Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Novi kontrolni toranj na beogradskom aerodromu biće završen do kraja 2019? - SMATSA gradi i novi rad
Izgradnja novog kontrolnog tornja na beogradskog aerodromu, visokog 75 m, počinje na jesen, najavio je direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA, Radojica Rovčanin. Procena je, kako je rekao, da će gradnja trajati oko godinu i po, dok će početkom maja biti raspisan tender za projektnu dokumentaciju.

- Procenjujemo da će jedno godinu-godinu i po dana trajati njegova gradnja i računamo da dogodine bude završen. Do 2022. moramo da napustimo ovaj naš toranj, ali to ćemo uraditi i mnogo ranije - rekao je Rovčanin za Tanjug.

Prema njegovim rečima, SMATSA je podigla kredit od EBRD banke od 35 mil EUR, a kako kaže, podići će drugu tranšu kredita i od EIB banke, zbog gradnje tornja, dok će stari toranj pripasti koncesionaru, francuskoj firmi Vinci.

Rovčanin je dodao i da srpska kontrola leta trenutno radi i nadogradnju kompletnog sistema, i hardvera i softvera - u Beogradu, Podgorici, Tivtu, Nišu, Kraljevu, kao i da je u toku izgradnja radara na Besnoj kobili, koji je, prema njegovim rečima, vrlo važan i koji će zameniti radar na Kopaoniku, koji se sada ne koristi.

Uz to, SMATSA pravi aerodromu Beograd i primarni i sekundarni radar, u Nišu se pravi toranj, kao i rezervna kontrola leta u tom gradu, za eventualne katastrofične situacije, te ALS instrumentalni sistem sletanja u Nišu, za uslove smanjene vidljivosti.

- To su naši glavni projekti i posle toga SMATSA će sigurno jedan duži period moći samo da obavlja svoj posao sa odličnom opremom - istakao je Rovčanin.


New control tower at Belgrade Airport to be completed in 2019? – SMATSA also to build new radar in B
The construction of a new, 75-m tall, control tower at the Belgrade Airport is to begin this autumn, announced the director of the Serbia and Montenegro Air Traffic Services (SMATSA), Radojica Rovcanin. As he said, the construction is estimated to take about a year and a half, whereas a tender for project documentation will be opened in early May.

– We estimate the construction to take about a year to a year and a half and we believe it will be completed next year. We need to leave the current tower by 2022, but we will do so much earlier – Rovcanin told Tanjug.

According to him, SMATSA took out a loan from the EBRD in the amount of EUR 35 million, and, as he says, they will withdraw the second tranche of the loan from the EIB as well, for the purpose of the construction of the tower, whereas the old tower will belong to the concessionaire, the French company Vinci.

Rovcanin added that SMATSA was also upgrading the entire system, both the hardware and the software, in Belgrade, Podgorica, Tivat, Nis, Kraljevo, and that the construction of a radar in Besna Kobila was in progress. According to him, the radar is very important and will replace the one in Kopaonik, which is not being used.

Furthermore, SMATSA is also building a primary and a secondary radar for the Belgrade Airport, a tower is being built in Nis, as is backup flight control in the city, for potential disasters, and an ALS landing system for conditions of reduced visibility, also in Nis.

– These are our main projects, following which SMATSA will certainly be able to spend a long period of time performing only its core activities with great equipment – Rovcanin pointed out.


Betonjerka ostaje državna - I dalje bez zainteresovanih za preuzimanje vlasništva u somborskom predu
Ni na poslednjem pozivu za preuzimanje vlasništva u somborskom preduzeću Betonjerka nije bilo zainteresovanih ponuđača, prenosi SOinfo.

Minimalna cena za kupovinu 75% udela u Betonjerci je u oglasu bila tek nešto veća od 540.000 EUR, što je polovina procenjene vrednosti kapitala poslednjeg dana 2016. godine.

Kako prenosi lokalni portal, nije poznato koji će biti naredni potezi većinskog vlasnika, Republike Srbije.

Akcija Betonjerke na Beogradskoj berzi košta 579 dinara. Trgovina vrednosnim papirima ovog somborskog preduzeća nije registrovana u prethodnih devet godina, a za to vreme se ni cena akcije nije menjala.

Proizvodni program Betonjerke čine prefrabrikovani betonski elementi, trafo stanice, stubovi, galanterija, a ponudi je i uslužna proizvodnja sirovog betona. Zapošljava 42 radnika.


Referentna kamata NBS ostaje 3,5%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5%.

Kako je saopštila Narodna banka Srbije, Izvršni odbor je pri donošenju odluke imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, i očekivane efekte prethodnog ublažavanja monetarne politike.

U decembru 2017. inflacija je, prema proceni RZS, iznosila 3% međugodišnje, čime se našla na centralnoj vrednosti cilja NBS. Inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede usidrena su unutar granica cilja.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja koji iznosi 3 ± 1,5%.

Pritom, dodaje se, u prvoj polovini ove godine inflacija bi trebalo da se kreće ispod centralne vrednosti cilja, zbog visoke baze kod cena naftnih derivata i drugih proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom 2017. U suprotnom smeru delovaće očekivani rast domaće tražnje.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. februara.


Čeka vas 9.600 DINARA od akcija u bilo kojoj pošti, a treba vam SAMO LIČNA KARTA
Vrednost svih podeljenih besplatnih akcija građanima, kao i ostvarene dividende koje im pripadaju, na današnji dan iznosi 9.602 dinara. Na ovu sumu bi mogli da računaju građani ukoliko bi danas prodali akcije i podigli dividende, a to nisu učinili do sad.
Od dana do dana zavisi i kolika je vrednost svih podeljenih besplatnih akcija, kojima se trguje na Beogradskoj berzi. To znači da suma može u budućnosti da bude i veća, ali i manja od 9.602 dinara koliko je njihova vrednost danas. I ono što bi trebalo imati u vidu, jeste da taj novac ne možete da dobijete istog dana.
Svi građani Srbije koji su ostvarili pravo na besplatne akcije do sada su dobili pet akcija NIS-a, jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla", sedam akcija Akcionarskog fonda i 31 akcija "Telekoma Srbija". Očekuje se i da će nakon koncesije Aerodroma "Nikola Tesla" francuskoj kompaniji "Vansi eirports" svako dobiti i po 12,4 evra neto, što po današnjem srednjem kursu iznosi 1.473 dinara. To bi, sudeći prema najavama, trebalo da se desi u narednim mesecima.
Trgovina akcijama NIS i Aerodroma na berzi
Građani trenutno mogu da prodaju samo akcije NIS-a i Aerodroma "Nikola Tesla" i to na Beogradskoj berzi, preko pošte ili brokera.

- Trenutno pet akcija NIS-a vrede 3.585 dinara, dok jedna akcija Aerodroma je 1.671 dinar, odnosno to ukupno čini 5.256 dinara, kada se na to dodaju i dividende 2.646 dinara, dobija se 7.902 dinara, odnosno 9.602 dinara, kada se dodaju akcije Akcionarskog fonda. Građani su dobili 31 komad akcija "Telekoma" koje nažalost nemaju tržišnu vrednost, a ni do dana današnjeg nije otkriveno kome je u interesu sprečava građane da raspolažu ovom imovinom. Akcije EPS-a još uvek nisu podeljene, a kako ide restrukturiranje tog preduzeća izvesno je da neće biti u skoroj budućnosti - kaže Nenad Gujaničić, broker "Momentum sekjuritis".

Kako prodati akcije

A ko želi da proda akcije, dovoljno je da priloži ličnu kartu i da da nalog za trgovanje na šalterima pošta, gde se ne naplaćuje provizija za te usluge, dok je drugi način je preko brokerskih kuća, koje ove hartije u vrednosti prodaju u ime i za račun građana, uz određenu naknadu.

Ko ne želi još da prodaje akcije, može da podigne novac od dospelih dividendi, takođe u bilo kojoj pošti, a koje se obračunavaju od 2011. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta