlrd USD je međusobna razmena u okviru ovih 12 zemalja - kaže za Tanjug direktor Sektora za ekonomsku saradnju sa inostranstvom PKS Nenad Đurđević.

Kako je rekao, suficit u trgovini Srbija ostvaruje sa Albanijom, Azerbejdžanom, Bugarskom, Grusijom i Rumunijom, dok sa ostalim zemljama imamo deficit, gde ubedljivo prednjače Ruska Federacija i Turska, zatim Ukrajina, Grčka, Jermenija i Moldavija.

- Ova oranizacija je važna iz geopoltičkih razloga i u ekonomskom smislu, jer preko teritorije zemalja članica ove Organizacija protiču i važne trase gasovoda i naftovoda - objašnjava Đurđević.

On naglašava da je bitno da ne dođe do blokada rada ove Organizacije, jer pojedine zemlje članice ponekad ne učestvuju na ovakvim skupovima.

Na seminaru su predstavljeni rezultati dosadašnjih aktivnosti u okviru BSEC na nivou Srbije, trenutne aktivnosti i očekivanja u narednom periodu.

Izvoz Srbije proteklih godina u države ove Organizacije je dostigao 2,7 mlrd USD i učestvuje u ukupnom izvozu Srbije sa 18,1%. Uvoz je vredeo 3,7 mlrd USD i iznosi 19,3% ukupnog uvoza Srbije, rečeno je na skupu.

BSEC ima 12 zemalja članica, pored Srbije, tu su Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Bugarska, Gruzija, Grčka, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska i Ukrajina.


PKS otvorio predstavništvo u Pekingu
Privredna komora Srbija otvorila je danas kancelariju u Pekingu, a sutra će početi da radi i kancelarija u Šangaju.

- Otvaranjem ovih kancelarija, uz podršku kineskih partnera koji su obezbedili prostor i kompletnu infrastrukturu, privrednicima obezbeđujemo snažniju podršku za izlazak na veliko tržište Kine, što će doprineti i jačanju privredne saradnje dve zemlje - ocenio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Ekonomska saradnja Srbije i Kine, kako je istakao Čadež, sve je uspešnija, ali postoje velike mogućnosti za značajniji razvoj privrednih veza, posebno privlačenjem kineskih investicija i modernih tehnologija i većim izvozom domaćih proizvoda na kinesko tržište.

Predsednik PKS je ukazao na značaj zajedničkog nastupa srpskih i kineskih kompanija na srpskom i kineskom, ali i na trećim tržištima.

Otvaranju kancelarije u Pekingu, kako je navedeno u zvaničnom saopštenju PKS, prisustvovali su i predstavnici Ambasade Srbije, veliki broj istaknutih kineskih privrednika, koji već posluju u Srbiji ili su zainteresovani za ulazak na srpsko tržište i pronalaženje partnera među našim kompanijama.

Marko Čadež, predsednik PKS, tokom boravka u Pekingu razgovarao je sa predstavnicima renomiranih kineskih kompanija TBEA, Kerui, Gezhouba, Huawei, China Power, CNTC, Liten i drugih.

Privrednicima je na raspolaganju Karlo Kolac predstavnik PKS u Kini, a mogu ga kontaktirati na e-mail kancelarija.kina@pks.rs.


CCIS opens office in Beijing
The Chamber of Commerce of Serbia opened an office in Beijing today, and the office in Shanghai will start working tomorrow as well.

– By opening these offices, with the support of Chinese partners which have provided the premises and complete infrastructure, we provide a stronger support to businessmen for entering the big market of China, which will also contribute to the strengthening of the economic cooperation of the two countries – estimated Marko Cadez, president of the Chamber of Commerce of Serbia.

The economic cooperation of Serbia and China, as Cadez pointed out, is increasingly more successful, but there are big possibilities for a considerable development of economic ties, especially by attracting Chinese investments and modern technologies and a bigger export of local products to the Chinese market.

Cadez pointed to the importance of joint ventures of Serbian and Chinese companies in both markets, but also in third markets.

The opening of the Beijing office, as stated in the official press release by the CCIS, was attended by representatives of the Embassy of Serbia and a large number of prominent Chinese businessmen, who are already doing business in Serbia or are interested in entering the Serbian market and finding partners among local companies.

During his visit to Beijing, the president of the CCIS talked to representatives of renowned Chinese companies TBEA, Kerui, Gezhouba, Huawei, China Power, CNTC, Liten and others.

Karlo Kolac is the CCIS representative in China, and interested businessmen can contact him at kancelarija.kina@pks.rs.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta