Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Komisija odobrila preuzimanje RTB Bor
Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je danas da je odobrila preuzimanje Rudarsko-topioničarskog basena Bor od strane kineske kompanije "Zijin Mining Group".
BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je danas da je odobrila preuzimanje Rudarsko-topioničarskog basena Bor od strane kineske kompanije "Zijin Mining Group".

"Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije odobrila je koncentraciju učesnika na tržištu koja nastaje sticanjem kontrole nad privrednim društvom Rudarsko-topioničarski basen RTB Bor d.o.o. Bor od strane privrednog društva Zijin Mining Group Co. Ltd., NR Kina", navodi se u saopštenju.


Oglašena prodaja preduzeća Agroživ-ratarstvo iz Pančeva
Stečajni upravnik preduzeća Agroživ-ratarstvo u stečaju, iz Pančeva, oglasio je prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica, metodom javnog prikupljanja ponuda.

Procenjena vrednost pravnog lica iznosi 243.273.192 dinara.

Pored pravnog lica, na prodaju je i nepokretna imovina stečajnog dužnika.
Na dobošu su zgrada poslovnih usluga, pomoćne zgrade, mešaona stočne hrane sa pratećim objektima, tovilište svinja, zgrada trgovine, dve porodične zgrade kao i poljoprivredno zemljište i oprema.

Vrednost nepokretnosti iznosi 85.578.434 dinara, poljoprivrednog zemljišta 153.550.958 dinara, dok je vrednost opreme 143.800 dinara.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 31. oktobar do 9.45 časova. Javno otvaranje ponuda održaće se istog dana u 10 časova.


Od danas poreske olakšice za početnike u poslovanju
Poreske olakšice za početnike u poslovanju u Srbiji primenjivaće se od danas.

Prema izmenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koje su usvojene u decembru prošle godine, početnici u poslovanju biće oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u trajanju od godinu dana. Ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije NSZ.

Uslov da nezaposleni koji počinju biznis dobiju poresku olakšicu je da su duže od šest meseci na evidenciji NSZ. Poreske olakšice mogu da ostvare poslodavci koji su osnovali firmu u periodu od početka primene zakona, odnosno od 1. oktobra 2018. godine do 31. decembra 2020. godine. Pravo na olakšice može da ostvari poslodavac - novoosnovano pravno lice, kao i novoosnovani preduzetnik koji je upisan u registar nadležnog organa, odnosno organizacije, i to kao pravo na oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa po osnovu zarade osnivača, odnosno po osnovu lične zarade preduzetnika, kao i po osnovu zarade zaposlenih i to najviše za devet novozaposlenih lica sa kojima je zasnovao radni odnos.

Korisnici olakšica mogu da se registruju ili kao preduzetnici u režimu isplate lične zarade ili kao društvo sa ograničenom odgovornošću, a u oba slučaja imaju obavezu vođenja poslovnih knjiga.

Uvođenje podsticaja za početnike u poslovanju ključna je novina i jedna od najvažnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju koju je realizovala Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) pokazuje da uštede koje će po tom osnovu ostvariti preduzetnici idu i do 250.000 dinara godišnje po osobi kod isplate minimalne zarade.


Tax exemptions for beginners in business from today
The implementation of tax exemptions for beginners in business in Serbia starts today.

According to the amendments to the Law on Income Tax and the Law on Contributions to Mandatory Social Insurance adopted in December 2017, beginners in business will be exempt from paying income tax and contributions for mandatory social insurance for a period of one year. The innovation pertains to the income of the founders of an enterprise and the wages of up to nine newly employed persons, who need to be high school graduates, students or persons from the registry of the National Employment Service.

The condition for the unemployed who are starting a business to be able to exercise the right to tax exemptions is that they have been registered at the National Employment Service for over six months. Tax exemptions can be given to employers who founded the company in the period from the beginning of the implementation of the law, that is, from October 1, 2018, till December 31, 2020. The right to exemptions can be exercised by the employer – a newly founded legal person, as well as a newly founded enterprise listed in the registry of the competent organ or organization, as the right of exemption from the payment of taxes and contributions on the founders income, or the entrepreneurs personal income, as well as on the employees wages, for up to nine newly employed persons the employer has signed job contracts.

Beneficiaries can register as either enterprises under the regime of personal income payment or as a limited liability company, and in both cases, they are obligated to keep records.

The implementation of incentives for beginners in business is a key innovation and one of the most important measures of the National Program for Suppressing Gray Economy.

The analysis of tax and non-tax burdens on beginners in business realized by the National Alliance for Local Economic Development (NALED) shows that the savings realized that way by enterprises reach up to RSD 250,000 a year per person, when it comes to minimum wage.


Neto dobit Aerodroma 20,9 mln evra za osam meseci
Aerodrom "Nikola Tesla" povećao je u periodu januar-avgust 2018. godine ukupne prihode za 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na više od 7,0 milijardi dinara (oko 59,15 miliona evra), nastavljajući da beleži rekordne rezultate kod svih parametara poslovanja.
BEOGRAD - Aerodrom "Nikola Tesla" povećao je u periodu januar-avgust 2018. godine ukupne prihode za 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na više od 7,0 milijardi dinara (oko 59,15 miliona evra), nastavljajući da beleži rekordne rezultate kod svih parametara poslovanja.

U tom periodu je ostvarena bruto dobit od oko tri milijarde dinara (25,35 miliona evra), što je za 4,0 odsto više nego u istom periodu 2017. godine, dok je neto profit povećan za pet odsto na 2,48 milijardi dinara (20,9 miliona evra), saopšteno je danas iz beogradske vazdušne luke.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta