Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija: Izvoz skočio 13,4 odsto u prvih pet meseci 2017.godine
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prvih pet meseci 2017. godine porasla je za 14 odsto na 13,98 milijardi evra, pri čemu je izvoz zabeležio rast od 13,4 posto na 6,09 milijardi evra na godišnjem nivou, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.


BEOGRAD - Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prvih pet meseci 2017. godine porasla je za 14 odsto na 13,98 milijardi evra, pri čemu je izvoz zabeležio rast od 13,4 posto na 6,09 milijardi evra na godišnjem nivou, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U istom period uvezeno je robe za 7,88 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 14,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Deficit iznosi 1,79 milijardi evra, i veći je za 18,0 procenata nego u prvih pet meseci lani. Pokrivenost uvoza izvozom je 77,3 posto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 78,0 procenata.


Nelt Grupa postala vlasnik 80% crnogorske kompanije Montenomaksa C&L
Kompanija Neregelia, koja posluje u sklopu Nelt Grupe i predstavlja lidera na distributivnom tržištu Crne Gore, u ime svog osnivača, od nedavno upravlja sa 80% kompanije Montenomaks C&L, koja pruža usluge logistike i špedicije. Montenomaks je postala 13. kompanija u okviru regionalnog sistema Nelt Grupa, saopšteno je iz te kompanije.

- Kao što smo nedavno najavili tokom proslave 20 godina postojanja naše kompanije, nastavljamo da širimo oblasti poslovanja sa fokusom na integrisane logističke usluge. Sa velikim zadovoljstvom mogu da obavestim javnost da je upravo završena akvizicija kompanije Montenomaks, čijim većinskim delom od danas upravljamo - saopštila je izvršna direktorka kompanije Neregelia Ljilja Pižurica.

Neregelia distribuira proizvode vodećih međunarodnih kompanija iz oblasti robe široke potrošnje i farmaceutskog biznisa, kao što su Procter & Gamble, Mars, Philip Morris, Mondelez, SC Johnson, Sebapharm, Neoplanta i drugi.

Kompanija Montenomaks C&L je najveća crnogorska logistička kompanija. Zahvaljujući tome što je postala deo regionalne porodice kakva je Nelt Grupa, očekuje snažno širenje na tržišta van Crne Gore.

- Kompanija Montenomaks C&L je danas lider u poslovima logistike i špedicije u Crnoj Gori sa 140 zaposlenih i prometom većim od 4 mil EUR. Ubeđeni smo da ćemo uz novog vlasnika, Nelt Grupu, ostvariti još bolje rezultate i pozicionirati se kao regionalno respektabilna kompanija - naveo je izvršni direktor kompanije Radovan Radulović, navedeno je u saopštenju.


Er Srbija: Velika potražnja za letovima Avioleta
Nacionalna aviokompanija Er Srbija zabeležila je veliku potražnju za letovima svog čarter brenda Aviolet, pred početak ovogodišnje letnje turističke sezone.

BEOGRAD - Nacionalna aviokompanija Er Srbija zabeležila je veliku potražnju za letovima svog čarter brenda Aviolet, pred početak ovogodišnje letnje turističke sezone.

Kako se precizira u saopštenju, Aviolet će tokom ovog leta obaviti oko 600 povratnih letova ka popularnim letnjim turističkim destinacijama, dok je prošle godine obavljeno oko 530 letova.


Javni dug Srbije na kraju maja 2017. smanjen na 67,1% BDP-a
Javni dug Srbije iznosio je na kraju maja 2017. godine oko 24,06 mlrd EUR, što je 67,1% bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je Ministarstvo finansija.

Iznos javnog duga na kraju maja manji je za 100 mil EUR u odnosu na april, kada je on bio 24,16 milijardi evra, a njegovo učešće u BDP-u je smanjeno za 0,6%, sa aprilskog nivoa od 67,7%.

Na kraju decembra 2016. godine javni dug bio je oko 24,82 mlrd EUR, odnosno 72,9% BDP-a.

Najviši udeo javnog duga u BDP-u Srbije, od 201,2 procenta, zabeležen je na kraju 2000. godine, a najniži je bio 2008. godine, kada je njegovo učešće iznosilo 28,3 odsto BDP-a.

Zakonom o budžetskom sistemu, udeo javnog duga u BDP-u je ograničen na 45%.


Public debt of Serbia reduced to 67.1% of GDP in May 2017
The public debt of Serbia amounted to around EUR 24.06 billion at the end of May 2017, which is 67.1% of the country’s gross domestic product (GDP), reported the Ministry of Finance.

The amount of the public debt at the end of May is lower by EUR 100 million compared to April, when it equaled EUR 24.16 billion, and its participation in the GDP was reduced by 0.6% from April’s 67.7%.

At the end of December 2016, the public debt amounted to around EUR 24.82 billion, i.e. 72.9% of the GDP.

The biggest share of the public debt in Serbia’s GDP, 201.2%, was recorded at the end of 2000, whereas the lowest value was recorded in 2008, when it amounted to 28.3% of the GDP.

The Budget System Law limits the share of the public debt in the GDP to 45%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta