Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rok za plaćanje PDV za četvrti kvartal 2017. ističe danas
Rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za četvrto tromesečje 2017. godine ističe danas.
BEOGRAD - Rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za četvrto tromesečje 2017. godine ističe danas.

Kako stoji u poreskom kalendaru, danas je takođe zadnji rok za plaćanje akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, doprinosa na prihode od obavljanja samostalne delatnosti, zatim za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, kao i za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere, za prethodni mesec.


Cene nafte na svetskom tržištu najviše od kraja 2014.
Zbog smanjene ravnoteže između ponude i potražnje cene nafte na svetskom tržištu dostigle su maksimum u poslednje tri godine.

Na londonskom tržištu je cena barela porasla za 3,3% na 69,87 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 4,7% na 64,30 USD. To su najviše cene od kraja 2014. godine.

OPEK i neki proizvođači izvan tog kartela, uključujući i Rusiju, nastoje da smanjenjem proizvodnje uravnoteže veliku ponudu i nešto slabiju potražnju. Njihov dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno potrajaće sigurno do septembra, a možda i do kraja ove godine.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak poručio je da će se o tome odlučivati uskoro, istakavši da se višak na tržištu smanjuje, ali da ponuda i potražnja još uvek nisu uravnotežene.

Povećanju cena nafte doprinosi i rast najvećih svetskih ekonomija, što bi trebalo da podstakne jaču potražnju za "crnim zlatom".

Uz to, opala je proizvodnja u SAD za 290.000 barela dnevno, na 9,5 miliona barela, pokazali su vladini podaci. Analitičari su očekivali da će premašiti granicu od 10 miliona barela i približiti se nivou koji trenutno održavaju samo Rusija i Saudijska Arabija.


Koja državna preduzeća bi mogla da se privatizuju u 2018?
Jedan broj državnih kompanija, među kojima i neka koja gomilaju gubitke za srpski budžet, u redu su za privatizaciju. Za 2018. najavljen je tender za RTB Bor, a moguće je očekivati i rešenje za Poljoprivredni kombinat Beograd.

Kamen o vratu srpskih finansija, RTB Bor, u toku ove godine, prema najavama iz Vlade, možda konačno bude privatizovan. Novi tender za privatizaciju biće raspisan u martu. Kako i ovaj tender, kao nekoliko neuspešnih do sada, ne bi propao, mora postojati jasna strategija, smatra savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević.

- Što se tiče RTB-a Bor, cena se popravila i sada bi bilo kupaca za Bor. Ali postavlja se pitanje kako ići, da li odvojiti rudarstvo i Bor ili ići u nekoj koncepciji sa rudarstvom i Borom? Trebalo bi davanje koncesije na rudnik uskladiti sa privatizacijom RTB-a Bor - smatra Kovačević.

Sa nekoliko neuspešnih pokušaja prodaje na spisku se nalazi i Poljoprivredni kombinat Beograd, za koji je poslednji tender objavljen u februaru 2017. godine.

Prvi pokušaj privatizacije PKB-a 2016. je propao, jer na otvaranju ponuda nije bilo zainteresovanih za početnu cenu koja je iznosla 51% procenjene vrednosti stalne imovine - 154 mil EUR. U 2017. ponovo je raspisan tender, na koji se navodno javilo osam firmi, ali do sada ništa nje urađeno.

A od ministra poljoprivrede nedavno smo saznali da odluka o strategiji privatizacije i o tome da li će država zadržati kontrolu nad PKB-om još nije poznata. Kao što nije poznato da li država za investicije ima para, podseća ekonomista Ljubodrag Savić.

- Preuzeti PKB bez prerađivačke industrije je nešto što ne može nikome doneti profit. Neko ko bi preuzeo PKB u ovakvom stanju mogao bi samo da razmišlja o vrednosti zemlje - ističe Savić.

U memorandumu potpisanom sa Međunarodnim monetarnim fondom, posle osme revizije, Srbija se izjasnila će pronaći partnere za strateški važne kompanije.

Prva dva pokušaja privatizacije RTB-a propala su jer kompanije koje su kupile RTB Bor nisu uplatile predviđeni novac, a za treći pokušaj prodaje RTB-a se niko nije ni prijavio. Nakon toga država je ušla u RTB Bor i otpisala dugove teške 900 mil EUR. U 2016. najavljen je i profesionalni menadžment, ali ni to se nije dogodilo.

Međutim, Savić smatra da najveće šanse za privatizaciju ima RTB Bor, na koji su Kinezi već bacili oko.

- Sve je moguće. Najbrže će, nadam se, da se se nađe rešenje za RTB Bor. Mislim da Kinezi imaju potrebu, imaju mogućnosti i resurse. Vlada to hoće da reši sa Kinezima, ali i oni verovatno kao stari trgovci čekaju još neke pogodnosti od Vlade. Hajde da se nadamo da će do kraja godine jedan od tih problema koji se zove RTB Bor biti uspešno rešen - kaže Savić.

Pored ovih privatizacija, koje su najavljene, moguće je očekivati da se pronađe rešenje i za kompanije koje su u petrohemijskom poslu, a veliki su teret za budžet.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta