Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Najveći svetski fond kreće u globalni šoping
Norveški državni penzijski fond, najveći takav fond na svetu s 970 milijardi dolara imovine, sprema se u globalnu kupovinu.

Fond je dobio nalog države da imovinu uloženu u deonice poveća sa 60 na 70 odsto uprkos činjenici da su svetska tržišta akcija u usponu osmu godinu zaredom. Najava globalnog šopinga motivisana je povećanjem prinosa budućim generacijama Norvežana jednom kad se iscrpe tamošnje zalihe nafte.

"Ne gledamo da je tržište precenjeno ili potcenjeno, jesu li obveznice i akcije skupe ili jeftine", rekao je Blumbergu zamenik predsednika Uprave Trond Grande. Pri tome će, dodaje, kratkoročni izgledi o rastućim rizicima igrati malu ulogu.

Odluka o ulaganju u akcije doneta je na "strateškom nivou", odnosno na dugoročnim očekivanim povratima zbog kojih bi fond bio spreman preuzeti rizike. Norveški penzijski fond udvostručio je vrednost u poslednjih pet godina i kontinuirano povećava rizičnost portfelja.

Prinosi u drugom kvartalu iznosio je rekordnih 202 milijarde kruna, odnosno 26 milijardi dolara, nakon 499 milijardi kuna u prva tri meseca ove godine. Prema internetskoj stranici, u portfelju fonda nalazi se 1,3 odsto svih globalnih kompanija u 77 zemalja, a ulagačka strategija svodi se na praćenje indeksa, uz ponešto aktivnog upravljanja portfeljem.

Sve više fond se širi na tržišta u nastajanju, a dozvola za veći ulazak u deonice tražena je nakon što je država prošle godine po prvi put počela povlačiti deo novca zbog pada cena nafte.

Postojeća struktura portfelja podeljena je na deonice koje čine 65,1 odsto imovine, 32,4 odsto na obveznice, a 2,5 procenata uloženo je u nekretnine. Novi mandat traži da 70 odsto bude uložen u deonice, 30 odsto u obveznice, a sedam procenata u nekretnine koje će ubuduće biti odvojene od glavnog portfelja.


Moguća saradnja modričkog preduzeća FAM-JM i Industrije traktora Beograd - Cilj izlazak na treća trž
Preduzeće FAM-ЈM će, ukoliko dođe do poslovne saradnje sa proizvođačima motora i traktora iz Rakovice, godišnje proizvesti 1.000 motora, kaže vlasnik i direktor ovog preduzeća Miroslav Јosipović.

- Očekujemo da će razgovori uspeti i ubrzo početi proizvodnja - dodao je Јosipović.

Konzul u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci Radoslav Ilić posetio je u utorak, 22. avgusta 2017. godine, Modriču, gde je sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem razgovarao o mogućnostima saradnje privrednika iz ove opštine i Srbije.

- Sastanak sa Krekićem organizovan je s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa Srbije i Republike Srpske, u okviru kojeg bi se uspostavila saradnja industrije motora i traktora u Rakovici kod Beograda i privatnog preduzeća FAM-ЈM iz Modriče na pokretanju proizvodnje traktorskih motora - rekao je Ilić.

Predstavljajući gostima mogućnosti preduzeća, Јosipović je rekao da će, nakon aktuenih radova na proširenju pogona, FAM-ЈM godišnje praviti 5.000 motora, od 40 do više od 30.000 konjskih snaga.

Predstavnik Skupštine novoformiranog društva Industrije traktora Beograd Tomislav Gredić, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da je ovo novo pravno lice nastalo nakon stečaja Industrije motora Rakovica IMR i da pokušava da modernizuje proizvodnju za koju traži partnere u Srbiji i Republici Srpskoj.

Gredić je napomenuo da bi se novim traktorima bivši IMR i industrija traktora vratili na tržište Srbije, Republike Srpske, te zemalja u okruženju, dodavši da postoji potencijal i na tržištu u Africi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta