Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Decenija stečaja, niko da kupi a bili najuspešniji
Početna cena za kompletnu imovinu je 222,3 miliona dinara a rok za uplatu depozita za učešće na licitaciji je 7 jul.

Na prodaju su proizvodne hale, oprema za livnicu i valjaonicu, laboratorije i druge radionice i postrojenja.

Javno nadmetanje održaće se 11. jula u Beogradu.

FOM je nekada bila jadna od najvećih i najuspešnijih fabrika u Prokuplju koja je do 2.000 godine zapošljavala oko 800 radnika. U stečaju je od 2007. godine i do sada je bilo više bezuspešnih pokušaja prodaje fabrike.


Državne obveznice isplativije od štednje
Trgujući državnim hartijama od vrednosti na Beogradskoj berzi građani mogu da zarade i nešto više nego da novac polože na štednju.

Trenutno kamatne stope na godišnju dinarsku štednju iznose od 3,5%, dok su za evro depozite od 0,30%. Prinosi na državne evro obveznice su skoro duplo veći, a može se zaraditi i ulaganjem u dinarske obveznice. Na primer, ukoliko neko uloži 10.000 EUR u državne hartije, može na godišnjem nivou da zaradi bruto 70 EUR, dok neto zarada zavisi od visine provizija i varira u rasponu 40-60 EUR. U slučaju da taj novac oročite godinu dana u banci mogli bi da računate na 25 EUR kamate.

Na Beogradskoj berzi državnim obveznicama mogu da trguju i građani, a u njihovo ime i za njihov račun to rade brokerske kuće i ovlašćene banke, kojih ima 34. Za svaku njihovu uslugu trebalo bi međutim računati i na trošak provizije, koji zavisi od visine transakcije, ali može da se ugovori i kao fiksni iznos.

Prvi korak ka učestvovanju u trgovini hartijama od vrednosti je da građanin kod izabranog brokera potpiše ugovor o otvaranju i vođenju vlasničkog računa hartija od vrednosti u Centralnom registru. Nakon toga potpisuje se ugovor o posredovanju u obavljanju trgovine hartijama od vrednosti. Istovremeno u banci moraju da se otvore namenski računi za kupoprodaju obveznica. Posle toga građanin u dogovoru sa brokerom daje naloge o kupovini ili prodaji.

Ova procedura može da se završi za dan.

- Najveća prednost obveznica je u činjenici da ih investitor može prodati pre roka dospeća, a da ne gubi pripadajuću zaradu za period u kojem ih je držao. Takođe, one se i ne oporezuju - objašnjava Nenad Gujaničić iz Wisebrokera.

Dinarska štednja je takođe oslobođena oporezivanja, dok kod evro štednje porez iznosi 15 EUR i obračunava se na kamatu.


Inflacija u maju u Srbiji za 0,5% niža u odnosu na april - Međugodišnji rast cena 3,5%
Inflacija u Srbiji, merena indeksom potrošačkih cena, pala je u maju 2017. godine za 0,5% u odnosu na april, dok je međugodišnja iznosila 3,5%, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U poređenju sa decembrom 2016. godine, potrošačke cene su povećane za 2,7%.

Tokom maja su u odnosu na april pojeftinili hrana i bezalkoholna pića - za 1,4%, zatim stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i transport za po 0,2%, kao i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za 0,1%.

S druge strane, poskupeli su restorani i hoteli za 0,4%, zdravstvo i obrazovanje za po 0,3%, rekreacija i kultura i odeća i obuća za po 0,2% i komunikacije za 0,1%.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, navodi se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta