Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rok za plaćanje treće rate poreza na imovinu 14. avgust
Rok za uplatu treće rate godišnjeg poreza na imovinu za 2017. godinu, za fizicka i pravna lica i preduzetnike je 14. avgust

BEOGRAD - Rok za uplatu treće rate godišnjeg poreza na imovinu za 2017. godinu, za fizicka i pravna lica i preduzetnike je 14. avgust, saopštio je danas Sekretarijat za javne prihode.

Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza, poreski obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju.

Za sve informacije, obveznici se mogu obratiti nadležnim opštinskim odeljenjima Sekretarijata za javne prihode, koja primaju stranke svakog radnog dana od 8 do 14 sati, osim srede, kada rade sa strankama od 8 do 18.30.


Kinezi napadaju Nemačku, kupili aerodrom Frankfurt
Kineski konglomerat HNA potvrdio je da je dogovorio kupovinu većinskog udela u aerodromu Frankfurt-han za 15 miliona evra.
Transakcija obuhvata kupovinu 82,5 odsto akcija aerodroma

Ova kupovina odagnava strahove da je nedavno usvojena stroža regulativa o ulaznim investicijama u Nemačku i izlaznim investicijama u Kinu uticala na međunarodna spajanja i akvizicije Kine.

U aprilu je regionalna skupština nemačkog Rineland-Palatinata podržava planove za prodaju javnih dobara. Ministar unutrašnjih poslova države Roger Leventz izrazio je uverenje da je HNA u ovom trenutku "dobar partner".

Aerodrom Frankfurt-han udaljen je 120 kilometara od Frankfurta. Aerodrom je zvanično promenio ime od Han u Frankfurt-Han, kada je loukoster Rajaner počeo odatle da leti. Do 2009. godine bili su u vlasništvu Fraporta. U 2016. Su opslužili 2,6 miliona putnika.


Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u julu
Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula iznosile 9.948,0 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 203 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Bruto devizne rezerve u julu su povećane za 277,7 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 8.279,0 miliona evra, što je za 302,0 miliona evra više nego na kraju juna.

Devizne rezerve NBS su u julu u najvećoj meri povećane po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 220,0 miliona evra), koje su znatno premašile odlive po osnovu promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu, smanjenja izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, servisiranja stare devizne štednje i po osnovu ostalih odliva (ukupni odlivi u iznosu od 150,3 miliona evra). Na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu kreditne aktivnosti države i neto prodaje deviznih hartija od vrednosti u iznosu od 98,5 miliona evra, kao i prilivi po osnovu donacija, kamata i drugim osnovima (u ukupnom iznosu od 109,5 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 669,3 miliona evra i bio je za 155,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.119,9 miliona evra.
U julu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,4%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 165 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih kratkoročnih oscilacija kursa.

Kabinet guvernera


Mesečna inflacija u julu minus 0,4 odsto, godiššnja 3,2 odsto
Inflacija u Srbiji je u julu 2017. pala u odnosu na prethodni mesec za 0,4 odsto, dok je na godišnjem nivou iznosila 3,2 procenta, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene su u julu u odnosu na decembar 2016. godine povećane 2,5 posto.

Pad cena je u odnosu na jun zabeležen kod hrane i bezalkoholna pića za 2,0 odsto, odeće i obuće za 1,1 odsto, transporta za 0,9, i kod restorana i hotela i obrazovanje za po 0,2 procenta.

U julu su takođe pojeftinili stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i komunikacije za po 0,1 posto.

Istovremeno, poskupeli su rekreacija i kultura za 3,5 odsto i alkoholna pića i duvan za 2,8 procenata. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.


FX Reserves and IFEM Movements in July
NBS FX reserves stood at EUR 9,948.0 mn at end-July, covering 203% of money supply (M1) or six months’ worth of the country"s imports of goods and services (twice the level prescribed by the standard on adequate level of coverage of imports of goods and services by FX reserves). In July, gross FX reserves rose by EUR 277.7 mn compared to end-June.

Net FX reserves (total reserves less banks" FX balances on account of required reserves and other requirements) came at EUR 8,279.0 mn at end-July, up by EUR 302.0 mn from end-June.
In July NBS FX reserves increased mostly as a result of NBS FX purchase interventions in the IFEM (inflow of EUR 220.0 mn), exceeding significantly outflows arising from the change in cross-currency movements in the international financial market, decreased FX required reserves allocations of banks, servicing of citizens" frozen foreign currency savings and outflows on other grounds (totalling EUR 150.3 mn). The increase in FX reserves was recorded also on account of net inflows with respect to government lending activity and net sale of FX securities in the amount of EUR 98.5 mn, as well as inflows on the grounds of donations, interest, and other inflows (EUR 109.5 mn).

Trading volumes in the IFEM amounted to EUR 669.3 mn in July, up by EUR 155.9 mn from the month before. In the first seven months of 2017, interbank trading volumes reached EUR 3,119.9 mn.
In July, the dinar appreciated against the euro by 0.4% in nominal terms, and the NBS intervened in the IFEM by purchasing EUR 165 mn in order to ease excessive short-term volatility of the exchange rate.


Governor"s Office


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta