Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ikea donosi "zlatni standard" i pad domaćima 30%
Dolazak kompanije Ikea na srpsko tržište primoraće domaću industriju nameštaja da poveća svoju konkurentnost kako bi ublažila sigurno smanjenje prodaje.

Prema iskustvima okolnih zemalja, smanjenje može dostići u proseku 30 odsto, ocenio je sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja Privredne komore Srbije Ješa Erčić.

"Analize koje su rađene u okolnim zemljama - Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, pokazale su da se dolazak Ikee na njihovo tržište odrazio smanjenjem potrošnje iz domaćih prerađivačkih kapaciteta od 25 do 45 odsto, u zavisnosti od kulture i navika stanovništva", rekao je Erčić agenciji Beta.

On je ocenio da je Ikea proizvođač koji postavlja "zlatni standard" u proizvodnji nameštaja, ali i velika konkurencija pošto je ne samo globalni proizvođač već i trgovac.

"Njen dolazak sigurno će izazvati određene poremećaje kod proizvođača nameštaja od masiva, tapacirang nameštaja i nameštaja od pločastih materijala, ali verujemo da u neku ruku može da podstakne i domaće prerađivačke kapacitete da svoje odluke i aktivnosti poboljšaju", kazao je Erčić.

On je rekao da domaća drvna i industrija nameštaja neće moći same da se izbori s takvom konkurencijom i da zaslužuju pomoć države, jer je to, kako navodi, drugi sektor po suficitu u spoljnotrgovinskoj razmeni s inostranstvom i treći sektor po broju zaposlenih u prerađivačkoj industriji.

"Više od 92 odsto ukupnog kapitala koji se nalazi u tim prerađivačkim kapacitetima je domaći kapital", kazao je Erčić i dodao da samo industrija nameštaja zapošljava više od 15.500 ljudi.

Prema njegovim rečima, država bi trebalo da pomogne u plasmanu nameštaja u zemlje EU ili na treća tržišta preko bilateralnih sporazuma ili kroz podsticaje i uvođenje novih tehnologija koje bi omogućile stvaranje konkurentnih proizvoda koji štede resurse, a cenovno i po kvalitetu su konkurentni.

Erčić je rekao da bi saradnja domaće drvne industrije i Ikee bila odlična, ali za sada nije optimista da će se to desiti u većem obimu u skorije vreme.

"Mislim da je Ikea u poslednjih desetak godina pokušala da kroz standardne procedure obezbedi dobavljače u Srbiji koji bi mogli da uđu u njen sistem, ali za sada je to samo jedna firma Standard furniture iz Ćuprije, koja je ogranak bosanske kompanije", rekao je sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta, industrije nameštaja PKS.


Bojović nije uspeo da smeni direktora Energoprojekta
Dobroslav Bojović, novi većinski vlasnik preduzeća Energoprojekt, na jučerašnjoj sednici Nadzornog odbora nije uspeo po hitnom postupku da smeni aktuelnog direktora Vladimira Milovanovića. Bojović je, inače, već prvog dana nakon zaključenja ponude za preuzimanje našeg najvećeg građevinskog preduzeća zatražio da Nadzorni odbor smeni Milovanovića.

Na sednici Nadzornog odbora bilo je burno, jer je dosadašnji predsednik ovog tela Anđelko Kovačević podneo ostavku. Ipak, on je u svojstvu predsednika zakazao vanrednu Skupštinu akcionara za 1. septembar. Time se oglušio o Bojovićev zahtev koji je tražio da vanredna Skupština akcionara bude sazvana 16. avgusta.

Nakon promene vlasničkog udela, kako se saznaje, Nadzorni odbor više nema legitimitet, što je i razlog zašto hitna smena direktora Vladimira Milovanovića juče nije uspela. Jer, tri člana Nadzornog odbora prodala su svoje akcije Bojoviću i tako su po sili zakona prestali da budu članovi ovog tela. Jedan član je ranije podneo ostavku tako da je Nadzorni odbor praktično nelegitiman, jer ima manje od polovine članova od potrebnih sedam. Po statutu firme ostali članovi dužni su da sazovu sednicu Skupštine radi izbora novih čalanova Nadzornog odbora.

Bojović je, inače, već dostavio i predlog dnevnog reda za Skupštinu akcionara, a to su, kako se i očekivalo, predlozi za smenu i izbor predsednika Skupštine, kao i članova Nadzornog odbora. Za predsednika Skupštine predložio je dve osobe - Dragoljuba Milovanovića i Slavku Ćosić kojima je zajedničko da su radni vek proveli u Energoprojektu. Za članove Nadzornog odbora Bojović je predložio sebe, Miodraga Zečevića, Vitomira Perića, Branislava Ivkovića i Zorana Đerkovića. Za nezavisne članove ovog tela predložio je Nadu Bojović i Marka Milojevića.


Bojovic fails to dismiss Energoprojekt CEO
Dobroslav Bojovic, the new majority owner of Energoprojekt, failed to dismiss the current CEO, Vladimir Milovanovic, in a summary procedure at yesterday"s session of the Supervisory Board. Bojovic required the Supervisory Board to dismiss Milovanovic immediately after the completion of the takeover bid for the biggest construction company in Serbia.

The session proved to be turbulent, as the former chairman of this body, Andjelko Kovacevic, submitted his resignation. Nevertheless, he scheduled an extraordinary GM for September 1 in the capacity of a chairman. He thereby ignored Bojovic"s request to have the extraordinary GM scheduled for August 16.

According to the findings, following the shift in the ownership distribution, the Supervisory Board no longer has the legitimacy, which is the reason why yesterday"s attempt to dismiss Milovanovic failed. More precisely, three members of the Supervisory Board have sold their shares to Bojovic, thereby legally being excluded from the body. One member resigned earlier, and the Supervisory Board is thereby practically illegitimate, as it has fewer than a half of the necessary number of seven members. The company"s statute says that the remaining members are obliged to schedule a GM session for the purpose of electing new Supervisory Board members.

Bojovic has already submitted a proposal for the GM agenda, consisting of, as expected, proposals for the dismissal and the election of the GM chairman, as well as of Supervisory Board members. He proposes two persons for the position of the GM chairman, Dragoljub Milovanovic and Slavka Cosic, both of whom have spent their working lives in Energoprojekt. Bojovic proposes himself, Miodrag Zecevic, Vitomir Peric, Branislav Ivkovic and Zoran Djerkovic for membership in the Supervisory Board. His proposed candidates for independent members of the body are Nada Bojovic and Marko Milojevic.


“Krušik” obara rekord u proizvodnji
Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao fabriku odbrambene industrije u Valjevu i pohvalio njeno poslovanje kao i odnos prema radnicima

VALjEVO – Fabriku “Krušik” posetio sam, jer posluje veoma dobro i zapošljava veliki broj radnika. Kada neko zapošljava skoro 2.700 radnika, koji imaju prosečnu platu od 50.000 dinara i ugovorene poslove, ne treba poseban povod da se u tu fabriku dođe. U ovom slučaju, zadovoljni su svi, i radnici, i država, jer se veliki deo novca sliva u državni budžet.

Ovo je rekao ministar odbrane Aleksandar Vulin, prilikom posete Holding korporaciji “Krušik” u Valjevu. Nakon razgovora sa rukovodstvom i sindikalcima “Krušika”, Vulin je obišao pogon “upaljačnice”.

- Odbrambena industrija Srbije ove godine ugovorila je poslove vredne 754 miliona dolara, što je značajno povećanje, za oko 20 procenata više nego lane – rekao je Vulin.

Direktor “Krušika” Mladen Petković rekao je da fabrika ima obezbeđene poslove do 2019. godine, te da je sa 2.640 radnika na prvom mestu po broju zaposlenih u vojnoj industriji Srbije.

- Od 2014. godine zaposlili smo oko 1.500 novih radnika, da bismo ispoštovali rokove za sve ugovorene poslove – rekao je Petković. - Trenutno, imamo ugovorene poslove vredne 276 miliona dolara i uposlene kapacitete do 2019. godine. “Krušik” će ove godine oboriti istorijski rekord u obimu proizvodnje i izvoza.


Još jedna italijanska kompanija od novembra proizvodi u Zrenjaninu
Italijanska kompanija za proizvodnju izduvnih sistema za automobilsku indistriju GLM Group zakupila je danas proizvodni prostor kompanije Minel u Zrenjaninu i namerava da u prvoj fazi uloži oko 3,5 miliona evra i zaposli 150 ljudi.

Ugovor o zakupu prostora potpisali su Radivoje Poljanac ispred GLM Group i Milorad Smiljanić ispred Minela, u prisustvu gradonačelnika Čedomira Janjića i predstavnika Razvojne agencije Srbije.

Poljanac je rekao da GLM Group zapošljava veliki broj radnika u Italiji i ima proizvodne pogone i u Meksiku, kao i da oko 80 odsto proizvoda isporučuju na tržištu zapadne Evrope.

"Planiramo da ovde u Zrenjaninu investiramo tri do 3,5 miliona evra u mašine, a naš je cilj da počnemo proizvodnju već početkom novembra i u prvoj fazi zaposlimo 150 radnika", rekao je on.

Kako je naveo Poljanac, 5.000 kvadratnih metara prostora zakupljeno je na tri godine, a ugovorom je predvidjen i produžetak.

"Postoji još 2.000 kvadratnih metara koji se u kratkom roku mogu osposobiti i zakupiti za naše potrebe, a naš je cilj da zakupimo ili gradimo 10.000 kvadratnih metara, ali sada nemamo vremena da gradimo, jer nameravamo početak proizvodnje u novembru", dodao je on.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je izrazio zadovoljstvo što se GLM odlučio za investiranje u Srbiji i što je njegov grad još jednom prepoznat kao dobro mesto za investiranje, a posebno jer će biti otvorena nova radna mesta.

Janjić je kazao i da je ovo peta italijanska kompanija koja proizvodi u Zrenjaninu.


Investicioni fond River Styxx Capital kupuje 85% udela u Telenor banci
Telenor banka saopštila je da je postigla sporazum o strateškom partnerstvu sa investicionim fondom River Styxx Capital. Prema ugovoru, River Styxx Capital kupiće 85% udela u Telenor banci, dok će Telenor zadržati 15% vlasništva.

- Ponosni smo što Telenor banka predvodi digitalizaciju bankarskog sektora u Srbiji u poslednje tri godine. Strateško partnerstvo sa River Styxx Capital predstavlja sledeći korak u njenom razvoju, koji će omogućiti da proširimo poslovanje i stvorimo nove pogodnosti za naše korisnike i tržište u celini - kaže Ingeborg Ofsthus, predsednica Upravnog odbora Telenor banke i generalna direktorka Telenora u Srbiji.

Ulaganjem u strateško partnerstvo sa Telenor bankom, River Styxx Capital prvi put ulazi na tržište Srbije i deli viziju Telenora o pružanju lako dostupnih i jednostavnih finansijskih usluga u regionu jugoistočne Evrope.

- Investicija u Telenor banku, osnažena kroz komercijalno i partnerstvo u akcijskom kapitalu sa Telenorom, odlična je prilika za nas da uđemo na atraktivno srpsko tržište. Uvereni smo u dalji razvoj i uspeh Telenor banke, jer će se temeljiti na potrošačkim i finansijskim ekspertizama River Styxx Capitala, Telenorovim kompetencijama u korisničkoj podršci i distribuciji, kao i na jedinstvenom profilu Telenor banke - predvodnice finansijsko-tehnološke inovacije u regionu. Banka će nastaviti da ulaže napore i resurse kako bi zadržala vodeću poziciju kao prva potpuno mobilna onlajn banka u jugoistočnoj Evropi - kaže Elvin Guri, generalni direktor investicionog fonda River Styxx Capital.

Prema rečima Miloša Brusina, predsednika Izvršnog odbora Telenor banke, konstantnim rastom i sa više od 300.000 otvorenih tekućih računa, ta banka promenila je način na koji se obavljaju bankarski poslovi u Srbiji.

- Strateško partnerstvo sa River Styxx Capital podržaće dalje finansiranje i rast našeg poslovanja. U budućnosti, bićemo fokusirani na razvoj novih inovativnih finansijskih usluga i dalji rast baze naših korisnika - kaže Brusin.

Završetak transakcije predmet je formalnih regulatornih odobrenja u Srbiji, dodaje se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta