Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Turski privrednici hoće greenfield i brownfield investicije


Postoji veliki broj potencijalnih turskih privrednika koji su zainteresovani za ulaganje u greenfield i brownfield investicije u Srbiji, ali je neophodno redefinisati ukupne ekonomske odnose sa Turskom, izjavio je predsednik Tursko-srpskog poslovnog saveta Aleksandar Međedović.

Na poljoprivrednom Forumu Srbija-Turska u Beogradu, Međedović je rekao da Srbija ima ogromne šanse za izvoz na treća tržišta, a da su Turci zainteresovani za otvaranje pogona u našoj zemlji u oblastima tekstilne, građevinske i autoindustrije.

- Postoje velike šanse za izvoz naših proizvoda, a Turska znači izlaz na treća tržišta. Turski privrednici iz tekstilne, građevinske i auto industrije su zainteresovani da otvore pogone u Srbiji - rekao je Međedović.

On je objasnio i da je sporazum SSP sa Turskom dosta restriktivan, te da je potrebno iznaći način kako da se ekonomski odnosi dve zemlje dodatno unaprede.

Prema njegovim rečima, razlozi za spoljnotrgovinski deficit sa Turskom su, između ostalog, što srpski privrednici očekuju da brzo ostvare profit i nemaju iskustva u izvozu, pogotovo u Tursku.

S druge strane, kaže, Turski investitori ne poznaju zemlje Balkana i uslove za poslovanje u ovom regionu.

Potpredsednik Privredne komore Srbije i vlasnik fabrike "Sirogojno" Rade Ljubojević, navodi da zahvaljujući pojačanoj saradnji sa Turskom, moguće je trgovinsku razmenu dve zemlje sa sadašnjih 847 miliona evra podići na milijardu.

- Cilj je da se deficit poravna i da se ako je moguće uđe i u suficit - rekao je Ljubojević i objasnio da kao što Turska ima voće koje izvozi u Srbiju, i naša zemlja ima određene voćarske kulture koje može da ponudi turskom tržištu.

On je naveo da je pre svega reč o malinama, suvim šljivama, ali i drugim voćnim vrstama koje nedostaju na istočnim tržištima, a Srbija ih proizvodi.


Narodna banka nije dala saglasnost Napred razvoju da kupi Energoprojekt garant
Narodna banka Srbije (NBS) nije dala saglasnost preduzeću Napred razvoj u vlasništvu Dobroslava Bojovića da preuzme zavisno Energoprojektovo preduzeće Garant jer zahtev nije podnet u roku, rečeno je danas Beti u Energoprojektu.

NBS je naložila Napred razvoju da u roku od tri meseca proda osiguravajuće društvo Garant, jer pre nego što je podneo ponudu za preuzimanje holdinga i tog osiguravajućeg društva nije obezbedio saglasnost NBS.

Bojović je u Garantu stekao posredno kvalifikovano učešće po osnovu većinskog vlasništva u Energoprojekt holdingu.

Vlasništvo u Energoprojket garantu će, kako je obrazložila NBS, morati da bude prepušteno nekom drugom licu koje prethodno dobije saglasnost NBS.

Bojović je danas Beti rekao da će postupiti po rešenju NBS i da će prodati Garant.

Generalni direktor Energoprojekt holdinga Vladimir Milovanović rekao je da ta kompanija zbog predugog trajanja postupka preuzimanja trpi ogromnu štetu jer investitori odustaju od ugovora.

"Gubimo ugovore jer je Komisija za hartije od vrednosti omogućila da postupak preuzimanja Energoprojekta traje pet meseci. U februaru ove godine smo upozorili da je Bojović bio dužan da 31. januara ove godine podnese ponudu za preuzimanje holdinga jer je kupujući akcije sa povezanim licima postao vlasnik preko 25 odsto Energoprojekta", rekao je Milovanović.

Dodao je da je ponuda za preuzimanje Energoprojket holdinga i zavisnih društava morala da bude podneta istovremeno, a pre toga su Napred razvoj i povezane firme morali da obezbedi saglasnost NBS za preuzimanje Garanta.

Bojović je prema njegovim rečima prekoračio rok za ponudu koja je morala biti jedinstvena a zatim je počeo da daje pojedinačne ponude za zavisna preduzeća, pa je sutra poslednji rok za ponude za preuzimanje zavisnih firmi Energoproketa, Industrije i Opreme.

"Misim da Komisija za hartije od vrednosti treba da sankcioniše Napred razvoj uskraćivanjem prava glasa u Energoprojekt holdingu", rekao je Milovanović.

Direktor Jorgić brokera Branislav Jorgić rekao je za Betu da Napred razvoj nema drugog izbora nego da proda Garant.

"Ako Napred razvoj odbije da proda Garant oduzeće mu se pravo upravljanja u tom osiguravajućem društvu i tada se stvari još više komplikuju", rekao je Jorgić.

Dodao je da Bojović od prodaje nema neposrednu korist jer će taj novac biti uplaćen na račun holdinga.

Komisija za hartije od vrednosti odbila je juče ponudu Napred razvoja za preuzimanje preostalih 57.839 akcija ili 13,69 odsto zavisnog Energoprojektovog preduzeća Entel jer kako je navela elaborat o proceni fer vrednosti akcija tog preduzeća nije uradjen prema propisima, ali će Napred razvoj moći da popravi procenu.

Na pitanje Bete koliki je rok za popravku elaborata o proceni fer vrednosti Komisija nije odgovorila.

Bojović i povezane firme nedavno su preuzeli većinsko vlasništvo u Enegoprojekt holdingu i bili su obavezni da daju ponudu i zavisnih preduzeća Energoprojekta, Entel, Garant, Industrija i Oprema.
 


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta