Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Isplata dividendi aerodroma "Nikola Tesla" 11. septembra
Drugi deo dividende iz prošlogodišnje dobiti beogradskog Aerodroma Nikola Tesla biće isplaćen 11. septembra

BEOGRAD - Drugi deo dividende iz prošlogodišnje dobiti beogradskog Aerodroma Nikola Tesla biće isplaćen 11. septembra.

Akcionarima će pripasti bruto iznos od 14,68 dinara po akciji (ukupno 503,4 miliona dinara), a kao dan dividende je određen 31. decembar prošle godine, piše portal eKapija.

U junu je akcionarima već isplaćena međudividenda od 41,29 dinara po akciji, te će akcionari iz prošlogodišnje dobiti ukupno primiti oko 56 dinara po akciji.

Na poslednjoj ceni od 1.326 dinara dividendni prinos ove hartije iznosi 4,22 odsto.


Sberbanka pokušava da preuzme Ideu u Srbiji
Rusi pokrenuli postupak pred Privrednim sudom u Beogradu za naplatu Konzumovih dugova preuzimanjem vlasništva u ovom lancu supermarketa * Pored Idee, Sberbank traži i Mivelu, fabriku mineralne vode

Naime, Sberbanka Zagreb, deo Sberbank grupe koja navodno potražuje od Agrokora 1,1 milijardu evra kredita, podnela je pred Privrednim sudom u Beogradu zahtev za izvršenje na osnovu verodostojne isprave.

Sberbanka faktički želi da preuzme vlasništvo nad Mivelom od Jamnice, na ime kredita od 34,5 miliona evra datog Agrokoru za koji je Jamnica dala garanciju. Takođe i Sberbanka LJubljana podnela je isti zahtev pred Privrednim sudovima u Beogradu i LJubljani zbog kredita od 3,3 miliona evra, saopštila je juče Jamnica posredstvom Zagrebačke berze.

Takođe su slovenačka i hrvatska Sberbanka pokrenule iste postupke protiv Konzuma kako bi se naplatili preuzimanjem njegovog vlasništva u maloprodajnom lancu Idea. Prema mesečnom izveštaju vanredne uprave Agrokora za period od 11. jula do 10. avgusta slovenački sud je doneo izvršno rešenje, ali je nakon žalbe i pošto je u međuvremenu postupak vanredne uprave - odnosno zakon poznatiji kao Leks Agrokor - priznat u Sloveniji, izvršni postupci su automatski prekinuti. Zanimljivo je da je pored Sberbanke i Republika Slovenija podnela prigovor na priznavanje postupka vanredne uprave nad Agrokorom.

Kako se navodi, uprava Agrokora je podnela zahtev za priznavanjem postupka vanredne uprave i u Srbiji, kako bi se zaštitila od naplate potraživanja od strane Sberbanke.

Ne samo da su pokrenuti postupci za naplatu potraživanja, nego je Sberbanka zatražila i privremene mere zabrane otuđenja i opterećenja udela Agrokorovih firmi u Miveli i Idei.

U međuvremenu su pokrenuti postupci za naplatu po osnovu menica i kredita i pred sudovima u Crnoj Gori, a tri arbitražna postupka su pokrenuta u Londonu.

Ko će se dočepati svojih potraživanja i u kojoj meri veliko je pitanje posebno nakon prošlogodišnjeg gubitka Agrokora od oko dve milijarde evra. U prvih šest meseci ove godine trgovački deo Agrokora je zabeležio prihode od oko milijardu evra, ali i negativni operativni rezultat (EBITDA) od oko 32 miliona evra.

Prehrambeni deo firme mnogo bolje funkcioniše pa je uz ostvareni prihod od pola milijarde evra i pozitivnu EBITDA (zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) od 70 miliona evra. Pozitivno je radio i poljoprivredni deo sa prihodima od oko 200 miliona evra i EBITDA od oko 20 miliona evra. Treba istaći da se u izveštaju uprave Agrokora barata nerevidiranim, pa tako i nepouzdanim podacima. Uprava Agrokora isitče da je slabija profitabilnost u prva dva kvartala posledica sezone, kao i da će to izgledati sve mnogo bolje nakon turističke sezone. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je čak izrazio očekivanje da bi Konzum mogao biti na nuli na kraju ove godine, mada ostaje pitanje u kojoj meri ta izjava služi za smirivanje javnosti, a koliko je operativni podatak.
Inače ukupan dug Agrokora iznosi 5,44 milijardi evra, od čega je više od polovine prema bankama.

Todorić tuži Hrvatsku?

Da zabava bude potpuna, u hrvatskim medijima se pojavila informacija da Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, planira da tuži hrvatsku vladu zbog Leks Agrokora, kojim mu je oduzeta kontrola nad kompanijom. On bi navodno podneo tužbu u Holandiji, gde je stacionirana firma Agrokor investments BV, koja je suvlasnik sa 18,53 odsto hrvatskog Agrokora. Navodno Todorić će tužiti vladu zbog velike štete koju je pretrpeo donošenjem ovog zakona zato što mu je oduzeto barem godinu dana u toku kojih bi mogao da upravlja preduzećem i izađe iz krize, a tvrdi da je imao i kupce za Agrokor."


Novi vlasnik imovine pančevačke staklare kompanija Promist iz Novog Sada
Novosadska kompanija Promist novi je vlasnik imovine Industrije stakla Pančevo u stečaju, prenosi 013info.

Pred državnom Agencijom za licencenciranje stečajnih upravnika Promist je imovinu Staklare kupio za oko 416,9 miliona dinara, što je bila i početna cena na tenderu održanom 7. avgusta 2017.

Ovom prilikom prodat je Kompleks fabrike stečajnog dužnika Industrija stakla Pančevo u stečaju, koji se sastoji od 171 objekta ukupne površine oko 114,2 hiljade m2. Prodata je i oprema koju čine mašine, peći, linije za proizvodnju i druga oprema i pokretna imovina. U kupljenom paketu su i zalihe raznih vrsta stakala.

Vlasnik i direktor Promista je Nebojša Petrić. Ova proizvodno prometna firma bavi se prodajom veštačkog đubriva, iz uvoza i domaće proizvodnje, kao i logistikom i nekretninama, piše 013info.


Obaveštenje o isplati dividende - NIS a.d., Novi Sad
Obaveštenje o isplati dividende - NIS a.d., Novi Sad

DOKUMENT


Notice of dividend paymen - NIS a.d., Novi Sad
Ntotice of dividend paymen - NIS a.d., Novi Sad

DOCUMENT


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta