Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Đorđević: Pregovori o Fijatu idu u pozitivnom pravcu
Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je danas da pregovori o Fijatu idu u pozitivnom pravcu i da očekuje da će brzo biti završeni.
BEOGRAD - Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je danas da pregovori o Fijatu idu u pozitivnom pravcu i da očekuje da će brzo biti završeni.

"Očekujem da će pregovori brzo biti završeni, pošto postoje naznake i dobra volja jedine i druge strane i toliko mogu da vam kažem", rekao je Đorđević odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije.


Galenika najtrgovanija, Impol Seval na decenijskom rekordu
Domaće tržište akcija oslabilo je danas za gotovo 0,4 odsto, mereno indeksom BELEX15, u velikoj meri usled korekcije vrednosti akcija Naftne industrije Srbije.


BEOGRAD - Domaće tržište akcija oslabilo je danas za gotovo 0,4 odsto, mereno indeksom BELEX15, u velikoj meri usled korekcije vrednosti akcija Naftne industrije Srbije.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je skromnih 8,6 miliona dinara (71,6 hiljada evra).


Sberbank to buy Telenor Bank?
Sberbank Serbia intends to buy Telenor Bank, and the negotiations about the price and the terms of the transaction are being completed and it will soon be known whether the deal will be closed or not, Blic learns.

The first online and mobile bank in the Balkans, owned by the Norwegian Telenor Group, might thereby become the ownership of the Russian bank, which has become an important factor in the Serbian financial market in the past years.

The source of Blic from Sberbank claims that the final agreement has not yet been reached as the green light from the centrals in Moscow and Oslo, which are assessing the value of this transaction, is still being waited for.

– Sberbank cares very much about this purchase, as the Russian would thereby become leaders in online mobile banking in Serbia and the Balkans, since Telenor Bank has opened 300,000 current accounts in under three years of its activities. This number best illustrates the need of the citizens of Serbia for all-encompassing mobile and online banking services, which is why the Russians are striving for the purchase to be completed. On the other hand, the Telenor Group, which owns Telenor Bank, also believes that this is a good opportunity for them to profit from their leadership in online banking, especially since it is not their core activity – explains the Blic source.

Sberbank neither wished to confirm nor deny Blic"s findings.

– We thank you for the question you"ve sent to us, but the topic you"re reporting about is not something we can comment on now – the bank said, as reported by Blic.

Telenor, on the other hand, has given no comment.

Telenor Bank opened in September 2014, quickly becoming the fastest growing online bank in the region, Blic writes.


Sberbanka kupuje Telenor banku?
Sberbanka Srbija ima nameru da kupi Telenor banku, a pregovori oko cene i uslova transakcije su pri kraju, pa će se uskoro znati da li će posao biti završen, saznaje Blic.

Tako bi prva online i mobilna banka na Balkanu, koja je vlasništvo norveške Telenor grupe, mogla da dođe u posed Rusa, koji poslednjih godina postaju važan faktopr na srpskom finansijskom tržištu.

Izvor Blica iz Sberbanke tvrdi da konačan dogovor još nije postignut, jer se čeka zeleno svetlo centrala u Moskvi, odnosno Oslu, koje procenjuju vrednost ove transakcije.

- Sberbanci je veoma stalo do ove kupovine jer bi tako liderstvo u online mobilnom bankarstvu u Srbiji ali na Balkanu prešlo u ruke Rusa. Naime, Telenor banka ima 300.000 otvorenih tekućih računa i to za manje od tri godine poslovanja. Ovaj broj najbolje ilustruje potrebu građana Srbije za sveobuhvatnim mobilnim i online bankarskim uslugama u zbog toga Rusi nastoje da se kupovina završi. S druge strane, i Telenor grupa u čujem vlasništvu je Telenor banka, smatra da je ovo i za njih prilika da dobro naplate svoje liderstvo u online bankarstvu, tim pre što njima to nije osnovna delatnost - objašnjava sagovornik lista Blic.

U Sberbanci nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju saznanja Blica.

- Zahvaljujemo na upitu koji ste nam poslalii, ali temu koju obrađujete nismo u prilici još da komentarišemo - rečeno je u ovoj banci, piše Blic.

Za razliku od njih, iz Telenora nisu davali komentare.

Telenor banka otvorena je u septembru 2014. godine i brzo je postala najbrže rastuća online banka u regionu, piše Blic.


RTS: Novi tender za "Galeniku", država nudi većinski paket
Država će novim tenderom na prodaju ponuditi većinski paket akcija "Galenike", a tender bi trebalo da bude raspisan do 1. septembra, javlja RTS.
Državni udeo u “Galenici” će se nakon konverzije dugova te kompanije povećati na više od 90 odsto akcija, rečeno je za javni servis u resornom ministarstvu.

Pokušaj strateškog partnerstva uz prodaju 25 odsto državnih akcija "Galenike" u februaru se završio neuspehom.

Zoran Pantelić iz sindikata "Nezavisnost" prenosi da će novi tender država raspisati do 1. septembra i da se ovoga puta prodaje većinski kapital kompanije.

- Sada se pripremaju tenderski uslovi i sve ono što prateće ide uz tendersku proceduru - navodi Pantelić na osnovu obaveštenja koje su sindikati dobili iz Ministarstva.

Sudbina "Galenike" već dugo se vrti u krugu tri cifre. Sudovi odlučuju o 120 miliona evra nenaplaćenih lekova isporučenih domaćim veledrogerijama. Sa druge, strane ta kompanija 110 miliona duguje državnim preduzećima, a više od 70 miliona evra bankama, podseća RTS.

Kako navodi, Ministarstvo privrede dogovorilo se o modelu za rešenje problema.

"Postoji načelna saglasnost banaka da se ukupan dug od 71,74 miliona evra otkupi jednokratnom isplatom od 25 miliona evra. Taj otkup je uslovljen sprovođenjem privatizacije i isplatom iz sredstava kupca. Trenutno je u toku postupak konverzije potraživanja najvećih poverilaca, "Srbijagasa" i Uprave za javni dug. Nakon toga, paket akcija u vlasništvu Republike Srbije, koji bi bio ponuđen na prodaju iznosio bi preko 90 odsto ukupnog kapitala "Galenike", navelo je Ministarstvo.

Stručnjaci procenjuju da je prodaja većinskog paketa za investitore daleko primamljivija od prethodnih ponuda strateškog partnerstva, navodi RTS.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta