Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Petoletka se digla iz pepela: Ugovori, plate...
Trstenička Prva petoletka - Namenska, za dve godine obnovljenog poslovanja ostvarila je prihod veći od 137 miliona evra, a ima tek ugovorene poslove za izvoz.

Od firme koja je, navode u fabrici, jedva isplaćivala radnicima 20 odsto plate, sada ima redovne prihode uz prosek plate od oko 47.000 dinara.

Prva petoletka - Namenska je nedavno na sajmu naoružanja u Abu Dabiju sklopila veoma povoljan ugovor, i uz odličnu saradnju sa Ministarstvom odbrane Srbije, stigla i do sklapanja značajnih ugovora koji će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i rad u dve smene.
Sertić: Nije bilo spasa za staru Prvu petoletku

Atanasković, za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao nedavno da je "žena zmaj", kaže da je ovo zajednički uspeh i države i Ministarstva odbrane, radnika koji sa elanom pristupaju poslu... Za sebe kaže da je veoma zahvalna predsedniku Vučiću na tom komplimentu, da je iznenađena da zna za nju i da do tada nije ni imala prilike da sretne sa njim. "Živim u maloj sredini i nisam ni imala priliku da se sretnem sa predsednikom. Na sastanku za investicije sam se tek upoznala s njim, zahvalila mu se na komplimentima, i moram da priznam da mi sve to baš imponuje", ispričala je Atanasković. Atanasković, koja danas uspešno vodi fabriku sa 630 radnika, kaže i da su u početku kolege sa nevericom prihvatile činjenicu da im je žena direktor. "Kolegama je možda i malo smetalo u početku, jer je poradio muški ego. Međutim, kasnije su rezultati doveli do toga da danas imam uvažavanje i pomoć svog tima", kaže direktorka PPT.

Direktorka Anđelka Atanasković za Tanjug kaže da su od "dubokog minusa" i kašnjenja isplata dobavljačima došli do toga da imaju posao koji je profitabilan, a pravom preraspodelom novca sada posluju pozitivno.

Ona je rekla da bi finansijski rezultati realno bili još i bolji, jer je oko tri miliona evra uloženo i u obnavljanje sredstava za proizvodnju.

"Kada imate posla, znate i da će biti naplate. Zato su radnici dobili vetar u leđa i volju da rade. Rezultat toga su novi proizvodi i želja za osmišljavanjem drugih. Ulažemo u sebe i to je naš veliki plus. Sa sindikatom zaposlenih smo dogovorili da dobit ne utrošimo na povećanje plata, veh da uložimo u mašine", rekla je Atanasković.

Vlada Srbije odobrila je PPT sredstva u iznosu od 3,5 miliona evra kako bi se modernizovala oprema.

Direktorka kaže da je taj novac već stigao i ići će u nabavku opreme, nove investicije...a u toku su dogovori sa dobavljačima mašina, kako bi se našle one prave koje su fabrici potrebne i koje će dati najbolje efekte.

"Posla imamo, sve plaćamo, poreze i doprinose, redovno dobavljače i važimo za firmu u koju imaju poverenja i cene nas...Dobili smo i Oskar kvaliteta prošle godine za poslovanje i smatram da to dovoljno govori".

PPT se pored naoružanja bavi i remontom, pa tako u fabrici postoje uređaji za ispitivanje stajnih trapova, pneumatika, kočnica i druge opreme. Fabrika ima i kapacitete tehnoloških mogućnosti Istraživačko-razvojnog centra.


MMF: Dramatično poboljšanje ekonomske situacije u Srbiji
Šef misije Medjunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf izjavio je danas da su Vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) "postigli dramatično poboljšanje" ekonomske situacije u Srbiji.

"Ako pogledamo unazad od naših prethodnih konsultacija po Članu četiri, u februaru 2015. godine, možemo videti da su Vlada i NBS ostvarili dramatično jačanje ekonomije i poboljšanje ekonomske situacije", rekao je Ruf novinarima u Vladi Srbije.

On je kazao da MMF u ovoj godini predvidja da će privredni rast Srbije biti tri odsto, a da je revidirao na niže projekciju deficita na 1,1 odsto BDP što je najniži nivo od 2005. godine.

Ruf je rekao da MMF konstatovao da javni dug opada brže nego što je bilo očekivano.

"Važno je da je došlo do fiskalne konsolidacije koja je brža i veća od projektovane. To je postignuto uz brži rast od očekivanog", rekao je Ruf.

On je ocenio i da je srpska ekonomija i dalje "ozbiljno ranjiva", da ma i strukturne slabosti i dodao da MMF ohrabruje vlasti Srbije da nastave reforme i da rešavaju probleme.

Ruf je rekao da je ekonomija Srbije još "opterećena prevelikim i neefikasnim javnim sektorom" i da je potrebno da se okrene ka rastu sektora proizvodnje.

On je ocenio i da će plate i subvencije "nastaviti da vrše pritisak na budžet" i da će broj penzionera nastaviti da raste te MMF savetuje da se "nastavi sa obuzdavanje" tih stavki u budžetu, a da će mogućnosti za njihovo povećanje biti kako ekonomija bude rasla.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta