Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prva inicijalna javna ponuda akcija na Beogradskoj berzi do sredine 2018. godine
Na Beogradskoj berzi bi do sredine 2018. trebalo da se, nakon 78 godina, realizuje prva inicijalna javna ponuda akcija (IPO) i to kompanije MK Fintel Wind, koja je zajednički projekat domaće MK grupe i italijanske Fintel Energia grupe, izjavio je danas direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

- Već devet meseci radi se na IPO procesu za tu energetsku kompaniju i očekujemo da bi u prvoj polovini ove godine Beogradska berza mogla da dobije prvu inicijalnu javnu ponudu - kazao je Krneta agenciji Beta.

Sredinom prošle godine MK Fintel Wind je saopštio da planira IPO na Beogradskoj berzi, putem koje će ponuditi 20 do 40% kapitala kako bi prikupio 60 mil EUR od institucionalnih i pojedinačnih investitora. Sredstva će biti investirana u vetropark Košava, kapaciteta 117 MW, ali i u druge manje projekte.

U MK Fintel Wind-u očekuju da tržišna kapitalizacija kompanije dostigne nivo između 100 i 120 mil EUR.

Krneta je istakao da bi to moglo da motiviše i institucionalne i individualne investitore da u vreme, kako je naveo, ekstremno niskih kamatnih stopa, svoj novac ulože na berzi.

- Srbija je jedna od retkih postsocijalističkih zemalja koja tokom tranzicije nije imala inicijalne javne ponude na berzi - podsetio je on.

On smatra da potencijal tržišta kapitala Srbije ogroman i u najvećoj meri neiskorišćen, jer "nijedna privatizacija nije sprovedena izlaskom firme na berzu, niti je neka kompanija prikupila potreban kapital ponudivši deo akcija na prodaju, što je uvek najpovoljniji način da se dođe do potrebnih sredstava".

Krneta je podsetio i da 15 godina traje borba te institucije da dođe do IPO akcija na srpskoj berzi, odnosno da se taj model koristi za finansiranje razvoja. Zbog toga berza već skoro dve godine najveći deo svojih kapaciteta i resursa usmerava na promociju IPO.

- Identifikovali smo oko 40-50 kompanija koje su u rukama pojedinačnih vlasnika, porodica ili partnera, od kojih je oko 70% pristalo da nas primi i sasluša zašto bi bilo dobro da se odluče za IPO - rekao je Krneta i dodao da ne zagovara tezu da je IPO rešenje svih njihovih problema, ali naglašava da je važno da se vlasnicima kompanija objasni da je to dobar način na koji mogu da nastave ulaganje u svoj razvoj.

Krneta smatra da je moguć zaokret i da srpsko tržište kapitala nudi potencijal, zbog čega je Beogradska berza, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), počela projekat Serbia IPO Go, koji je usmeren na promociju i pomoć u realizacij IPO u sektoru privatnih kompanija. Objasnio je da će tokom trajanja programa, do kraja marta 2019. godine, biti identifikovane zainteresovane kompanije.

- Cilj projekta Serbia IPO Go je da barem dve-tri kompanije početkom naredne godine objave IPO ili počnu pripreme - kazao direktor Beogradske berze.

Kreneta očekuje da bi IPO omogućile brži razvoj Beordaske berze, koja je nakon početka svetske ekonomske krize doživela pad.

Direktor Beogradske berze je ocenio i da je trgovanje akcijama u Srbiji ugroženo.

- Mi na regulisanom tržištu u ovom trenutku imamo svega 31 kompaniju, od kojih su na prajm listingu samo četiri, dok ostatak od 590 kompanija koje se takođe formalno nalaze na berzi, predstavljaju hartije koje nemaju likvidnost, investitori se ne interesuju za njih, jer nisu tržišno atraktivne, pa nema ni prometa - rekao je on.


Preduzeća u Srbiji očekuju povećanje profita i prodaje u 2018. godini
Većina preduzeća u Srbiji očekuje povećanje profita i obima prodaje u ovoj godini, a primetan je porast broja kompanija koje smatraju da će ova godina biti pogodna za širenje malih i srednjih preduzeća, i da će doći do poboljšanja ekonomskih uslova u našoj zemlji, pokazuju rezultati ProOptimist istraživanja o poslovnom optimizmu među malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Prema podacima ProOptimist Indeksa, 43% privrednika očekuje veći profit u 2018. godini, dok među preduzetnicima ovo uverenje deli svaki treći, a nešto više od polovine (56%) preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom smatra da će im prihodi tokom ove godine biti veći nego u prethodnoj.

Rezultati istraživanja kažu da indeks poslovnog optimizma za 2018. godinu iznosi 54,4% što znači da domaći privrednici u većem procentu imaju pozitivna očekivanja od ove godine, dok je indeks poslovnog optimizma preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom porastao u odnosu na prošlu godinu, sa 63,2 na 66,2%.

- Ovo je istraživanje koje bi trebalo da bude smernica za državni, finansijski sektor i privredu, zapravo za sve one koji su povezani sa poslovanjem MSPP sektora, jer na precizan način govori o raspoloženju domaćih privrednika, njihovim očekivanjima i problemima. Mi u ProCredit banci, dugoročno i intenzivno podržavamo razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji, i trudimo se da značajno doprinesemo rastu domaćeg investicionog i poslovnog optimizma - rekao je Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

Glavna i odgovorna urednica Biznis magazina i Ekonometra Radojka Nikolić je upozorila da su trendovi pozitivni ali da treba biti oprezan u procenama i zaključivanju, jer rezultati pokazuju da kompanije neće značajno započinjati nove investicije ove godine.

Kada je reč o novom zapošljavanju i povećanju zarada u sektoru MSPP, prema istraživanju, čak 87% privrednika ne planira povećanje broja zaposlenih i njihovih zarada u 2018. godini, dok 29% privrednika koji sarađuju s Nemačkom to planira.

Među ključnim problemima sa kojima se privrednici u Srbiji suočavaju su i dalje slaba naplata potraživanja, jaka konkurencija i slaba prodaja. Kod preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom se kao veliki problemi navode i porezi i državna regulativa.

ProOptimist indeks je istraživanje koje ProCredit banka realizuje već šestu godinu za redom, a sve sa ciljem da javnost upozna sa očekivanjima privrednika u sektoru MSPP za narednu godinu, u pogledu poslovnih izazova i mogućnosti. Istraživanjem koje je sprovedeno krajem 2017. godine obuhvaćeno je 360 preduzetnika i donosioca odluka u MSPP iz različitih sektora privrede, od čega su 180 bila preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom.

Zaduživanje i kretanje kamatnih stopa

Svaka druga kompanija veruje da će ove godine lakše uzeti kredit nego 2017, dok 37% očekuje da situacija ostane nepromenjena. Oko polovine anketiranih smatra da se u 2017. godini kamatna stopa smanjila u poređenju sa 2016.


Duplirana dobit Fijata u 2017. godini, prepolovljen dug
Neto dobit automobilske kompanije Fijat Krajsler Automobili (FCA) gotovo je duplirana prošle godine, zahvaljujući većoj prodaji luksuznih automobila.
MILANO - Neto dobit automobilske kompanije Fijat Krajsler Automobili (FCA) gotovo je duplirana prošle godine, zahvaljujući većoj prodaji luksuznih automobila.

Neto dobit je dostigla 3,5 milijardi evra, što je duplo više u odnosu na 1,8 milijardi evra iz 2016. godine, dok su prihodi iznosili 111 milijardi evra, što je niže u odnosu na očekivanih između 115 i 120 milijardi evra prihoda, navodi se u saopštenju FCA, a prenosi agencija AP.


Tigar Pirot contracts export of 50,000 pairs of footwear to Scandinavia
Tigar Pirot announced on January 24 that it had contracted export of around 50,000 pairs of footwear worth EUR 1.2 million with the company Ilse Jacobsen, the leader in the production of designer clothes and footwear in Scandinavia.

As said, there"s a possibility for the export of Tigar to that market to increase to 15 to 20% in 2019 and 2020.

The delegation of Tigar, headed by General Manager Vladimir Ilic, visited the strategic purchasers and potential partners in Sweden and Denmark to the end of increasing the production, raising product quality and increasing sales in the current year and the upcoming three-year period.

According to Ilic, Tigar should start a test run of rubber sneakers based on the negotiations with the Swedish company Wise Shoes in August 2018, and the product should become available in the fall/winter season in 2018.

The Swedish company Shepherd plans to sell rubber sneakers in the amount of up to EUR 2 million in 2018, in which Tigar products should have a considerable share.

Tigar also produces the standard protection products for the Swedish market, as well as sports and designer products, and there have also been negotiations with Shepherd about introducing a production program for children, which would require joint investments and a potential partnership between the two companies, the press release says.


EPS počeo izgradnju trafostanice u Arađelovcu - Vrednost radova 3 mil EUR
Elektroprivreda Srbije (EPS) je danas počela izgradnju nove trafostanice u Aranđelovcu, u šta će uložiti skoro 3 mil EUR.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a, Milorad Grčić, rekao je na obeležavanju početka radova da je to druga trafostanica koju je EPS počeo da gradi u januaru ove godine.

- Izgradnjom ove trafostanice, kapacitet elektromreže u Aranđelovcu će biti više nego duplo povećan u odnosu na sadašnji - kazao je Grčić i dodao da, prema procenama inženjera, građani Aranđelovca ne bi trebalo da imaju problema sa snabdevanjem električnom energijom najmanje narednih 15 godina.

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović podsetio je da je prva trafostanica u ovom gradu izgrađena pre skoro šest decenija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta