Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Jedna ponuda za Fabriku akumulatora Sombor - Švajcarski Batagon International nudi 3,5 mil EUR
Za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor u stečaju, kao pravnog lica, zainteresovana je jedna kompanija - Batagon International iz Švajcarske. Oni su dostavili ponudu vrednu 3,5 mil EUR. Procenjena vrednost proizvođača akumulatora je, međutim, 24,57 mil EUR, pa će konačnu odluku da li je ponuda dovoljno dobra, iako je manja od polovine procenjene vrednosti, doneti Odbor poverilaca, prenosi portal SOinfo.org.

Javno otvaranje ponuda za somborsku fabriku održano je u četvrtak, 20. jula 2017. godine.

Stečajni upravnik Predrag Ljubović je, inače, odvojeno oglasio prodaju Fabrike akumulatora Sombor (sa delom imovine), kao pravnog lica, a odvojeno još nekoliko celina - objekti i oprema Trgosirovine, poslovni prostor, dva dvosobna stana u Somboru, dva salaša, te 88 vozila.

Batagon International kupio je celinu Trgosirovine, Somborcima poznatiju kao otpad kod Severtransa, za 305.000 EUR, što je bilo više od procenjene vrednosti od 272.525 EUR, prenosi SOinfo.org.

Sedište kompanije Batagon je u švajcarskom mestu Cug (Zug). Na nadmetanju u Somboru, švajcarski biznismen Dalibor Matić, pojavio se u društvu bivšeg viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića.

- Stečajni upravnik je obavestio predstavnika Batagona da je ponuda manja od polovine procenjene vrednosti celine koja se prodaje, te će ona biti upućena odboru poverilaca na odlučivanje. Ukoliko odbor poverilaca ponuđenu cenu oceni prihvatljivom stečajni upravnik će dobiti ovlašćenje da potpiše kupoprodajni ugovor sa Batagonom - prenosi SOinfo.org.

- Potrebna su velika ulaganja u fabriku, nova oprema, obuka ljudi, novi menadžment... Sukcesivno bismo rešavali i problem zaštite životne sredine, ali o tome ćemo odlučivati kada preuzmemo fabriku. Fabrika bi prvenstveno proizvodila za tržišta Rusije, Nemačke, Švajcarske, Italije i Francuske. Mislimo da je naša ponuda sasvim pristojna, s obzirom na to da fabrika već duže vreme ne radi i da je izgubila dosta od vrednosti. Ovde treba poprilično da se uloži. Samo da se fabrika vrati u prvobitno stanje potrebna je investicija od milion evra, plus treba povećati tehnološke kapacitete i proizvodnju - izjavio je Dalibor Matić.

- Mislim da bi za početak trebalo da se krene sa 450-500 radnika, a kasnije i do 800, koliko ih je bilo i ranije, koliko nam je poznato. Nas švajcarski zakoni obavezuju da i naše ćerke firme u drugim državama posvete pažnju zaštiti životne sredine, ali sada je još teško reći šta tačno treba da se uradi - rekao je Matić, prenosi SOinfo.org.


"Fijat" radnicima ponudio povećanje plate za devet odsto, sindikat prihvatio
Poslovodstvo "Fijata" je uvažilo zahteve radnika iz Kragujevca i ponudilo povećanje plata za devet odsto, javila je jutros Radio-televizija Srbije.
U ponudi koja je dostavljena predstavnicima radnika, a koja će danas biti prosleđena zaposlenima u kompaniji "Fijat Krajsler automobili Srbija" u Kragujevcu, navodi se da će plata radnicima biti povećana za devet odsto, što znači da će bruto osnovica sa sadašnjih 38.500 iznositi oko 42.000 dinara.

Povećanje će biti realizovano iz dva puta, tri odsto sada, a još šest odsto početkom naredne godine. Radnicima će takođe biti isplaćen bonus efikasnosti, a biće im plaćeni i dodatni troškovi prevoza.
Zbog zahteva radnika koji se odnosi na poboljšanje uslova rada u fabriku u Kragujevcu biće poslata posebna komisija koja će utvrditi na kojim pozicijama radnici obavljaju više operacija i to će biti ispravljeno.

Radnici Fijata prošle nedelje prekinuli su štrak koji je trajao od 27. juna i u dogovoru sa Vladom Srbije počeli su pregovori sa poslovodstvom kompanije.

Skupština Samostalnog sindikata zaposlenih u "Fijatu" prihatila ponudu rukovodstva

Skupština Samostalnog sindikata zaposlenih u kragujevačkom Fijatu prihvatila je sinoć zvaničnu ponudu rukovodstva kompanije na zahteve štrajkača koji su bili u generalnom štrajku od 27. juna do 18. jula.

U Štrajkačkom odboru je potvrđeno agenciji Beta da je od jutros počelo informisanje radnika prve smene o toku pregovora i Fijatovoj ponudi, kroz direktne razgovore sa sindikalcima i obaveštenja na oglasnim tablama.

Najavljeno je da će i druga smena biti informisana, pa će posle toga Štrajkački odbor krenuti za Beograd na nastavak pregovora sa Fijatom u Vladi Srbije.


Er Srbija beleži rast i 54,6 odsto
Avio-kompanija Er Srbija prevezla je u prvih šest meseci 2017. godine 1,12 miliona putnika, ili za 3 odsto više u odnosu na isti period lani (1,08 miliona).

Kapacitet mreže za prevoz putnika Er Srbije, koji se iskazuje proizvodom broja raspoloživih sedišta i ukupno pređenih kilometara (ASK), porastao je 16 odsto na godišnjem nivou na 1,93 milijarde, u poređenju sa prošlogodišnih 1,67 milijardi.

U posmatranom polugodištu je prosečna iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika dostigla 70,5 odsto, što je povećanje od 3 procentna poena u odnosu na prvo polugodište 2016, sa posebno visokim nivoom popunjenosti sedišta u drugom kvartalu od 73,3 odsto.

U kargo prevozu domaće avio-kompanije zabeležen je dvocifreni rast od 54,6 odsto, na 2.988 tona pošte i tereta prevezenih u prvoj polovini 2017. u poređenju sa 1.932 tone iz istog perioda prethodne godine.

U visokih 88,78 odsto slučajeva letovi su iz sedišta Er Srbije na Aerodromu "Nikola Tesla" polazili na vreme.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, ističe da je "operativni učinak u prvom polugodištu bio značajan u svim aspektima, sa porastom broja putnika i kargo prevoza u odnosu na prošlu godinu".

Kompanija je, kako kaže, nastavila da uvodi nove proizvode i usluge tokom ovog perioda tako što je u flotu uskotrupnih erbas aviona ugradila nova sedišta i poboljšala sisteme za prodaju, ukrcavanje i prijavljivanje na let (ćeck-in) zahvaljujući Sabre platformi.

"Ove promene osmišljene su da osnaže poslovanje u vrlo konkurentnom okruženju.

Nedavno smo proslavili 90. godišnjicu naše avio-kompanije i ponosni smo što rastemo i osnažujemo našu poziciju kao omiljena avio-kompanija u Jugoistočnoj Evropi", rekao je Kondić.

Od značajnijih događaja koji su obeležili poslovanje u prvom polugodištu 2017. navodi se da je magazin Er transport vorld (Air Transport World) dodelio Er Srbiji nagradu za Lidera na tržištu avio-kompanija 2017, zatim pokretanje linije Beograd-Venecija u junu, sa četiri nedeljna leta, prvi let sa isključivo ženskom posadom u istoriji srpske nacionalne avio-kompanije koji je obavljen u maju, kao i novo kod-šer partnerstvo sa AtlasGlobalom.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta