Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinar na maksimumu, kurs 120,33 dinara
Dinar će danas biti jači prema evru za 0,1 odsto nego u četvrtak i zvanični srednji kurs iznosiće 120,3313 dinara za evro, što je nova najviša vrednost domaće valute prema novčanoj jedinici evrozone, objavila je Narodna banka Srbije.
Dinar će biti jači prema evru za 1,6 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou će biti jači za 2,6 procenata. Od početka godine, dinar je prema evru porastao za 2,6 posto.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je skočio za 0,7 odsto na 105,5445 dinara za jedan dolar.

Dinar je prema američkoj valuti jači za 2,8 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou je jači za 5,4 procenta. Dinar je prema dolaru ojačao od početka godine za 11,0 posto.

NBS je od početka godine kupila 505 miliona evra i prodala 345 miliona evra, kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Najniža vrednost dinara prema jedinstvenoj valuti je zabeležena 3. i 13. februara, kada je jedan evro koštao 124,0174 dinara.


Aerodorm dobio novi terminal; "Idemo ka 17 mil."
Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu ima najbrži trend rasta u regionu.

Kako je rekla, današnjim otvaranjem novih terminala dostići će kapacitete od 7,5 miliona putnika, dva miliona više nego sada.

Otvaranje dva nova terminala, kako kaže, donosi napredak u brzini putnika koji odlaze ili se vraćaju sa puta.

"Aerodrom Nikola Tesla je po broju putnika najbrže rastući aerodrom u ovom delu Evrope. Ali su potrebna neprestana ulaganja, jer planiramo da za 25 godina kapacitet aerodroma bude takav da može da primi 17 miliona putnika", rekla je Mihajlovićeva za RTS.

Govoreći o bezbednosti u saobraćaju onih koji polaze na odmor, rekla da je glavni cilj bezbednost ljudi.

"Statistike pokazuje veći broj povređenih, veći broj nesreća, poginulih. Kada smo skoro završili Koridor 10 imamo četiri miliona više vozila nego predhodnih godina i broj nesreća je veći", pojasnila je ministarka.

Zato je apel, naglašava ona, da se vodi računa o bezbednosti vozača koji su najosetljivija kategorija.


Otvoren Terminal 2B na beogradskom aerodromu - Dostupno novih 10 šaltera za čekiranje
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pustila je danas u rad Terminal 2B na beogradskom aerodromu Nikola Tesla i obišla radove na Terminalu 1.

Terminal 2B ima ukupno 10 šaltera za čekiranje, dok će Terminal 1 imati 18 šaltera i biće završen do kraja meseca.

Vrednost radova na oba terminala je milijardu dinara, a njihovim završetkom kapaciteti će se povećati za dva miliona putnika, odnosno sa 5,5 miliona, koliko se očekuje u 2017, na 7,5 miliona putnika.

Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da će otvaranje Terminala 2B i rekonstrukcija Terminala 1 na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu ulepšati izgled aerodroma, ali i ubrzati njegov rad.

- To će dati brzinu u radu Aerodroma, ali je još važnije ulaganje u transportnu infrastrukturu - rekla je Zorana Mihajlović i dodala da je "blizu 16 milijardi ukupna vrednost investicija u transportnoj infrastrukturi".

Zorana Mihajlović je kazala da Aerodrom Nikola Tesla ima najbrži rast u odnosu na sve u regionu i da sada može da primi 7,5 miliona ljudi, što je, kako je kazala, "dva miliona više nego što danas ima putnika".

Ona je istakla da očekuje da će taj broj rasti i da u budućnosti dostigne i do 17-18 miliona putnika.


Produžetak Turskog toka do Mađarske dobrodošla vest za Srbiju
Vest da se Mađarska pridružuje Turskom toku i da je sa Gazpromom potpisala dokument o produženju trase preko Bugarske i Srbije, otvorila je mogućnost alternativnog pravca snabdevanja gasom balkanskih zemalja.

Budimpešta smatra da je ta varijanta gasovoda realnija od prvobitno planirane kroz Rumuniju i Hrvatsku, jer su i Beograd i Sofija sa Rusima već potpisali mape puta za izgradnju gasno-transportnih kapaciteta.

Rusija i Turska već grade Turski tok, polaganjem cevi po dnu Crnog mora a plan o produžetku njegove trase do Bugarske i Srbije do Mađarske je dobar posao jer Bugarska već ima zeleno svetlo Evropske unije za gasni čvor u Varni, gde bi se slivao i drugi gas iz Južnog gasnog koridora, gasovoda TANAP i TAP.

Bivši diplomata Srećko Đukić podseća da taj južni koridor, koji gradi Evropska unija sa Azerbejdžanom, treba da bude gotov tek posle 2021. godine.

- On ne može da pokrije taj rizični period koji nastaje 2019. godine zatvaranjem gasovoda preko Ukrajine. U tom smislu je važan neki alternativni pravac - ističe Đukić.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije kaže da "ako je ovo gasovod koji se radi sa smanjenim kapacitetom, onda je to verovatno gasovod koji je samo za potrebe Mađarske i Srbije, što je dobro i za jednu i za drugu zemlju jer je svakako gas neophodan i u ovom trenutku i u budućnosti".

Evropi treba ruski gas, što potvrđuje i činjenica da je Gazprom od početka godine izvezao 12,5% više nego lane. S druge strane, Amerika teži da smanji taj ruski energetski uticaj kroz projekte gasnih terminala na Krku, ali i Baltiku, koji treba da parira drugom kraku Severnog toka, koji Rusi grade sa Nemačkom.

Profesor ekonomije Vladimir Krulj smatra da je to primarno geopolitičko pitanje i Rusije, ali i SAD.

- Pre svega zbog ekonomskog uticaja koji diktira i sve ostalo. Ali postoji i taj strah od vezivanja Evrope, pre svega Nemačke, za rusko tržište - objašnjava Krulj.

Za Srbiju je za sada izvestan projekat dvosmerne gasne interkonekcije Niš–Dimitrovgrad–Sofija, koji razvija sa Bugarskom. Zemlje Balkana nemaju alternativu u snabdevanju pa su sve mogućnosti dotoka novih količina gasa dobrodošle.


„Dunav osiguranje“ isplatilo dividendu akcionarima
„Dunav osiguranje“ danas je isplatilo dividendu akcionarima po osnovu dobiti utvrđene u godišnjim finansijskim izveštajima Kompanije za 2016. godinu. Odluku o raspodeli dobiti za 2016. putem isplate dividende u bruto visini od 894,2 miliona dinara donela je Skupština akcionara najveće nacionalne osiguravajuće kuće.
Pravo na dividendu imaju akcionari koji su na dan 17. april 2017. godine bili upisani u Centralni registar kao zakoniti imaoci akcija Kompanije. Republici Srbiji, kao najvećem pojedinačnom akcionaru, dividenda je uplaćena na račun budžeta u iznosu od 405,08 miliona dinara, dok je ostalim akcionarima dividenda uplaćena preko Centralnog registra.


"Koncesionar za Aerodrom znaće se na jesen"
Ministarka Zorana Mihajlović najavila je da će se na jesen znati ko će biti koncesionar aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

Kako je rekla, ugovorima bi trebalo da se zaokruži do marta 2018.

"Koncesija je u toku i ne mogu sada da govorim o svim detaljima. Očekujem na jesen da se taj posao završi. Vode se i sada razgovori, treba da dobijemo obavezujuće ponude i da se to korak po korak pogleda", rekla je Mihajlović novinarima.

Ona je napomenula da se sve radi pažljivo jer je cilj dugoročni razvoj aerodroma, a, kako je navela, koncesija nije prodaja već način da uložimo još više.

"Ne može se (bez koncesije) obezbediti tako puno novca za razvoj aerodroma u narednih 20 ili 30 godina, a sve analize svetskih kuća kažu da beogradski aerodrom ima mogućnost za dugoročni rast", ocenila je Mihajlović.

Na opasku novinara da je premijerka rekla da je kraj te transakcije u martu, Mihajlović kaže da tek treba da dobijemo obavezujuće ponude i da uslede razgovori o ugovoru.

Krajnji rok jeste mart, potvrdila je, što podrazumeva da sve u vezi s koncesijom administrativno i papirološki zaokruži, ali "mi ćemo na jesen već znati ko je koncesionar i razgovaraćemo o potpisivanju ugovora".

Rok za donošenje odluke o ponuđačima koji su se kvalifikovali za slanje obavezujućih ponuda za koncesiju za aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je bio produžen do 21. jun. Rok je produžen za 21 dan od dana isteka roka za predaju neobavezujućih ponuda.

Za podnošenje obavezujućih ponuda rok ostaje nepromenjen i iznosi 75 dana od dana objavljivanja ponuđača koji su se kvalifikovali za učešće u drugoj fazi postupka davanja koncesije za beogradski aerodrom.

Trajanje ostalih rokova javnog poziva za davanje koncesija za Aerodrom Nikola Tesla u trajanju od 25 godina,a koji je objavljen 10. februara 2017. ostaju nepromenjeni. Na pretkvalifikacioni konkurs za Aerodrom "Nikola Tesla", prema ranijim podacima, javilo se 27 zainteresovanih kompanija.


„Dunav osiguranje“ isplatilo dividendu akcionarima
„Dunav osiguranje“ danas je isplatilo dividendu akcionarima po osnovu dobiti utvrđene u godišnjim finansijskim izveštajima Kompanije za 2016. godinu. Odluku o raspodeli dobiti za 2016. putem isplate dividende u bruto visini od 894,2 miliona dinara donela je Skupština akcionara najveće nacionalne osiguravajuće kuće.
Kompanija Dunav osiguranje - sedište u Makedonskoj 4 u Beogradu
Foto: Promo / RAS Srbija Kompanija Dunav osiguranje - sedište u Makedonskoj 4 u Beogradu
[pin on pinterest] [share it]

Pravo na dividendu imaju akcionari koji su na dan 17. april 2017. godine bili upisani u Centralni registar kao zakoniti imaoci akcija Kompanije. Republici Srbiji, kao najvećem pojedinačnom akcionaru, dividenda je uplaćena na račun budžeta u iznosu od 405,08 miliona dinara, dok je ostalim akcionarima dividenda uplaćena preko Centralnog registra.


Terminal 2B opens in Belgrade Airport – Ten new check-in counters available
Deputy Prime Minister and Minister of Construction, Transport and Infrastructure Zorana Mihajlovic put Terminal 2B into operation today at the Belgrade Nikola Tesla Airport and took a tour of the works on Terminal 1.

Terminal 2B has a total of 10 check-in counters, whereas Terminal 1 will have 18 and will be completed by the end of the month.

The value of works on both terminals amounts to a billion dinars, and their completion will increase the capacities by two million passengers, that is, from the 5.5 million expected in 2017 to 7.5 million.

Mihajlovic said that the opening of Terminal 2B and the reconstruction of Terminal 1 at the Belgrade Nikola Tesla Airport will enhance the appearance of the airport, but also accelerate its activities.

– This will make the operations at the Airport quicker, but the investment in the transport infrastructure is even more important – Mihajlovic said and added that "the total value of the investments in the transport infrastructure is close to 16 billion".

Mihajlovic said that the Nikola Tesla Airport had the quickest growth compared to all the others in the region and that it was capable of taking in 7.5 million people, which, as she said, is "two million more than is the case at the moment".

She pointed out that she expected the number to grow and reach up to 17-18 million passengers in the future.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta