Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
RTS: Novi tender za "Galeniku", država nudi većinski paket
Država će novim tenderom na prodaju ponuditi većinski paket akcija "Galenike", a tender bi trebalo da bude raspisan do 1. septembra, javlja RTS.

Državni udeo u “Galenici” će se nakon konverzije dugova te kompanije povećati na više od 90 odsto akcija, rečeno je za javni servis u resornom ministarstvu.

Pokušaj strateškog partnerstva uz prodaju 25 odsto državnih akcija "Galenike" u februaru se završio neuspehom.

Zoran Pantelić iz sindikata "Nezavisnost" prenosi da će novi tender država raspisati do 1. septembra i da se ovoga puta prodaje većinski kapital kompanije.

- Sada se pripremaju tenderski uslovi i sve ono što prateće ide uz tendersku proceduru - navodi Pantelić na osnovu obaveštenja koje su sindikati dobili iz Ministarstva.

Sudbina "Galenike" već dugo se vrti u krugu tri cifre. Sudovi odlučuju o 120 miliona evra nenaplaćenih lekova isporučenih domaćim veledrogerijama. Sa druge, strane ta kompanija 110 miliona duguje državnim preduzećima, a više od 70 miliona evra bankama, podseća RTS.

Kako navodi, Ministarstvo privrede dogovorilo se o modelu za rešenje problema.

"Postoji načelna saglasnost banaka da se ukupan dug od 71,74 miliona evra otkupi jednokratnom isplatom od 25 miliona evra. Taj otkup je uslovljen sprovođenjem privatizacije i isplatom iz sredstava kupca. Trenutno je u toku postupak konverzije potraživanja najvećih poverilaca, "Srbijagasa" i Uprave za javni dug. Nakon toga, paket akcija u vlasništvu Republike Srbije, koji bi bio ponuđen na prodaju iznosio bi preko 90 odsto ukupnog kapitala "Galenike", navelo je Ministarstvo.

Stručnjaci procenjuju da je prodaja većinskog paketa za investitore daleko primamljivija od prethodnih ponuda strateškog partnerstva, navodi RTS.


NIS prodaje zgrade u Novom Sadu i Pančevu, poslovni prostor u Nišu, restoran u Kikindi... - Rok za p
Naftna industrija Srbije (NIS) održaće 18. avgusta 2017. godine u 11 časova u svojim prostorijama u Novom Sadu otvorenu aukciju za prodaju nepokretnosti.

Na prodaju su oglašene zgrade u Novom Sadu (Ulica Đorđa Rajkovića) i Pančevu (Masarikova), poslovni prostor u Nišu, lokal u Zrenjaninu, restorani u Kikindi i Jermenovcima, stovarište u Kostolcu, zemljište u Krivaji, Knjaževcu, Kanjiži i Pančevu, kao i benzinska stanica u Žitnom Potoku i Jagnjilu, i kuća sa zemljištem u Novoj Crnji...

Ponude sa cenom mogu se dostavljati do 11. avgusta do 12 časova.


EIF i ProCredit obezbedili 160 miliona evra za MSP u Srbiji
Evropski investicioni fond (EIF) i nemačka ProCredit grupa obezbedili su dodatnih 450 miliona evra za inovativna mala i srednja preduzeća (MSP), čime je ukupan iznos namenjen tim kompanijama dostigao 820 miliona evra u jedanaest zemalja, od čega je za Srbiju odobreno 160 miliona evra.
LUKSEMBURG/FRANKFURT - Evropski investicioni fond (EIF) i nemačka ProCredit grupa obezbedili su dodatnih 450 miliona evra za inovativna mala i srednja preduzeća (MSP), čime je ukupan iznos namenjen tim kompanijama dostigao 820 miliona evra u jedanaest zemalja, od čega je za Srbiju odobreno 160 miliona evra.

Ta sredstva će u narednom periodu plasirati ProCredit banka Srbija, preko koje je sada dostupna finansijska podrška EIF-a od Nemačke do Gruzije, navodi se u zajedničkom saopštenju EIF-a, ProCredit-a i Evropske komisije.


Naftachem, NIS i Granexport tri nova lučka operatera
Agencija za upravljanje lukama izdala je tri nova rešenja i uverenja o upisu u registar lučkih i pristanišnih operatera.

Rešenja su dobili Naftachem (Sremska Kamenica), NIS (Novi Sad) i Granexport (Pančevo), objavila je Agencija za upravljanje lukama.

U registar lučkih i pristanišnih operatera Agencije upisano je 14 lučkih operatera, od kojih je 12 u aktivnom statusu.


Naftachem, NIS and Granexport three new port operators
The Port Governance Agency has issued three new decisions and certificates for registering port and terminal operators.

The decisions pertain to Naftachem (Sremska Kamenica), NIS (Novi Sad) and Granexport (Pancevo), reports the Port Governance Agency.

The Agency’s register of port and terminal operators contains 15 port operators, of which 12 have an active status.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta