Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Poznato kojih pet kompanija hoće RTB Bor
Za strateško parterstvo sa RTB Bor zainteresovane su kanadske kompanije Dandi i Mundoro, kineska korporacija Hunan gold China i China power i ruski UGC, piše današnji Blic.

Kanadska kompanija Dandi poznata je ovdašnjoj javnosti jer je 2005. godine dobila koncesiju za istraživanje planine Crni vrh kod Bora. Druga kanadska kompanija zainteresovana za RTB je Mundoro, koja je u okolini Boljevca pronašla začajne resurse zlata i srebra.

Kinezi se zasad ne izjašnjavaju o svojim ponudama, a do sada najkonkretiju ponudu dala je ruska kompanija UGC na čijem je čelu Konstantin Strukov, piše Blic.


Names of five companies interested in RTB Bor revealed
Canadian companies Dandi and Mundoro, Chinese corporation Hunan Gold China and China Power and Russia"s UGC, are the companies interested in strategic partnership with RTB Bor, Blic writes in today"s issue.

Canada"s Dandi is well known to the local public, as it was awarded the concession for explorations on the Crni Vrh mountain near Bor in 2005. The other Canadian company interested in RTB Bor is Mundoro, which has found considerable resources of gold and silver in the Boljevac area.

The Chinese have not discussed their offers so far, and the most concrete offer was given by the Russian company UGC, headed by Konstantin Strukov, Blic reports.


Poverioci ponovo odbili ponudu Batagona - Sledi novi oglas za Fabriku akumulatora Sombor
Odbijena je i četvrta ponuda za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor, jer odbor poverilaca nije prihvatio ponudu Batagona od 6 mil EUR, prenosi SOinfo.

Odluka je bila bez obrazloženja - preneo je stečajni upravnik FAS, Predrag Ljubović, navodeći da je o odluci Odbora izvestio ponuđača.

- Kompanija Batagon je nakon odbijanja uputila dopis u kome su tražili sastanak sa Odborom poverilaca kako bi u direktnim pregovorima pokušali da pronađu rešenje koje bi zadovoljilo obe strane - ispričao je Ljubović.

On je rekao da ne očekuje da će Odbor prihvatiti ovakav način komunikacije, s obzirom na to da ih na to ništa ne obavezuje i da takva mogućnost nije predviđena u pozivu za prodaju.

Stečajni upravnik je preneo da će odgovor Odbora poverilaca, po zahtevu Batagona, sačekati do ponedeljka i u zavisnosti od toga pripremiti naredne korake u procesu prodaje imovine Fabrike akumulatora Sombor. Smatra da bi već narednog petka mogao biti objavljen novi javni poziv.


Napredak Srbije na međunarodnoj listi konkurentnosti ostvaren najviše zahvaljujući povoljnijem makro
Prema najnovijem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2017. godinu, Srbija je popravila svoju konkurentsku poziciju i zauzima 78. mesto u grupi od 137 zemalja. Kao i u prethodnoj godini, najveći napredak je ostvaren u okviru pokazatelja makroekonomskog okruženja (za 31 mesto), čemu u najvećoj meri doprinose niska i stabilna inflacija, smanjenje budžetskog deficita, rast učešća nacionalne štednje u bruto domaćem proizvodu i povoljniji kreditni rejting zemlje. Po ostvarenoj inflaciji Srbija je i u 2017. zadržala 1. poziciju, koju deli sa još 35 zemalja. Najboljim ostvarenjem, prema kriterijumu inflacije, smatra se prosečna godišnja stopa inflacije u intervalu od 0,5 do 2,9 odsto, pri čemu se deflacija smatra podjednako lošom kao i visoka inflacija.

Srbija je ostvarila napredak od 9 mesta u okviru pokazatelja razvijenosti finansijskog tržišta. To je rezultat popravljanja pozicije za 11 mesta kod pokazatelja finansijskog zdravlja banaka, zahvaljujući makroprudencijalnoj politici koju primenjuje Narodna banka Srbije i očuvanoj finansijskoj stabilnosti. Takođe, napredak (za 19 mesta) ostvaren kod pokazatelja zaštite korisnika finansijskih usluga, kao i dostupnosti finansijskih usluga (za 8 mesta), što je rezultat donošenja reformskih zakona u oblasti osiguranja, platnih usluga i zaštite korisnika finansijskih usluga.


Imenovano novo rukovodstvo kompanije Štada
Nadzorni odbor nemačke farmaceutske grupe Štada, vlasnika Hemofarma, imenovao je Klaudija Albrehta za novog predsednika Upravnog odbora, a Marka Kitlija za novog izvršnog direktora finansija u nemačkom koncernu.
BAD VILBEL - Nadzorni odbor nemačke farmaceutske grupe Štada, vlasnika Hemofarma, imenovao je Klaudija Albrehta za novog predsednika Upravnog odbora, a Marka Kitlija za novog izvršnog direktora finansija u nemačkom koncernu.

Albreht će na poziciji predsednika UO zameniti Engelberta Kostera Tjenka Vilinka koji je od 4. jula obavljao funkciju privremenog predsednika, a Kitli će poziciju finansijskog direktora odmah preuzeti od Bernarda Dojtmana.


Serbia Climbs on Global Competitiveness List Mainly Owing to Improved Macroeconomic Environment
According to the World Economic Forum"s latest Global Competitiveness Report 2017–2018, Serbia has improved its position and is now ranked 78th of the 137 countries. Just like a year ago, the biggest progress has been made in terms of macroeconomic indicators (by 31 positions), largely due to low and stable inflation, lower budget deficit, increased share of national savings in GDP and the country"s improved credit rating. In terms of inflation, Serbia retained its top-ranked position in 2017, which it shares with 35 other countries. Under the inflation criterion, the best result is the average annual inflation of 0.5–2.9%, while deflation and high inflation are considered equally detrimental.

Owing to the NBS"s macroprudential policy and preserved financial stability, Serbia climbed 11 positions in terms of soundness of banks, thereby improving its ranking relative to financial market development indicators by nine positions. Also, Serbia has made progress (by 19 positions) in terms of the indicator of the protection of financial services consumers and the availability of financial services (by eight positions), as a result of the adoption of reform laws in the area of insurance, payment services and protection of financial services consumers.
Governor"s Office


Tatra preuzima imovinu 14. oktobra za 485 miliona dinara - Poverioci kruševačke kompanije prihvatili
Češka Tatra ušla je u kruševački 14. oktobar. Odbor poverilaca je dao saglasnost za prodaju imovine kruševačke fabrike kompaniji SCMG - 14. oktobar Beograd, koja je u junu jedina dala ponudu za kupovinu ovog nekadašnjeg kruševačkog giganta. SCMG je ćerka firma Czechoslovak group, češke kompanije koja u vlasništvu ima i velike firme kao što su Tatra kamioni, Tatra vojna vozila, Avia, Dako...

Pošto je njihova ponuda od 485.031.896 dinara bila deset puta manja od procenjene vrednosti kapitala tog preduzeća, po propisima koji regulišu stečaj, bilo je neophodno da se oglasi i Odbor poverilaca. Oni su dali zeleno svetlo najkrupnijem biznismenu u vojnoj industriji u Češkoj i Slovačkoj, Jaroslavu Strnadu, da postane vlasnik kruševačkog preduzeća.

Firma SCMG - 14. oktobar je u Agenciji za privredne registre upisana u martu prošle godine uz novčani ulog od osam miliona dinara.

I ranije je bilo poznato da je češka korporacija zainteresovana za kruševačku fabriku. O tome je govorio i Bratislav Gašić, bivši gradonačelnik Kruševca, a sada direktor BIA. On je navodio da Tatra želi samo pogone u Kruševcu, ali ne i one u Varvarinu, Brusu i Ražnju.

Preduzeće 14. oktobar je opterećeno dugovima od 13,6 milijardi dinara, od čega je samo dug za zaostale plate milijardu dinara. Proizvodilo je tešku mehanizaciju, bagere i traktore guseničare, ali i delove za tenkove. Nekadašnji gigant zapošljavao je više od 8.000 ljudi, a danas ima tek 160 radnika.

Milenko Mihajlović, predsednik Veća saveza samostalnih sindikata Srbije za grad Kruševac, smatra da je davanje saglasnosti češkoj firmi dobar potez, jer se, kako tvrdi, time statusno rešava problem jednog kruševačkog giganta.

- Mislim da bi veći broj radnika od Nove godine trebalo da se vrati na posao. To je veoma važno za Kruševac, jer će ljudi početi da rade i da ponovo zarađuju. Nekima je firma ostala dužna više od 20 plata. Pitanje je da li će i koliko novca preostati za njihovu isplatu. Ne verujem da će biti dovoljno para, s obzirom na to da ima mnogo hipotekarnih poverilaca - kaže Mihajlović.

Kupac iz petog pokušaja

Kompanija 14. oktobar je u stečaju od januara 2016. Do sada su bile objavljene četiri neuspele prodaje, a tek u petom pokušaju se kao jedini ponuđač pojavila češka kompanija.

U oglasu je navedeno da je procenjena vrednost imovine ponuđene na prodaju 4,85 milijardi dinara.


NBS: Domaći propisi štite srpske kompanije u sastavu Agrokora
Povodom pisanja pojedinih medija da su kompanije iz Srbije koje su u vlasništvu grupe Agrokor ipak ugrožene zbog nedavnih odluka sudova, Narodna banka Srbije saopštila je da suprotno iznetim tvrdnjama, pomenutim odlukama sudova nije omogućena primena Lex Agrokora na kompanije Agrokora koje posluju u Srbiji, što znači da udeli u tim kompanijama ne mogu biti sredstvo obezbeđenja za kredite Agrokora.

Narodna banka Srbije ukazuje da sud po službenoj dužnosti pazi na imperativne odredbe Zakona o deviznom poslovanju prilikom ocene zakonitosti pojedinih ugovornih odredaba o jemstvu, odnosno drugim sredstvima obezbeđenja koja su eventualno data od strane rezidenata, u ovom slučaju srpskih kompanija po kreditnom poslu između dva nerezident, navedeno je u saopštenju NBS.


Prekinut silazni trend Belexa
 
Domaće tržište akcija prekinulo je danas četvorodnevni silazni trend, a ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 228,9 miliona dinara (1,9 miliona evra).

BEOGRAD - Domaće tržište akcija prekinulo je danas četvorodnevni silazni trend, a ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao je 228,9 miliona dinara (1,9 miliona evra).

Indeks Belex15 je ojačao za 0,2 odsto na 723,1 poena, a indeks BELEXlajn za 0,07 odsto na 1.604,15 poena.
 
 


Oglasena prodaja Jagodinske pivare
Agencija za licenciranje stecajnih upravnika oglasila je prodaju Jagodinske pivare, na osnovu rešenja o bankrotstvu koje je doneo Privredni sud u Kragujevcu.
BEOGRAD - Agencija za licenciranje stecajnih upravnika oglasila je prodaju Jagodinske pivare, na osnovu rešenja o bankrotstvu koje je doneo Privredni sud u Kragujevcu.

Početna cena je 355,5 miliona dinara, preneo je RTS.

U imovinu stecajnog dužnika spadaju poslovni kompleks u Jagodini, odnosno 41 objekat u krugu fabrike, poslovno-skladišni objekti na izdvojenim lokacijama u Nišu, Kruševcu i Požarevcu, oprema Pivare, i potraživanja.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta