Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nova prodaja imovine preduzeća Termoelektro
Stečajni upravnik preduzeća Termoelektro d.o.o. iz Beograda ogasio je prodaju udela, nepokretne i pokretne imovine preduzeća javnim nadmetanjem.

Među oglašenom imovinom su dve proizvodne hale, ugljara i zgrada kotlarnice, čija je ukupna početna cena oko 68,8 miliona dinara.

Na prodaju su i putnička i teretna vozila, dva mostna krana, računari i kompjuterska oprema, kao i udeo u od 49% osnovnog kapitala u preduzeću Termoelektro Power.

Celokupan spisak oglašene imovine, početne cene i detalji u vezi sa njenom prodajom nalaze se u tenderskoj dokumentaciji.

Javno nadmetanje održaće se 6. jula 2017. godine od 10 časova u prostorijama stečajnog upravnika u Beogradu, na adresi Ulica uralska 9.

Ovo preduzeće osnovano je još 1948. godine, a njegovi radnici nekada su bili angažovani na mnogim renomiranim projektima širom Evrope i u Srbiji. Njihova delatnost bila je inženjering, izgradnja, održavanje, remont i revitalizacija energetskih i industrijskih objekata.

Privatizovano je 2008, a u stečaj je otišlo u martu 2014. Radnici su, te godine, predlagali jedinstven plan reorganizacije, kojim je bila predviđena konverzija potraživanja poverilaca u kapital firme, kako bi izašli iz stečaja.

Tokom proteklih godina, oglašavana je prodaja različite imovine i udela. Jedna od poslednjih transakcija, jeste prodaja udela od 5% u preduzeću Termoelektro Brčko, u februaru 2017. Taj udeo prodat je Stjepanović Iliji, za 3,9 miliona dinara.


ETF pomaže modernizaciju poslovanja kompanija
Privreda komora Srbije (PKS) i Elektrotehnički fakultet Beograd (ETF) potpisali su danas (5. juna 2017. godine) Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, koji je podrška privredi za modernizaciju poslovanja.

Sporazum o saradnji PKS i ETF predviđa koncipiranje i razvoj poslovnih rešenja i usluga od koristi za PKS i njene članove, koja se mogu realizovati primenom informaciono-komunikacionih tehnologija, projektovanjem, razvojem, implementacijom, održavanjem informacionih sistema, baza podataka, mobilnih aplikacija, veb portala i drugih specifičnih softverskih rešenja.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je cilj i zadatak PKS, kao poslovne asocijacije, da jača svest privrede o potrebi digitalne transformacije, da specijalno kreiranim alatima pruži podršku u poslu koji joj predstoji - prelasku na digitalne platforme i da je za to osposobi kroz edukaciju.

- Nema u Srbiji pozvanije institucije, obrazovno-naučno-istraživačke, od Elektrotehničkog fakulteta, sa kojim bismo taj prioritet hteli da realizujemo i sa kojim bismo radili na unapređenju informacionog sistema, i našeg i usluga za naše članice - smatra Čadež.

ETF je jednostavno pokazao koji kvalitet ima, istakao je Čadež i dodao da taj fakultet, uz mrežu svih ljudi u zemlji i inostranstvu, čini bazu znanja koja je neprikosnovena u ovom delu Evrope.

- Čini mi se da je privreda nedovoljno koristila ono što ETF može da ponudi i to moramo promeniti - rekao je predsednik PKS i ukazao da je za komoru pre svega bitno da se unaprede i prilagode privredi novi nastavni sadržaji, koji su joj zaista potrebni, kao i da se promovišu i primene naučno-istraživački rezultati.

Dekan ETF Zoran Jovanović rekao je da ceo svet dolazi do digitalne transformacije koja praktično menja privredu i društvo, da je ETF fakultet koji se tu našao u žiži i koji pokušava da pomogne s i privredi i društvu, da se brže razvijaju i da se prilagode promenama koje digitalizacija donosi. Sa druge strane, ETF ima ogromnu odgovornost da obezbedi dovoljno kadrova iz te oblasti, da bi privreda uopšte mogla da se razvija.

- Zaista se trudimo da preuzmemo svoj deo društvene odgovornosti. Ovo je jedan veliki korak, koji može da pomogne celoj privredi, kao i komori, koja koordinira posao njenog razvoja. Prosto, ideja je da znanje iz akademske sredine i iz te oblasti prenesemo i privredi i PKS - rekao je Jovanović.

On se nada da će iza tog sporazuma slediti veći broj konkretnih ugovora i dugoročna saradnja, koji će dovesti do toga da ETF doprinese razvoju društva i zemlje.


Lidl supermarket in Zeleznik as well?
The Secretariat of Urban Planning of the City of Belgrade has advertised the public presentation of the project of construction of a Lidl supermarket in Zeleznik, the Municipality of Cukarica.

The presentation starts today, June 5, and lasts until next Monday, June 12. The urban project was prepared by the Belgrade-based company Angosta.

The parcel where the supermarket is supposed to be raised is located in the Darinke Radovic Street in Zeleznik.

Lidl started building a facility in Vozdovac in March.

The opening of the stores in Serbia is expected to take place in 2018.


Ruski proizvođač zlata prodaje 700 mln dolara vredne akcije
Najveći ruski proizvođač zlata, Poljus PJSC, ponudiće na prodaju akcije vredne najmanje 700 miliona dolara, u nastojanju da zadovolji propise Moskovske berze i da pribavi dodatni kapital, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Kompanija će ponuditi najmanje sedam odsto kapitala kroz emisiju novih i postojećih akcija koje su u vlasništvu porodice milijardera Sulejmana Kerimova.


Svetska banka povećala procenu rasta BDP-a Srbije za 2017. godinu
Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će u tekućoj godini porasti za 3%, prema najnovijim procenama Svetske banke, što je za 0,2 procentna poena više u odnosu na projekciju te banke iz januara.

U 2018. i 2019. godini, srpsku privredu čeka rast od po 3,5%, što je nepromenjeno u odnosu na projekciju iz zimskog izveštaja Svetske banke.

Rast svetske ekonomije će ove godine ubrzati na 2,7% sa projektovanih 2,4% za 2016. godinu, da bi u 2018-2019. godini ubrzao na 2,9%, što je u skladu sa projekcijama iz januara, navodi se u junskom izveštaju te međunarodne institucije sa sedištem u Vašingtonu, pod nazivom Globalne ekonomske perspektive.

Ubrzanje industrijske aktivnosti, trgovine, poboljšano tržišno poverenje i oporavak cena sirovina su, kako se dodaje u izveštaju, razlozi koji su doprineli zadržavanju procene rasta globalne ekonomije za 2017. godinu na 2,7%.

Razvijene ekonomije beleže znakove oporavka, a posebno Japan i Evropa, dok sedam najvećih tržišta u razvoju - Kina, Brazil, Meksiko, Indija, Indonezija, Turska i Rusija - ponovo pomažu podizanju globalnog rasta, prema ocenama Svetske banke.

Ta institucija je, takođe, povećala procenu privrednog rasta Japana za 2017. godinu za 0,6 procentnih poena na 1,5% u odnosu na januar, dok je procenu rasta evrozone povisila za 0,2 procentna poena na 1,7%.

U oba slučaja, kako se navodi u izveštaju, ubrzanje izvoza i nekonvencionalne mere monetarnog labavljenja pomažu podizanju rasta.

Rast ekonomije SAD, takođe, beleži napredak, ali je, uprkos tome, Svetska banka srezala procenu za 0,1 procentni poen za 2017. godinu na 2,1%, posle slabog rasta sa početka godine prouzrokovanog usporavanjem lične potrošnje.

Međutim, procena rasta za 2018. godinu je blago podignuta na 2,2%.

Istovremeno, projekcija privrednog rasta Kine je zadržana na 6,5% za ovu godinu.

Ipak, nova trgovinska ograničenja, poput akcija koje zagovara administracija američkog predsednika Donalda Trampa, mogla bi da ugroze oporavak trgovine koji koristi mnogim razvijenim i zemljama u razvoju, upozoravaju iz Svetske banke.


New Fiat 500L in USA market – Improved design and driving characteristics
The automobile giant Fiat Chrysler is satisfied with its cooperation with the Government of Serbia, the result of which is the most successful Serbian exporting product – Fiat 500L, says Silvia Vernetti, Director of Fiat Chrysler Automobiles Serbia.

– We are proud of the fact that FCA Serbia is participating with 3% in the gross domestic product. We make up 8% of the total exports, which amounted to EUR 1.1 billion in 2016 – Vernetti pointed out for Vecernje Novosti.

When asked how satisfied she was with the operations of the Fiat factory in Kragujevac, she reminded that the joint project had started nine years before with the construction of the factory in the town.

– Five years ago, the production of Fiat 500L started, the most sold vehicle in its segment in Europe and the most sold vehicle in Serbia. We are proud that such a good product is being made in Kragujevac and grateful to the workers, above all, for their dedication – she emphasized.

Talking about the new Fiat 500L model, Vernetti said that the new car had over 40% of entirely new components.

– It has been improved considerably, not just in terms of design, but in terms of driving and safety characteristics as well. I expect it to repeat the success of its predecessor – Verneti said for Vecernje Novosti.

When asked whether the export to the market of the USA was planned, considering that the sale started in France, Italy and Serbia on June 17 and 18, and in September in other countries of Europe, Vernetti said "of course" and pointed out that the plan was to have the vehicle sold in all the countries Fiat exported to anyway, Vecernje Novosti reports.

She couldn"t specify, however, as to what the prices would be in Serbia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta