Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pet kompanija hoće da ulozi pola milijarde dolara u RTB Bor
Od osam kompanija, koliko je iskazalo interesovanje za stratešku saradnju sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor, njih pet je za partnerstvo ponudilo između 500 i 600 miliona dolara, piše Blic.
BEOGRAD - Od osam kompanija, koliko je iskazalo interesovanje za stratešku saradnju sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor, njih pet je za partnerstvo ponudilo između 500 i 600 miliona dolara, piše Blic.

Svih pet kompanija je prethodno uradilo kompletan rudarsko-geološki, tehnološko-metalurški i finansijski presek stanja u RTB, nakon čega su poslali ponude.


Turbomehanika tvrdi da ispunjava uslove tendera za posao u HIP Petrohemiji
Hrvatska kompanija Turbomehanika iz Kutine dobila je 6,2 mil EUR vredne poslove na dva tendera za modernizaciju opreme u fabrici etilena pančevačke HIP Petrohemije, prenosi hrvatski Večernji list.

Prvi posao, vredan 2,5 mil EUR, zamena je regulacije na tri turbolinije na pogonu proizvodnje etilena. Za taj posao prijavili su se zajedno sa General Electric Energy (GEE).

Drugi posao, vredan 3,7 mil EUR, zamena je instrumentacije, a dali su zajedničku ponudu sa GEE, Emersonom i zajednicom domaćih ponuđača.

Na napise iz srpskih medija o navodnim optužbama drugih ponuđača da Turbomehanika ne ispunjava uslove tendera, direktor i vlasnik Turbomehanike Ivan Majstrović kaže da su uradili "sve kako je bilo traženo".

- Odabrani smo, pa se konkurencija žali. Pregovori su bili naporni, trebalo je i snižavati cenu, ali verujem da će sve biti u redu i da se dogodine uključujemo u projekat. Inače, Turbomehanika zapošljava 35 ljudi, lani je imala prihod od 87,5 miliona kuna (oko 11,7 mil EUR), a godinu pre 109 miliona kuna (oko 14,5 mil EUR) i znatnu dobit - navodi Majstrović.


Srpska fabrika stakla iz Paraćina otišla u stečaj
Privredni sud u Kragujevcu je danas otvorio stečaj nad Srpskom fabrikom stakla u Paraćinu, ali ona neće obustaviti proizvodnju već će jedan broj zaposlenih biti angažovan po ugovoru, rekao je agenciji Beta predsednik Privrednog suda i stečajni sudija Branislav Jovović.

On je naveo da je glavni razlog za otvaranje stečaja tog preduzeća neizmirivanje dospelih obaveza u roku od 45 dana.

Staklara je u junu ove godine najpre izbegla stečaj jer je Privredni sud odbio predlog za otvaranje stečajnog postupka zato što mu nisu bili predočeni dokazi kojima bi se potvrdilo da predlagač, čačanska firma Veksilum, zaista ima potraživanje od 47 miliona evra.

Prvobitno rešenje Privrednog suda u Kragujevcu je ukinuto posle žalbe predlagača stečaja Privrednom apelacionom sudu.

"Fabrika stakla zapošljava veliki broj radnika, tu su i njihove porodice. Zbog toga je važno što će ona nastaviti da radi, i biti angažovan jedan broj radnika po ugovoru. Da li će staklara i opstati zavisi od toga da li će poverioci prihvatiti reorganizaciju ili će se ići u prodaju staklare kao pravnog lica u stečaju", objasnio je Jovović.

Staklara u Paraćinu ima 825 radnika, a njen račun je u blokadi od novembra 2016. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta