Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Budžet Srbije u plusu 33,2 milijarde dinara
Budžet Srbije je u prvoj polovini 2017. godine imao suficit od 33,2 milijarde dinara jer su prihodi iznosili 549 milijarde a rashodi 515,8 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.
U junu je ostvaren suficit od 20,7 milijardi dinara, pri čemu su ukupni prihodi iznosili 114,7 milijardi dok su rashodi bili 94 milijarde dinara.

Poreski prihodi iznosili su 100 milijardi dinara. U junu se uplaćuje porez na dobit pravnih lica prema godišnjem obračunu tako da je prihod u tom mesecu znatno viši u odnosu na ostale mesece.

"Naplaćeni prihod u junu, u iznosu od 33,7 milijardi dinara, ukazuje da će ovogodišnji iznos poreza na dobit znatno premašiti planirani budžetski iznos", navelo je Ministarstvo finansija.

Po osnovu PDV u junu je naplaćeno 33,8 milijardi, a od akciza 22,7 milijardi dinara.
Raste naplata akciza na naftne derivate

Kako je objašnjeno, na naplatu akciza na duvan tokom juna uticala je i planirana korekcija iznosa akciza na duvanske proizvode u julu, a zbog povećane potrošnje sezonskog karaktera (saobraćaj i poljoprivredni radovi), raste naplata akciza na naftne derivate.

Rashodi za zaposlene u junu iznosili su 19,7 milijardi dinara, a transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 15,6 milijardi dinara.

Rashodi budžeta za kapitalne investicije u prvoj polovini godine iznosili su 30,8 milijardi dinara, a samo u junu 13,2 milijarde, što je približno koliko je i bilo planirano.

Na nivou opšte države na kraju juna zabeležen je ukupan fiskalni suficit u iznosu od 44,1 milijarde dinara i primarni fiskalni suficit od 116,8 milijardi dinara.

Putevi Srbije, Koridori Srbije u deficitu

Prema dogovoru sa MMF, maksimalni ukupni fiskalni deficit za prvu polovinu godine trebalo je da iznosi 36,1 milijardi dinara.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju juna iznosio je 10,5 milijardi dinara, a Vojvodine 3,8 milijardi dinara.

Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju juna bili u deficitu od tri milijarde dinara. Fond PIO je imao deficit od 5,2 milijarde dinara koji je finansiran prenetim sredstvima iz prethodne godine, dok je RFZO zabeležio suficit u iznosu od 100 miliona dinara.

Nacionalna služba za zapošljavanje je imala suficit od 2,1 milijarde dinara, dok je Fond SOVO prvu polovinu godine završio sa izbalansiranim budžetom.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije imaju deficit od 300 miliona dinara.


Neto dobit NIS-a u prvom polugodištu četiri puta veća
Neto dobit NIS grupe u prvih šest meseci 2017. godine dostigla je 12,4 milijarde dinara, što je četiri puta više u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosila 3,1 milijardu dinara, saopšteno je danas iz te kompanije.
BEOGRAD - Neto dobit NIS grupe u prvih šest meseci 2017. godine dostigla je 12,4 milijarde dinara, što je četiri puta više u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosila 3,1 milijardu dinara, saopšteno je danas iz te kompanije.

Dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) povećana je za 71 odsto u poređenju sa prvim polugodištem 2016. godine, i iznosi 22,5 milijardi dinara.


Fiat remains Serbia"s top exporter
Kragujevac-based Fiat Chysler Automobiles (FCA) was Serbia"s top exporter in the first half of 2017 with 562.2 mln euros worth of goods exported, according to a list published by the Ministry of Finance.
BELGRADE - Kragujevac-based Fiat Chysler Automobiles (FCA) was Serbia"s top exporter in the first half of 2017 with 562.2 mln euros worth of goods exported, according to a list published by the Ministry of Finance.

Exports by the top 15 companies in the list totalled 2.1 bln euros.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta