Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NA ZDRAVIM NOGAMA Smederevska železara ove godine će proizvesti čelik vredan 800 MILIONA DOLARA
Železara Smederevo, koju je pre godinu dana preuzela kineska "Hestil grupa", biće do kraja godine u plusu i to za 20 miliona evra.

Rukovodstvo kompanije planira da ostvari proizvodnju od dva miliona tona čelika, vrednu oko 800 miliona dolara. To je najavio predsednik "Hestil grupe" Ju Jong koji je doputovao u Srbiju da bi se upoznao sa poslovanjem fabrike.

Poslednji zvanični podaci pokazuju da je "Hestil" u maju ove godine prodao više od 120.000 tona finalnih čeličnih proizvoda i ostvario finansijski prihod od oko 77 miliona dolara. Takođe, za prva četiri meseca smederevska fabrika izvezla je robu u vrednosti 183,2 miliona evra, što je dvostruko više nego u istom periodu 2016. godine, odnosno pre dolaska kineske kompanije.

Samo u maju železara proizvela više od 120.000 tona

Ekonomski analitičari smatraju da su Kinezi na dobrom putu da srpsku čeličanu postave na zdrave noge. Stručnjak za strane investicije Milan Kovačević kaže da su stvari vrlo jednostavne.

- Železara vredi više od milijardu evra. Imala je veliki dug pa njen kapital nije ništa vredeo. Ali Kinezi su kupili imovinu i krenuli da proizvode limove za Evropu. To su velike prednosti, oni nemaju kamate, nemaju druge vrste troškova... Čak i da ne uspeju, samo bi se smanjivao njihov profit. Nema razloga za sumnju da oni znaju šta rade - kaže Kovačević i naglašava da je "Hestil" "ogromna i sposobna kompanija koja ima značajnu sopstvenu tehnologiju, ali pre svega znanje".

S njim se slaže i ekonomista Mlađen Kovačević.

- Stanje u Železari deluje pozitivno i obećavajuće, pogotovo kada znamo u kakvim je uslovima bila fabrika pre dolaska kineskih investitora. Kinezi imaju i interes i mogućnosti, njihove devizne rezerve iznose 3.300 milijardi dolara, ne znaju šta će sa njima i gde da ih ulože - navodi Kovačević.

On dodaje da Kinezi imaju interes da ostanu u Srbiji:

- Verujem da imaju ozbiljne namere, oni su dosta investirali u Železaru čim su došli. Jako je važno da oni mogu da obezbede plasman tih proizvoda i to prvo na njihovo ogromno tržište.

"Hestil" je prošle godine uložio 120 miliona dolara, a plan je da u ovoj godini investira isto toliko. Zadržao je oko 5.000 zaposlenih, a planira da zaposli još radnika, pre svih mlade i stručne ljude. Hestil je železaru kupio u aprilu 2016. za 46 miliona evra.


Kinesko-srpski industrijski park na 500 hektara u Smederevu

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je juče Memoranduma o razumevanju i razvoju kinesko-srpskog industrijskog parka sa predsednikom "Hestil grupe" Ju Jongom. Kinesko-srpski park gradiće se u Smederevu na oko 500 hektara, a očekuje se da u 2018. početi da funkcioniše jedan deo.

- Imamo odlična iskustva sa kineskim investitorima i želimo da to produbimo na mnogo višem nivou, poput Železare i ove industrijske zone koja će pomoći da kineski investitori sa kvalitetnijim projektima dođu u Srbiju - rekao je Knežević.

Brnabić i Deđiang u Železari

Premijerka Ana Brnabić i predsednik stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa NR Kine Džang Deđiang obišli su juče popodne Železaru Smederevo i TE Kostolac B. Prethodno su Deđiang i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković potpisali Memorandum o razumevanju između dva parlamenta. Oni su poručili da su odnosi Srbije i Kine na istorijski visokom nivou i da su dve zemlje spremne da i dalje učvršćuju saradnju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta