Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Italijani počeli proizvodnju u halama Prvog maja - E. Mirolio planira zapošljavanje više od 1.000 lj
Proizvodnja u halama nekadašnjeg Prvog maja, sada u vlasništvu kompanije E. Mirolio, počela je u ponedeljak, 15. januara 2018. godine.

Prema planu i potrebama kompanije, zasad radi pedesetak radnika, ali se očekuje da ubrzo na posao budu pozvani i ostali radnici koji su na spisku. Za početak biće angažovano oko dvesta radnika.

Franko Miroljo, sin vlasnika kompanije, tim povodom boravio je u Pirotu i obišao proizvodne linije.

Miroljo je, za portal Plus Online, rekao da je zadovoljan onim što je video, i dodao da je u planu zapošljavanje preko hiljadu radnika.

Podsetimo, italijanska firma Miroglio je 27. oktobra 2017. na javnom nadmetanju kupila pirotsku fabriku AHA Mura Prvi maj u stečaju za 200 miliona dinara. Fabrika je prethodno bila u vlasništvu englesko-slovenačke grupacije AHA Mura, koja je 2014. otišla u stečaj.

Miroglio je italijanska firma specijalizovana za proizvodnju i distribuciju za prodaju konfekcije i tkanina. Grupa je prisutna u 34 zemlje i ima oko 1.200 prodavnica.

U Srbiji su registrovani kao E.Mirolio.


Vujović: Novac od "Tesle" za strateške ciljeve, skupe kredite
Vlada još nije razmatrala kojom će dinamikom novac od koncesije Aerodroma Nikola Tesla biti uplaćivan u budžet, niti kako će taj novac biti trošen, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović, navodeći da je pre tri godine ideja bila da novac od koncesija ne ide u potrošnju, već da se troši za strateške ciljeve.


BEČ - Vlada još nije razmatrala kojom će dinamikom novac od koncesije Aerodroma Nikola Tesla biti uplaćivan u budžet, niti kako će taj novac biti trošen, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović, navodeći da je pre tri godine ideja bila da novac od koncesija ne ide u potrošnju, već da se troši za strateške ciljeve.

Strateški ciljevi su, s jedne strane otplata nasleđenih najskupljih dugova, a sa druge finansiranje investicionih projekata, objasnio je Vujović novinarima na marginama konferencije Juromani u Beču.


Grčić: EPS završio 2917. u plusu između pet i šest milijardi
EPS je 2017. godinu uspešno poslovao i završio u plusu između pet i šest milijardi dinara, izjavio je danas v.d. direktora Milorad Grčić.
BEOGRAD - EPS je 2017. godinu uspešno poslovao i završio u plusu između pet i šest milijardi dinara, izjavio je danas v.d. direktora Milorad Grčić.

On je rekao novinarima da je to druga godina za redom da EPS u plusu završava poslovnu godinu.


Italians commence production in Prvi Maj facilities – E. Mirolio plans to employ over 1,000 people
The production in the facilities of former Prvi Maj, now owned by E. Mirolio, started on Monday 15, 2018.

Around fifty workers are active at the moment, in line with the company"s plans and needs, but the remaining workers from the list are expected to be called soon. Around two hundred workers will be hired initially.

Franco Miroglio, son of the company"s owner, visited Pirot on the occasion and took a tour of the production lines.

Miroglio told the Plus Online portal that he was satisfied with what he had seen and added that the plan was to employ over a thousand workers.

Let us remind that the Italian company Miroglio bought the Pirot-based company AHA Mura Prvi Maj in bankruptcy for RSD 200 million at the public bidding on October 27, 2017. The factory was previously owned by the English-Slovenian group AHA Mura, which went into bankruptcy in 2014.

Miroglio is an Italian company which specializes in the production and distribution of clothing and fabrics. The group is present in 34 countries and has around 1,200 stores.

They are registered as E. Mirolio in Serbia.


Budimku merkaju Kostić, Matijević, Kinezi, Arapi...
Prema saznanjima Blica, požešku Budimku, čiji bankrot je nedavno proglasio Privredni sud, oslobodivši firmu duga od 13 mil EUR, zainteresovani su da kupe i Petar Matijević i Miodrag Kostić, čije se kompanije, u dugom redu firmi koje se interesuju za ovo preduzeće, kotiraju kao najozbiljniji potencijalni kupci.

Sagovornik Blica, upućen u prilike u vezi sa prodajom Budimke, kaže da interesovanje Kostića i Matijevića ne traje od juče i da su obojica razradila poslovne planove još pre proglašenja bankrotsva.

- Obojica su angažovala konsultantske kuće koje već imaju sve papire o preduzeću. Žele da nastave Budimkin program voćnih sokova, džemova i marmelada. Takođe i povrtarski, s obzirom da raspolažu velikim zemljištem u Vojvodini, gde uzgajaju povrće, a u Požegi imaju sve uslove za preradu - priča izvor Blica.

Budimka raspolaže hladnjačom, pogonom za preradu mesa i farmama, što je prilika Petru Matijeviću da proširi biznis, dok Kostića, kako saznaje Blic, mesarski potencijali ne interesuju.

I jedan i drugi za konkurente kod kupovine Budimke imaće dve ozbiljne kompanije iz Kine. Jednu od njih promovisala je 2016. u Beogradu kineska delegacija predvođena predsednikom ove zemlje Si Đinpingom. Tada je obećano ulaganje od 15 mil EUR, stvaranje mreže od 1.000 kooperanata i otvaranje fabrike u kineskoj provinciji Hebei, koja bi nosila ime Budimke, a sirovine kupovala u Srbiji.

Takođe, ponudu sprema i Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja se već pozicionirala u srpskoj agrarnoj industriji, takođe i jedan konzorcijum iza koga stoje firme iz Rusije, Mađarske i Nemačke.

Đorđe Stevanović, jedan od pet članova Veća poverilaca Budimke, nije želeo da komentariše saznanja Blica o interesovanju Matijevića i Kostića, već je samo kazao da se o kupovini preduzeća interesuje dvadesetak domaćih i stranih kompanija.

- U toku je procena vrednosti kompletne imovine firme i za očekivati je da će ona vredeti između 7 i 8 mil EUR. Najkasnije u martu biće oglašena prodaja po početnoj ceni ne većoj od 4 mil EUR, od kojih će biti namireno oko 25% ukupnog duga poveriocima. Interesovanje je takvo da očekujemo da će Budimka biti prodata već u prvom krugu, a proizvodnja se ne može pokrenuti bez upošljavanja 100 - 120 radnika - kaže Stevanović.

Agonija Budimke, u kojoj je proizvodnja potpuno obustavljena decembra 2015. godine, bila je dovoljno duga da pretendenti na njeno vlasništvo dobro prouče njene adute. Prvi je, svakako, brend, drugi toliko dobro stanje opreme da bi proizvodnja mogla da se obnovi za nekoliko dana, a treći prodajna cena, piše Blic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta