Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Međugodišnja inflacija u junu 3,6 odsto, mesečna 0,2%
Inflacija u Srbiji porasla je u junu 2017. godine za 0,2 odsto u odnosu na maj, dok je u poređenju sa istim mesecom prošle godine zabeležila rast od 3,6 procenata, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U odnosu na decembar 2016. godine, potrošačke cene su u junu povećane za 2,9 posto.


Atlantik Grupa i belgijski Aminolabs strateški partneri
Atlantic Grupa prodaje proizvodne kapacitete i proizvodnju privatnih robnih marki iz poslovnog segmenta Sportske i aktivne prehrane belgijskoj kompaniji Aminolabs Grupa, uz zadržavanje brenda Multipower, saopšteno je danas iz hrvatske kompanije.


ZAGREB - Atlantic Grupa prodaje proizvodne kapacitete i proizvodnju privatnih robnih marki iz poslovnog segmenta Sportske i aktivne prehrane belgijskoj kompaniji Aminolabs Grupa, uz zadržavanje brenda Multipower, saopšteno je danas iz hrvatske kompanije.

U saopštenju se navodi da je u cilju daljeg restrukturisanja i pojednostavljivanja poslovanja segmenta sportske i aktivne prehrane, i fokusiranja na sopstvene brendove, Atlantik Grupa odlučila da proda fabrike u Nemačkoj (Bleckede) i Hrvatskoj (Nova Gradiška) i sa njima povezanu uslužnu proizvodnju za treće strane belgijskoj kompaniji Aminolabs Grupa.


Dilojt privatizacioni savetnik za PKB Korporaciju
Ministarstvo privrede će u narednom periodu Vladi Srbije predložiti najoptimalniji način za privatizaciju tog preduzeća, rečeno je danas agenciji Beta u tom ministarstvu.

Kako navode, ta konsultantska kuća je jedina konkurisala na javnom pozivu za izbor privatizacionog savetnika.

Komisija za prikupljanje ponuda za izbor privatizacionog savetnika u postupku privatizacije PKB-a je posle razmatranja ponude i uzimajući u obzir rokove propisane Zakonom o privatizaciji predložila Odboru direktora da kao najpovoljniju izabere tu ponudu. Skupštine akcionara PKB Korporacije usvojila je predlog komisije.

"Dostavljena je jedna ponuda i to od strane Dijojt Beograd koja je bila potpuna, podneta u roku predviđenim javnim pozivom i koja podrazumeva kadrovsku podobnost u smisli da rukovodioci projektnog tima imaju iskustva u pogledu izrade privatizacione dokumentacije u poljoprivrednom sektoru", kažu u tom ministarstvu.

Odlukom Skupštine, kako se navodi, naloženo je generalnom direktoru PKB Korporacije ;Dragiši Petroviću da potpiše ugovor o savetodavnim uslugama s tom konsultantskom kućom.

Ministarstvo privrede će, kako dodaju, ceneći procenu vrednosti, strateški značaj firme, kao i iskazano interesovanje investitora, predložiti Vladi najoptimalniji način za privatizaciju.

Posle toga, Ministarstvo privrede će objaviti javni poziv.

Javni poziv za dostavljanje ponuda za privatizacionog savetnika objavljen je 13. juna 2017. godine.

Pravo učešća u postupku imali su ponuđači koji su u svaku od poslednje tri godine imali prihod od najmanje 500 miliona dinara, kao i da imaju najmanje 30 zaposlenih i da su pružali usluge privatizacionog savetnika od 2012. do 2017. godine na teritoriji Srbije.

Pisma o zainteresovanosti za privatizaciju PKB-a u februaru ove godine dostavilo je osam investitora iz Srbije i sveta.

Navedeno je da su za PKB zainteresovani jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije. Tada je potvrđeno da pisma dostavile srpske kompanije Industrija mesa "Matijević" i MK Komerc, kao i Al Dahra iz UAE, dok pisma kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nose oznaku tajnosti i njihova imena ne mogu da budu objavljena.

PKB je jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji i proizvođača mleka u Evropi, zapošljava 1.782 radnika od kojih 120 u zavisnim preduzećima.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je 19. januara javni poziv za prikupljanje pisama investitora zainteresovanih za učešće u postupku privatizaciju PKB-a i četiri zavisna preduzeća - Poljoprivredna avijacija PKB, EKO - LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB.

Na tender za prodaju PKB-a, raspisan krajem 2015, nije stigla nijedna ponuda, a početna cena za 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine bila je oko 154 miliona evra.


EIB sprema 3,5 mlrd EUR, najviše za Srbiju
Evropska investiciona banka planira da obezbedi Zapadnom Balkanu dodatnih 3,5 milijarde evra u naredne tri godine za infrastrukturne projekte.

Od toga će veći deo sredstava biti za Srbiju, najavila je šefica kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

"Planiramo da povećamo aktivnost na Balakanu i u Srbiji, kroz tzv. Inicijativu povećanja ekonomske otpornosti regiona. Planiramo da uložimo dodatnih 3,5 milijarde evra u naredne tri godine, od čega očekujemo da će oko 50 odsto tih sredstava otići na projekte u Srbiji", rekla je Negre Tanjugu.

Ona je objasnila da će taj novac biti uglavnom za projekte u putnoj i železničkoj infrastrukturi.

Kako je rekla, EIB planira da izdvoji u okviru te inicijative dodatnih 6,5 do sedam milijardi evra za Severnu Afriku, odakle dolaze migratorni problemi, ali i tranzitne zemlje kao što su Srbija i Balkan.

"Za ta dva regiona planiramo dodatnih šest i po do sedam milijardi evra od čega će oko 3,5 milijarde biti za Zapadni Balakan, a za Srbju veći deo tih sredstava kao najveće zemlje u regionu", navela je Negre.

Ona je podsetila da je EIB jako aktivan u Srbji i da je su najveći finansijeri Koridora 10, sa skoro 600 miliona evra uloženih sredstava.

"Već finansiramo bolnice u Srbji - klinički centar u Nišu i nastavićemo finansiranje kliničkih centara u Beogradu, Novog Sadu i Kragujevcu. Finansiramo naučnu infrasturkturu, završili smo naučni park na Zvezdari u Beogradu, završavamo uskoro i naučni park u Novom Sadu koji je u izgradnji. Uložićemo i u naučni park u Nišu i to su neke od tema o kojima smo razgovrali sa premijerkom i delegacijom Srbije", rekla je Negre.

On podeća da je EIB u Srbiji prisutna od 2001. i da je jedan od najvećih investitora sa uloženih više od 4,5 milijarde evra u Srbiji.

Prema njenim rečima, ta sredstva se dosta dobro implementiraju i već je isplaćeno skoro 80 odsto novca, što je dobar stepen iskorišćenosti.

"Fokusiramo se u budućnosti na agendu povezivanja zemalja u regionu, Srbije sa zemljama članicama EU koje je okružuju ,ali isto tako i sa zemljama u regionu koje nisu još zemlje članice. Nama je cilj da pomognemo integraciju Srbije i zemalja u regionu u EU. Srbija je zemlja u kojoj najviše ulažemo, najveća je zemlja u regionu i nama jako važan partner", istakla je Negre.

On dodaje da su upravo imali razgovor sa delegacijom Srbije kako da se poboljsa saradnju i još intenzivira.

Kako kaže, EIB je najveća finansijska institucija na svetu i imamo jako povoljne uslove finansiranja, jer se zadužuje na finansijskom tržištu po najboljim uslovima.

"Neprofitna smo organizacija,kada sarađujemo sa državom nemamo nikakve zatezne penale, nikakve dodatne trškove", dodala je ona.


Radoš Gazdić imenovan za v. d. direktora Razvojne agencije Srbije, Sertić savetnik
Vlada Srbije je za vršioca dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) imenovala Radoša Gazdića koji je u RAS-u bio direktor sektora za strateška ulaganja, objavljeno je u Službenom glasniku.
Razvojna agencija Srbije: Raniji v.d. direktora Željko Sertić ostaje na mestu savetnika

Pre njega je v.d. direktora RAS-a bio Željko Sertić koji će ostati u RAS-u na mestu savetnika.

Sertić od Agencije za borbu protiv korupcije nije dobio odobrenje da istovremeno obavlja dužnost direktora RAS-a i da bude član Upravnog odbora Kineske banke, sa sedištem u Beogradu. Kineska banka u Srbiji počela je da radi u januaru ove godine.

Sertić je za vršioca dužnosti direktora RAS-a imenovan oktobra 2016, a ranije je bio ministar privrede Srbije. RAS je osnovan 11. januara, 2016. godine, na osnovu Zakona o ulaganjima, kojim su ugašene Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NARR).

Osnovna delatnost RAS je podrška mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u cilju osnaživanja privrede Srbije, podrška direktnim ulaganjima i promociji izvoza, podizanje ugleda Srbije i regionalni razvoj.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta