Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Misija MMF stiže u Srbiju 22. juna sa DVA VAŽNA ZADATKA
Misija MMF, predvođena Džejmsom Roufom, posetiće Srbiju od 22. juna do 4. jula, najavio je Sebastian Sosa, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji.
Misija će imati dva osnovna zadatka.

- Prvo, da sprovede pregled srpske ekonomije u skladu sa članom IV Ugovora o osnivanju MMF-a. Ovaj pregled je centralni element mandata MMF-a u vezi sa svim njegovim zemljama članicama i sveobuhvatno i dugoročnije posmatra makroekonomska kretanja i perspektivu, kao i ekonomske politike organa vlasti - kaže Sosa.

U većini zemalja, konsultacije na osnovu člana IV se sprovode jednom godišnje, a u zemljama koje imaju programe koje podržava MMF, kao što je Srbija, svake druge godine. Izvršni odbor MMF-a je zaključio prethodne konsultacije na osnovu člana IV sa Srbijom 23. februara 2015. godine.

- Drugi zadatak misije će biti da izvrši 7. reviziju programa koji Srbija sprovodi iz podršku MMF-a. Kao i tokom prethodnih revizija, misija će razmotriti prethodne rezultate i realizaciju programa, kao i pokušati da postigne sporazum u vezi sa politikama u narednom periodu. Uspešan završetak diskusija bi omogućio da Izvršni odbor MMF-a razmotri 7. reviziju krajem avgusta. Revizije programa se trenutno spovode svakih pola godine - istakao je Sebastian Sosa.

Izvršni odbor MMF-a je završio prethodnu 16. decembra.


EPS i dalje zainteresovan za izgradnju vetroparka i solarne elektrane u Kostolcu
Elektroprivreda Srbije razmatra mogućnost da izgradi vetropark i solarnu elektranu u Kostolcu, kažu za Danas u toj kompaniji.

U EPS-u međutim, ne preciziraju koliko bi ova dva projekta, o kojima se već odavno piše, koštala i kada bi počela izgradnja.

- Razvijamo projekte obnovljivih izvora energije i u toku je priprema izgradnje vetroparka u Kostolcu, ukupne snage 66 megavata. Potencijalni lokalitet su napušteni rudarski objekti u kostolačkom basenu i spoljna odlagališta jalovine, koja su formirana prilikom otvaranja površinskih kompova Ćirkovac i Drmno, kao i prostori zatvorenih površinskih kopova Ćirkovac (2010) i Klenovnik (2009) - kažu u EPS-u.

Predviđeno je da se u okviru vetroparka podigne 20 stubova sa vetroagregatima. Njihova visina biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metra, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180m. Očeikvana godišnja proizvodnje električne energije je oko 150 miliona kilovat sati.

Razmatra se i potencijalni projekat fotonaponske elektrane Srednje kostolačko ostrvo maksimalne instalisane snage 100 megavata na odlagalištu pepela iz termoelektrana Kostolac A i Kostolac B. Odlagalište je površine 270 hektara, a proizvodnja solarne elektrane iznosila bi oko 97,2 miliona kilovat sati godišnje.

Kako piše Danas, stručna javnost podržava aktivnosti EPS-a, jer bi kilovat sat manje koštao od onog koji kompanija plaća privatnim proizvođačima struje.


Napred objavio nameru da PREUZME ENERGOPROJEKT
Kompanije "Napred razvoj", "Napred", "Jopag AG", "Montinvest propertis" i Dobroslav Bojović objavili su danas nameru preuzimanja dva zavisna preduzeća beogradskog "Energoprojekta" - "Energoprojet Entel" i "Energoprojekt Garant".
Ta povezana lica su u petak objavila i nameru da preuzmu 64,68 odsto akcija "Egoproprojekt holdinga".

Obaveza ponuđača je da u roku od 15 dana podnese zahtev Komisiji za hartije od vrednosti za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje akcija "Energoprojekta".
Komisija je, kako je objavio "Blic", u postupku vanrednog nadzora utvrdila da su Dobrosav Bojović, vlasnik firme "Napred razvoj", i lica povezana s njim skriveni kupac 5,81 odsto akcija "Energoprojekt holdinga".
Postupak vanrednog nadzora je pokrenut na zahtev uprave "Energoprojekta" koja je sumnjala da su Bojović i povezana lica na Beogradskoj berzi kupili više od 25 odsto akacija ovog preduzeća, a da nisu dali ponudu za preuzimanje preostalih akcija, na šta ih obavezuje zakon.
Tim povezanim licima je Komisija oduzela pravo glasa na osnovu vlasništva nad akcijama "Energoprojekta".

Skupština akcionara "Energoprojekta" je u petak izglasala poverenje sadašnjoj upravi kompanije.
Generalni direktor "Energoprojekt holdinga" Vladimir Milovanović smatra da mali akcionari treba da sačekaju sa eventualnom prodajom svojih akcija dok tužilaštvo i sud ne završe započete postupke kojima se utvrđuje da li su akcije te kompanije kupovane nezakonito.

Republika Srbija je vlasnik 33,58 akcija "Energoprojekta", "Napred razvoj" poseduje 24,38 odsto udela, a "Montinvest propertis" 5,1 odsto.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta