Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Beogradska berza očekuje još inicijalnih ponuda nakon MK Fintel Winda
Planirana inicijalna ponuda akcija (IPO) kompanije MK Fintel Wind, zajednički projekat domaće MK grupe i italijanske Fintel Energia grupe, trebalo bi podstakne još listiranja na Beogradskoj berzi, kaže direktor te berze Siniša Krneta za portal SeeNews.

- Ako MK Fintel Wind uspe u nameri da sprovede IPO, verujem da se otvaraju mnoga vrata za srpsko tržište- rekao je Krneta koji je u oktobru prošle godine naveo da tri kompanije razmatraju IPO na Beogradskoj berzi.

Ranije, tokom maja, MK Fintel Wind je saopštio da planira IPO na Beogradskoj berzi, putem kojeg će ponuditi 20-40% kapitala.

Kompanija planira da prikupi 60 mil EUR od institucionalnih i pojedinačnih investitora, a sredstva će biti investirana u projekat vetroparka Košava kapaciteta 117 MW i druge manje projekte.

Krneta je saopštio da je predfaza procesa inicijalne ponude akcija otpočela, a da će do kraja juna biti objavljen definitivan plan sprovođenja IPO-a.

MK Fintel Wind je saopštio da očekuje da tržišna kapitalizacija kompanije dostigne nivo između 100-120 mil EUR.


Preduzeće Kirka suri iz Beograda traži kupca - Procenjena vrednost 83,6 miliona dinara
Stečajni upravnik preduzeća za proizvodnju kotlova na čvrsta, tečna i gasovita goriva, projektovanje i proizvodnju energetskih postrojenja i opreme za štednju energije Kirka Suri iz Beograda oglasio je prodaju tog stečajnog dužnika kao pravnog lica metodom javnog nadmetanja.

Najvažniju imovinu stečajnog dužnika čini gradsko građevinsko zemljište u Krnjači ukupne površine 2.984 metra kvadratna, kao i montažna i proizvodna hala, takođe u Krnjači. Procenjena vrednost ovog pravnog lica je 83,6 miliona dinara.

Kako je navedeno, ova procenjena vrednost nije minimalno prihvatljiva, niti obavezujuća za potencijalne kupce, koji svoje ponude mogu dostaviti do 30. juna poštom ili do 3. jula u 11.45 časova lično.

Javno otvaranje ponuda biće održano 3. jula u 12 časova.

Više detalja pogledajte OVDE.

Inače, kako je eKapija ranije pisala ovo preduzeće prodato je beogradskoj firmi SHSF, čiji je suvlasnik lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Raniji vlasnik, Slobodan Janjušević, kojeg su zaposleni proglasili za najboljeg gazdu u Srbiji pošto im je uz redovne i pristojne plate pomogao da izgrade 20 kuća, preminuo je septembra 2011. i vođenje fabrikom preuzela je njegova supruga Slavica.


Na prodaju imovina Metaloprerade iz Užica - Fabrika procenjena na 84,7 miliona dinara
Stečajni upravnik preduzeća Metaloprerada iz Užica oglasio je prodaju imovine tog stečajnog dužnika. Na prodaju je zgrada metaloprerađivačke industrije sa zemljištem u Užicu.

Procenjena vrednost ovog preduzeća za proizvodnju rashladne i ventilacione opreme iznosi 84,7 miliona dinara, a početna cena iznosi 35% procenjene vrednosti. Ukoliko ponuda bude manja od 35%, stečajni upravnik mora da zatraži saglasnost Odbora poverilaca.

Rok za uplatu depozita je pet radnih dana pre javnog otvaranja ponuda zakazanog za 6. jul u 12 časova.

Više detalja pogledajte OVDE.


Osnovana Australijsko - srpska privredna komora
Sinoć je Australijskoj ambasadi u Beogradu održan svečani koktel povodom pokretanja Australijsko-srpske privredne komore u Srbiji sa ciljem da upozna domaću privrednu javnost i ključne sagovornike sa misijom, planovima i dosadašnjim radom komore kako u Australiji tako i u Srbiji.

Među zvanicama su bili prisutni predstavnici Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, drugih inostranih privrednih komora, medija, investicionih fondova, poslovnih asocijacija, diplomatskog kora, organizacija poput Air Serbia, Rio Tinto, BioSense, Banke Inteze i niza australijskih kompanija u Srbiji kao i srpskih kompanija koje sarađuju sa tržištem Australije između ostalih.

Prisutnima se na početku obratila ambasadorka Australije u Srbiji, njena ekselencija gospođa Julija Fini i izrazila podršku ambasade u formiranju komore, podvukla dosadašnju uspešnu saradnju i poželela uspeh u daljem radu. Zatim su predstavljene dosadašnje aktivnosti i planovi komore a prisutnima se na kraju obratio i direktor kompanije Er Srbija, Dane Kondić, koji je pre svega govorio o svojim iskustvima dolaska iz Australije na čelo srpske nacionalne avio kompanije.

- Verujemo da kroz ubrzan razvoj novih načina poslovanja i upotrebe novih tehnologija u Srbiji možemo postati konkurentan i kvalitetan partner australijskoj privredi, bez obzira na fizičku udaljenost naših tržišta. Ono što Srbija može da ponudi jesu kvalitetni a konkurentni kadrovi i iskustvo dok sa druge strane Australija može doneti moderne tehnologije i relevantne procese koji bi se uspešno primenjivali kod nas – poručuje Igor Savić, direktor Predstavništva Australijsko-srpske privredne komore u Srbiji.

Primarni cilj komore biće promovisanje, razvijanje i unapređenje ekonomske saradnje između Srbije i Australije. Iako je trenutno spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Australije relativno niska i ograničena, potencijal za njen razvoj postoji, pa će samim tim rad komore biti fokusiran na pružanju podrške u pokretanju i implementaciji inicijativa za okupljanje i aktiviranje što većeg broja kompanija članica, kako u Srbiji tako i u Australiji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta