Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Transavia udvostručuje broj letova od Amsterdama do Beograda
Aviokompanija Transavia povećaće broj letova od Amsterdama do Beograda sa tri na šest sredinom zimske sezone, piše portal Aviatica.

Tokom februara 2018. planirano je uvođenje tri dodatna leta nedeljno. Transavia trenutno leti između Amsterdama i Beograda utorkom, četvrtkom i nedeljom, a prema nezvaničnim saznanjima portala Aviatica novi letovi su planirani za ponedeljak, sredu i petak.

Ovu informaciju potrvrdila je tom portalu i sama Transavia, rekavši da će od zimskog reda letenja broj letova do Beograda biti dupliran, kao i da će svi detalji o promenama u zimskom redu letenja biti objavljeni zvanično 20. septembra.

Transavia je low-cost ćerka kompanija Air France-KLM grupe sa bazom na aerodromu u Amsterdamu. Beograd je od početka aprila ove godine uvršten u mrežu destinacija ove kompanije, a zbog velike potražnje sada će biti dupliran broj letova. Na liniji do Beograda, Transavia leti avionom Boeing 737-700 sa 149 putničkih mesta u jednoj klasi.

Kako nezvanično saznaje Aviatica, letovi ove aviokompanije od i do Beograda beleže odlična punjenja. Dolaskom Transavije u Beograd, Air Serbia i Wizz Air su dobili konkurenciju na traženom holandskom tržištu.

Očekivano je da će dodatni letovi uticati i na dalji pad cena aviokarata prema Holandiji. Air Serbia leti dva puta dnevno do Amsterdama i u velikoj meri prevozi putnike koji preko ovog grada dalje nastavljaju putovanje u interkontinentalnom saobraćaju letovima KLM-a ili Delte. Wizz Air, sa druge strane leti do Ajndhovena od dva do četiri puta nedeljno u zavisnosti od sezone i prevozi direktne putnike kojima je Holandija krajnja destinacija, prenosi Aviatica.


Transavia to double number of flights from Amsterdam to Belgrade
Transavia will increase the number of flights from Amsterdam to Belgrade from three to six in the middle of the winter season, the Aviatica portal reports.

The introduction of three additional flights a week is planned for February 2018. Transavia currently flies between Amsterdam and Belgrade on Tuesdays, Thursdays and Sundays, and Aviatica"s unofficial findings say that the new flights are planned for Mondays, Wednesdays and Fridays.

The information was confirmed to the portal by Transavia itself. They said that, during the winter regime, the number of flights to Belgrade would double and that all the details about the changes in the winter schedule would be published officially on September 20.

Transavia is a low-cost daughter company of the Air France-KLM Group with the base at the Amsterdam Airport. Belgrade was included in the company"s destination network in early April 2017, and the great demand has now led to an increase in the number of flights. Transavia uses a Boeing 737-700 with 149 passenger seats in one class for its flights to Belgrade.

As Aviatica learns unofficially, the capacities of the airline"s flights to and from Belgrade are well filled. With Transavia"s arrival to Belgrade, Air Serbia and Wizz Air have gotten a new rival in the popular Dutch market.

The new flights are expected to lead to a further drop in the price of tickets to Holland. Air Serbia flies twice a day to Amsterdam and primarily transports the travelers who use the city as a stop on their way to intercontinental flights of KLM or Delta. Wizz Air, on the other hand, flies to Eindhoven two to four times a week, depending on the season, transporting the travelers for whom Holland is the end destination, Aviatica reports.


RTB "Bor" otvara novi rudnik bakra i zlata
Rudarsko-topioničarski basen "Bor" započeće uskoro pripreme za otvaranje rudnika bakra i zlata "Cerovo 2", a početak tih radova biće finansiran iz državnog budžeta – potvrđeno je "Blicu" u Vladi Srbije.
- Namera je da počnemo sa eksploatacijom rudnika "Cerovo 2", jer bi na taj način smanjili zavisnost od uvoza koncentrata bakra za borsku topionicu, ali bi i domaćom rudom popunili rad tog metalurškog ppostrojenja – kaže sagovornik iz Vlade Srbije.

– Na ruku nam ide cena bakra, koja sada iznosi oko 6.500, a prognoze govore da će nastaviti da raste i ustaliti se na 7.500 dolara po toni. A, pre samo godinu dana, cena bakra bila je 4.300 dolara po toni.

Po preliminarnim studijama, za aktiviranje "Cerova 2" neophodno je oko 120 miliona evra, ali će država finasirati deo te sume, neophodan za početak eksploatacije. Menadžment RTB-a ima zadatak da Vladi Srbije prezentuje najpovoljniji model ulaganja u budući rudokop.

- Vek trajanja "Cerova 2" je predviđen na 20 godina. Ali, za to vreme odatle je moguće dobiti blizu 20 tona zlata, 400 hiljada tona bakra i oko 120 tona srebra – navodi naš sagovornik.

Uz sve to, eksploatacijom "Cerova 2", stekli bi se uslovi da se rudnik proširi ka najvećem ležitu bakra koje RTB ima koje se naziva "Cerovo primarno", za čije je aktiviranje potrebno investirati oko 350 miliona evra.

- Ako pokrenemo "Cerovo 2", uz sve pobrojane efekte, nije zanemarljivo ni to što bi tako podigli i vrednost samog RTB-a i na taj način, prilikom pregovora o privatizaciji ili strateškom partnerstvu sa kompanijama koje su zainteresovane za RTB, imali bi bolju pregovaračku poziciju – dodaje naš sagovornik.

On napominje da je, primera radi, uz kineske i ruske kompanije, za privaticaciju RTB-a veoma zainteresovanm jedan veliki investicioni fond iz Kanade, čija je delatnost isključivo finansiranje rudarskih projekata.

- To funkcioniše na taj način što investicioni fond uloži značajna sredstva u rudnik i podigne mu vrednost – objašnjava naš sagovornik.

– Nakon toga, rudnik se prodaje, a dobiti ostvarena tom transakcijom meri se deserttinama miliona dolara.

On objašnjava da u ovom trenutku nije pametno prodati RTB ili ići u dogovor o strateškom partnerstvu, već da to treba učiniti u najpovoljnijem trenutku, pod uslovima koji bi za državu bili najpovoljniji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta