Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ISTINA O RUSKIM INVESTICIJAMA Iznose ukupno 4 milijarde dolara, a ovo su jedine TRI stvari u koje ul
U poslednjoj deceniji, ruska investiciona ekspanzija u Srbiji teška je četiri milijarde dolara. Dominantni deo ulaganja, čak 90 odsto, samo je u jednoj oblasti - industriji nafte i derivata. Iako je robna razmena velika i meri se takođe u milijardama, Srbija međutim ostvaruje deficit, jer je veliki uvoznik nafte i gasa.
Ono što je specifičnost ruskih investicija je primat u industriji nafte i naftnih derivata, dok je preostalih deset odsto raspoređeno na finansijski sektor i prehrambenu industriju.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da ta naša zavisnost od ruskih energenata datira još od SFRJ.

- To je nastavak normalne dugoročne tendencije, pošto od domaće proizvodnje ne možemo da pokrijemo 25 odsto ukupne potrošnje. Nije Srbija tu jedina, i zemlje Zapadne Evrope su u toj situaciji - podseća Madžar.
Ruska federacija je jedan od najvažnijih naših spoljnotrgovinskih partnera, naročito zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini Rusije i Srbije.

- Unazad godinama nalazi se u prvih pet zemalja na listi tržišta na koja Srbija najviše izvozi - kažu za "Blic" u Razvojnoj agenciji Srbije.

U prošloj godini Rusiji je prodato robe i usluga u vrednosti od 795,1 milion dolara, što je rast u poređenju sa 2015. za 9,9 odsto. Istovremeno uvoz je iznosio 1,51 milijardi dolara, i zabeležio je pad od 12,7 odsto. Ova godina počela je još bolje. Za četiri meseca izvoz je porastao 22,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine (286 hiljada dolara), dok je uvoz duplo veći 578 hiljada dolara (rast od 18,3 odsto).

- Prošle godine Srbija je bila najveći izvoznik jabuka - ističu u Razvojnoj agenciji Srbije.

Ono što je primetno je i angažovanje ruskih kompanija u sektoru saobraćaja. Tako ruska kompanija "RŽD Internešenel", podružnica "Ruskih železnica", planira da pre kraja prvog polugodišta 2017. godine okonča kupovinu više od 50 odsto udela u srpskoj kompaniji za modernizaciju transportne infrastrukture. Od marta 2014. godine, kompanija "RŽD Internešenel" radi na projektu izgradnje i obnove železničke infrastrukture u Srbiji, koji se finansira ruskim zajmom od 800 miliona dolara državnoj Železnici Srbije.

Činjenice o ruskim ulaganjima u Srbiji

- Više od 30 ruskih kompanija posluje

- Zapaženo prisustvo u bankarstvu ( Sberbanka; VTB banka; Marfin banka vlasnik je češka Ekspobanka, čiji je većinski vlasnik Igor Vladimirovič Kim, ruski biznismen blizak Vladimiru Putinu)

- Rusija je stabilno na trećem mestu u spoljnoj trgovini Srbije (ispred su Italija i Nemačka)

- 90 odsto ulaganja u energetski sektor


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta