Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
SVE NA JEDNOM MESTU: PKS nudi novi digitalni servis malim i srednjim preduzećima
Privredna komora Srbije (PKS) od 1. avgusta nudi novi digitalni servis malim i srednjim preduzećima, onlajn platformu koja će sadržati sve neophodne informacije o upravljanju projektima, počev od idejnog rešenja, preko pronalaženja fondova i apliciranja, do vođenja projekta i podnošenja završnog izveštaja.
[pin on pinterest] [share it]

E-Platforma će, kako je saopšteno, obuhvatiti sadržaje poput vodiča za upravljanje projektima, dostupnih fondova, baze konsultanata sertifikovanih po metodologiji PKS, upitnika za vrednovanje kompanija, kao i veliki broj tutorijala i vebinara eksperata u ovoj oblasti.

Efikasnije korišćenje fondova EU

Nova usluga PKS treba, kako se navodi, da pomogne kompanijama da unaprede sopstvene kapacitete i efikasnije koriste fondove EU i druge oblike razvojne pomoći namenjene finansiranju i realizaciji projekata usmerenih na jačanje konkurentnosti i izvoznog potencijala privrede Srbije.

Podseća se da EU svake godine izdvaja više desetina miliona evra namenjenih privatnom sektoru za finansiranje privrednih projekata, ali je procenat iskorišćenja tih sredstava u Srbiji ispod 30 odsto.

Nedovoljna informisanost, manjak znanja

Analiza Centra za upravljanje projektima Privredne komore Srbije pokazala je da su nedovoljna informisanost privrednika, manjak znanja i veština za apliciranje i realizaciju projekata, kao i slabo poznavanje tržišta konsultanata u ovoj oblasti, glavni uzroci nedovoljnog korišćenja sredstava.

Situacija će se znatno promeniti povezivanjem malih i srednjih privrednih društava sa konsultantima licenciranim od strane PKS, koji imaju znanje, iskustvo i veštine iz oblasti izrade, prijava projekata po metodologiji EU ili drugih stranih ili domaćih donatora i finansijera, a novi digitalni servis privrednicima takođe nudi i tu mogućnost.

E-platforma PKS je deo projekta „Razvoj inovativnih usluga za podizanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u korišćenju sredstava EU“ koji Komora realizuje uz finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije, čiji je krajnji cilj podrška stvaranju snažnog konkurentnog i izvozno orijentisanog poslovnog okruženja kroz veće korišćenje sredstava EU radi poboljšanja životnog standarda, zaposlenosti i ukupnog ekonomskog napretka.


Država će pomoći Goši
Predstavnici radnika fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke i Ministarstva privrede Srbije dogovorili su danas da država pomogne toj tvornici kroz reprogram dugova, ugovaranje poslova sa železarom u Smederevu i izvoz u Iran.

Predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić rekao je agenciji Beta da je Ministarstvo privrede posredovalo između Goše i železare u vlasništvu kineskog Hestila koja zainteresovana da kupi teretne vagone.

Prema njegovim rečima, sutra će predstavnici železare doći u Gošu da o tome pregovaraju.

Na sastanku je, kako je rekao, dogovoreno i da preko kompanije Jugoimpor SDPR, Goša izvozi u Iran.

"SDPR će da posreduje između naše firme i iranske vlade da izvezemo 50 obrtnih postolja u Iran", rekao je on.

Vujičić je rekao i da je dogovoreno da država reprogramira dugove prema republičkim fondovima u iznosu od 512 miliona dinara.

On je rekao i da će radnici danas imati sastanak sa direktorom fabrike u Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova i da će ako bude ispunjeno sve što je dogovoreno prekinuti štrajk.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević je rekao da država želi i može da pomogne Goši iz Smedervske Palanke, ali da sve zavisi od dogovora vlasnika te fabrike i zaposlenih i prekida štrajka."Ako se radnici i direktor dogovore, a sutra ćemo imati sve informacije, i ako štrajk bude prekinut, ja sam onda optimista za budućnost Goše", rekao je Knežević novinarima posle sastanaka sa radnicima Goše u Ministarstvu privrede.

Ministar je dodao da je država zainteresovana da pomogne Goši jer ta firma ima drugu tradiciju, reference za određene poslove i zapošljava više od 350 ljudi.

Knežević je rekao da država može da pomogne oko obaveza koje Goša ima prema državi.

"To je oko 512 miliona dinara. Mi ne bi otpisivali dug, nego bismo u skladu sa zakonom mogli da napravimo reprogram obaveza i prema Fondu za razvoj i prema Poreskoj upravi, odnosno predložili bi Vladi takav zaključak. Ali tek u slučaju ako Goša počne da radi, ako se radnici vrate na posao i ako imamo sigurno ispunjene zahteve da može da se isporuči roba dobavljačima", rekao je Knežević.

Ocenio je da je sada najvažnije da se radnici vrate na posao i da postoji perspektiva za buduće poslove.

"Imamo perspektivu za aranžman sa Iranom i saradnju sa železarom u Smederevu, ali i za druga tržišta. Sve zavisi od toga da li će oni da se dogovore, jer država ne može da garantuje da oni krenu da rade, pa sutra da prestanu. Moraju da rade, pa će država ući u reprogram potraživanja", rekao je on.

Knežević je naglasio i da novi vlasnik Goše nikada nije kontaktirao Vladu Srbije, a da je država do sada više puta pokušavala njih da kontaktira.

"Prošlog puta smo na sastanku od direktora tražili kontakte i adrese i nismo ih dobili. Imamo obećanje da će to biti danas", rekao je Knežević.

Dodao je da će vlasnicima Goše uputiti dopis sa današnjeg sastanaka.


Četiri člana Štrajkačkog odbora Goše su u subotu zamrzli štrajk glađu.
Radnici Goše optimističniji, ali ostaju u štrajku

Pregovori su počeli 20. jula, ali nije prekinut štrajk radnika Goše koji traje od marta.

Proizvodnja je obustavljena zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta